Fotoblog‎ > ‎

0875

Geplaatst 5 apr. 2018 05:20 door Jan Geerling
'Geslachts'verandering: pakhuis wordt museum.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Drukkerij museum grafisch
Drukkerij museum - Meppel

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Drukkerij museum grafisch


Meppel was van oudsher een drukkerijstad met pakhuizen.

Het Drukkerijmuseum is gevestigd in een monumentaal pakhuis aan de Kleine Oever in Meppel, midden in het centrum van de stad. In 1877 werd een houtstek aan de Kleine Oever -119 m2 groot- voor de prijs van 1495 gulden door Roelof Houwink aangekocht. Op deze plaats bouwde hij tussen 1880 en 1885 het tweedelig pakhuis. Voor de aanbouw (met plat dak) werd in 1911 vergunning verleend. De familie Houwink was tot 1957 eigenaresse van het pand. In 1986 werd het pand eigendom van de Stichting Grafisch Museum Drenthe.

Dat er in Meppel een drukkerijmuseum is, heeft er mede mee te maken dat Meppel van oudsher een drukkerijstad is, waar vele drukkerijen gevestigd waren en nog steeds zijn. Aanvankelijk werd, sinds de opening op 22 mei 1986, door de Stichting Grafisch Museum Drenthe aan het museum de naam 'Grafisch Museum Drenthe' gegeven. Die werd in 1995 veranderd in 'Drukkerijmuseum Meppel'. Hiermee wil men de doelstelling van het museum beter tot uitdrukking laten komen, namelijk een zo volledig mogelijk inzicht te geven in de geschiedenis van het drukkersvak.

Het museum wordt door een groot aantal vrijwilligers, waaronder ook veel oud-grafici, gerund. 
De machines zijn iedere dag in beweging. Het Drukkerijmuseum is nog volop in bedrijf. Ervaar zelf hoe het was om met oude ambachtelijke technieken, zoals door het zetten van een tekst met loden letters een pagina tot stand kwam. Sta als een boekdrukker achter de stampende drukpersen waar met inkt en papier het gezette woord vastgelegd wordt. Schep je eigen papier in een grote oude papierton gevuld met cellulose en liters water.
Er zijn dagelijks demonstraties in papierscheppen, steendrukken, handmatig en machinaal zetten, boekdrukken op oude persen en boekbinden.****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments