Fotoblog‎ > ‎

0873

Geplaatst 30 mrt. 2018 02:35 door Jan Geerling   [ 30 mrt. 2018 02:38 bijgewerkt ]
De gesjeesde student.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Kerkplein Tegenslag Wenckebach
Beeld 'de Tegenslag'  op het Kerkplein in Meppel

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Kerkplein Tegenslag Wenckebach

Het beeld 'de Tegenslag heeft door heel Meppel gezworven.

Op het Kerkplein in Meppel, naast de N.H. Kerk, staat een bronzen beeld van een man die terneergeslagen naar de grond kijkt. In de volksmond wordt het 'de gesjeesde student' genoemd. Het beeld is vervaardigd door prof. L.O.Wenckebach (1895 - 1962).

Het beeld heeft een zwerftocht door Meppel gemaakt. Begonnen op de Thorbeckelaan, vervolgens naar het Wheemgebouw en later naar de Wheemtuin. Toen werd het een tijd stil rondom dit beeld. In 2003 tenslotte is het beeld geland op het Kerkplein.

In de kom
van mijn hand
bouw ik een universum
om veilig te schuilen
tegen het bloed
onder mijn nagels
de huid van mijn vuist
de schaduw van de strijd
de stille wenken
van de tijd…

Ludwig Oswald Wenckebach (Heerlen, 16 juni 1895 - Noordwijkerhout, 3 november 1962) was een Nederlandse beeldhouwer, kunstschilder, illustrator, lithograaf, houtsnijderen medailleur. Aanvankelijk was Wenckebach actief als kunstschilder, lithograaf, etser en houtsnijder.

Hij schilderde en tekende landschappen, etste en lithografeerde Bijbelse onderwerpen en maakte houtsnedes van onderwerpen uit de natuur. Voor uitgeverij J.B. Wolters illustreerde hij de schoolboekjesreeks Nieuwe Klanken. Hij maakte reizen naar Curaçao en Venezuela en verbleef enkele jaren in Griekenland, waar hij geïntrigeerd raakte door de antieke beeldhouwkunst. Op aandringen van John Rädecker bekwaamde hij zich tot beeldhouwer, waarop hij in 1920 al zijn werk vernietigde en verderging als beeldhouwer.

In 1936 volgde hij Arend Odé op als buitengewoon hoogleraar aan de Technische Hogeschool Delft (TH) voor het onderwijs in boetseren en beeldhouwkunst, ondergebracht in de afdeling Bouwkunde. Hij hield hier een eigen atelier waarin diverse Nederlandse beeldhouwers hun opleiding kregen.

Wenckebachs stijl is vrij klassiek, pas in de jaren 50 ontwikkelde hij een meer eigen stijl. Hij werkte voornamelijk in steen en brons. Hij maakte plastieken, enkele oorlogsmonumenten en portretten, was betrokken bij veel restauraties aan oude gebouwen en ontwierp een groot aantal legpenningen en munten, zoals de naoorlogse serie uit 1948 met de beeltenis van koningin Wilhelmina. Ook was hij de ontwerper van het Verzetskruis 1940-1945.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments