Fotoblog‎ > ‎

0863

Geplaatst 25 feb. 2018 05:24 door Jan Geerling
De Grande Dame van Meppel is springlevend.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Zuideinde schouwburg Ogterop
Schouwburg Ogterop - Meppel

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Zuideinde schouwburg Ogterop

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Zuideinde schouwburg Ogterop
foto: wikimedia                                                     de Grote Zaal


Door geldgebrek bleef de Grote Zaal behouden voor het nageslacht.

Schouwburg Ogterop in Meppel begon door toedoen van Gerhardus Bernardus Ogterop (1842-1884) zijn aards bestaan. Op 25 mei 1868 opende hij kkoffiehuis annex hotel Ogterop tegenover het station in Meppel. Ook toen lag het station al 200 meter verderop. Maar dat maakte voor de naam Stations Koffijhuis niet uit. Bezoekers werden tijdig geïnformeerd over aankomende en vertrekkende treinen.

Dit was kort nadat Meppel aangesloten werd op het landelijke spoorwegnet. Toneelgezelschappen op doorreis logeerden soms bij Ogterop en gaven er tussen de schuifdeuren ,en later in de bovenzaal, een voorstelling. Nadat Lammigje Ogterop-Worst in 1884 weduwe was geworden wilde ze de lokale concurrentie van verschillende sociëteiten voor blijven en besloot ze om een schouwburgzaal achter het hotel en koffiehuis te bouwen. In 1886 werd Schouwburg Ogterop geopend, met een toneelzaal in Weense stijl.

Deze zaal is tot op heden nagenoeg authentiek gebleven. Sindsdien speelt het Meppeler culturele leven zich voornamelijk af in de schouwburg. Tot 1953 zwaaiden drie generaties Ogterop de scepter over de schouwburg. De familie deed het complex in 1953 over aan Reinder de Vries. Hij exploiteerde het hotel en de schouwburg tot 1968, waarna hij het verkocht aan de gemeente Meppel.

De gemeente besloot het gebouw drastisch te renoveren. In 1970 werd het oude gebouw en de mooie gevel afgebroken en er verrees een nieuw gebouw voor 1,2 miljoen gulden. Gelukkig ontstnapte de historische grote zaal aan de sloophamer, er was te weinig geld voor een compleet nieuw en modern theatercomplex. De grote zaal bleef nagenoeg identiek, wel werden de balkons ingekort en verdwenen de onhandige pilaren.

De grote zaal van Ogterop staat bij veel gezelschappen bekend om de geweldige akoestiek en bijzondere sfeer. Vele groten hebben hier furore gemaakt waaronder Louis en Theo Mann Bouwmeester, Albert van Dalsum, Wim Sonneveld en Toon Hermans. In Nederland zijn er nog maar twaalf historische zogenaamde Bonbonnière-zalen met een of meerdere balkons en veel goud en pluche. 

De kleine zaal, de jongere 'Engelenbak', kent al een rijke geschiedenis. Veel jonge gezelschappen en aanstormende cabaretiers maakten hier hun eerste meters. Zo hebben een volstrekt onbekende Youp van 't Hek, Claudia de Breij en Jochem Myjer hun eerste meters in de Engelenbak gemaakt. De 'Engelenbak' fungeert op deze manier als de schatkamer van Ogterop. Meppel koestert zijn prachtige oude dame en haar rijke historie. 

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments