Fotoblog‎ > ‎

0859

Geplaatst 13 feb. 2018 06:38 door Jan Geerling   [ 13 feb. 2018 06:39 bijgewerkt ]
Een online Joods monument in Jugendstil.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Stationsweg 35 Joods monument
Stationsweg 35 - Meppel

Hier woonde de familie Wolff, in 1942.

Deze opvallende villa in Jugenstil op Stationsweg 35 in Meppel heeft een bijzondere achtergrond. Het is een online Joods monument. Het 'Joods Monument' is een online herinnering aan de meer dan 104.000 personen die in Nederland als joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Initiatiefnemer was emeritus hoogleraar Isaac Lipschits (1930-2008). Hij wilde de slachtoffers uit de anonimiteit halen, door elk van hen in beeld te brengen, met alles wat er over hen bekend is.

In 2005 ging de eerste versie van het monument online. In de loop der jaren zijn tienduizenden aanvullingen gedaan, door de redactie en door het publiek. De informatie, hoe fragmentarisch soms ook, zorgt ervoor dat de mannen, vrouwen en kinderen die in ’40- 45’ werden vermoord, niet vergeten worden. Voor ieder slachtoffer is op de site een aparte gedenkpagina gemaakt: een donkerpaarse pagina met de basisgegevens, de leeftijd bij overlijden, en indien aanwezig, een portretfoto. Van bijna alle personen is daarbij informatie te vinden over het adres en de medebewoners en over de naaste familie.

Bij een flink aantal slachtoffers is bovendien aanvullende informatie beschikbaar: korte biografische aantekeningen en fragmenten uit allerhande bronnen, foto's en documenten, informatie over na-oorlogse schadeclaims, inboedellijsten en links naar andere websites waarop de persoon vermeld staat. Zo worden de slachtoffers in de context van hun familie en de grotere gemeenschap geplaatst, en wordt op indringende wijze zichtbaar hoe groot het gat is dat door de Holocaust is geslagen.

In het pand op Stationsweg 35 woonde in 1942 de familie Wolff: vader en moeder Wolff en hun vier kinderen. Op 8 oktober 1942 eindigde hun levens in het Duitse vernietingingskamp Auschwitz in Polen.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments