Fotoblog‎ > ‎

0858

Geplaatst 10 feb. 2018 03:23 door Jan Geerling
Hier vestigde zich een BM-er: een Bekende Meppelaar.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Stationsweg 2 monument
foto: Weefeme op wikipedia                            Stationsweg 2 - Meppel

In 1900 verhuisde farmaceutisch bedrijf Stheeman naar deze villa aan de Stationsweg in Meppel.

De vrijstaande villa is gebouwd rond 1890 in een eclectische stijl in opdracht van de familie Stheeman. De naam Stheeman is als farmaceutisch bedrijf beroemd in Meppel en verre omstreken en heeft voor Meppel veel betekend.

In 1798 vestigde Willem Brocades een apotheek in de Woldstraat in Meppel. In 1854 nam Eisso Post Stheeman deze apotheek over. In de jaren daarna vond grote uitbreiding plaats en de apotheek kreeg de allure van een klein fabriekje. Toen zoon Sypko in 1876 zijn vader kwam helpen brak een periode van grote bloei aan. Het aantal producten vermeerderde snel. Er verschenen prijscouranten om de cliëntèle kennis te laten nemen van de producten. In 1895 startte men met de productie van tabletten, toen een onbekende toedieningsvorm. In 1900 verhuisde het bedrijf naar de Stationsweg.

In 1907 werd het bedrijf een N.V. met als directeuren Sypko, Petrus Johannus en Eisso Stheeman. De geldmiddelen werden in 1913 aanzienlijk uitgebreid, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor een wereldwijde groei. Het bedrijf doorstond door een gematigd beleid, in tegenstelling tot veel van haar concurrenten, WO I goed en kon daarna veel in moeilijkheden geraakte bedrijfjes opkopen. Hoogtepunt was de fusie in 1927 met de Koninklijke Pharmaceutische Handelsvereeniging. De naam werd toen N.V. Koninklijke Pharmaceutische Fabrieken v/h Brocades-Stheeman & Pharmacia. Ook WO II kwam het bedrijf ongeschonden door.

De directie werd in Amsterdam geconcentreerd, de productie bleef in Meppel. Men ging zich meer toeleggen op fabricage van geneesmiddelen dan op de groothandel. De oprichting van een researchafdeling in Zaandam vloeide daar uit voort. In 1967 volgde een fusie met de Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek N.V. te Delft: Koninklijke Gist-Brocades, en in 1969 volgde een fusie met Amsterdam Chemie Farma N.V. De nieuwe vennootschap ging Brocacef heten en concentreerde zich op de groothandel van geneesmiddelen.

Omdat de kosten van research sterk waren gestegen, wilde de Koninklijke Gist-Brocades af van haar Farma Divisie en verkocht deze in 1991 aan het Japanse Yamanouchi. De geneesmiddelen in Meppel kwamen ter discussie te staan, doch de bouw van een nieuwe fabriek op industrieterrein Noord bracht uitkomst. In 1995 werd de nieuwe volautomatische fabriek geopend, waar talrijke farmaceutische preparaten worden vervaardigd. In 2002 werd de fabriek uitgebreid met een nieuwe penicilline fabriek.

De voormalige villa van Stheeman aan de Stationsweg 2 is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de belangrijke rol van de familie Stheeman voor de economische ontwikkeling van Meppel, vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de zeer bepalende ligging ten opzichte van het kruispunt Zuideinde-Stationsweg en vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments