Fotoblog‎ > ‎

0856

Geplaatst 4 feb. 2018 01:32 door Jan Geerling
De architect liet zijn naam achter in een blok natuursteen.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Stationsweg 36 monument
Stationsweg 36 - Meppel

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Stationsweg 36 monument

De trap naar de voordeur ziet er fraai uit. Maar is 'ie ook praktisch?

Het vrijstaande herenhuis op Stationsweg 36 in Meppel is in 1910 gebouwd in Art Nouveau-stijl, naar ontwerp van H.U. Hulsbergen (Meppel) in opdracht van J.P.P. Houwink. In het hekwerk van het bordes staat: H.U. Hulsbergen Architect.

Het herenhuis bestaat uit een souterrain en drie bouwlagen. Die zijn opgetrokken in baksteen op een hoge plint van basaltblokken. De samengestelde kapvorm bestaant uit een licht inzwenkend schilddak belegd met lei (Rijndekking) en een deel met plat. De representatieve voorgevel is opgetrokken in een zacht getinte verblendsteen met groen gemetselde banden; tuitgevel met blokvormige natuurstenen afdeklijst.

Oorspronkelijke vensterindelingen veelal met hardstenen onderdorpels en lateien. Toegang via een rondlopende granito-trap naar de deur en terras. Slecht ter been zijnde mensen zullen bij zo'n trap op hun schreden moeten letten. De gelakte en van snijwerk voorziene deur telt twaalf geslepen ruitjes, het bovenlicht is in gekleurd glas-in-lood uitgevoerd. 

Het terras heeft een smeedijzeren hekwerk binnen kolommen van natuursteen en metselwerk. In één blok natuursteen staat de naam van de architect. In de erker rechts zitten onder meer twee rondgezette hoekkozijnen met bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. Boven de erker een smeedijzeren hekwerk om een plat; toegankelijk via balkondeur voorzien van zij- en bovenlichten (glas-in-lood). Op derde bouwlaag twee getoogde vensters met zesruits bovenlicht.

Links zien we een uitspringende topgevel met in de plint een getoogd keldervenster met smeedijzeren sierhek; daarboven een segmentboogvormige erker voorzien van gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten; het plat boven de erker is betreedbaar via dubbel openslaande terrasdeuren voorzien van zijlichten en bovenlichten (glas-in-lood). Hierboven een tuitvormig hardstenen element (spuwer) waarop een gekoppeld venster is geplaatst. In de top een smeedijzeren sierelement.

Het herenhuis is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege de ontwikkeling van villabebouwing aan de Stationsweg, vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht. Grotendeels gaaf.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments