Fotoblog‎ > ‎

0855

Geplaatst 1 feb. 2018 03:30 door Jan Geerling
Villa in de overgang.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Stationsweg 38 monument
Stationsweg 38 - Meppel

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Stationsweg 38 monument overgangsarchitectuur

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Stationsweg 38 monument

Stationsweg 38 in Meppel is een niet te missen villa op een markante plaats.

De villa op Stationsweg 38 in Meppel is in 1909 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van A. Kool (Ede). Het pand ligt op de hoek met de Parklaan en heeft daardoor een ingang aan de Parklaan en de Stationsweg. Het heeft kenmerken van de Overgangsarchitectuur. Overgangsarchitectuur is een stroming rond 1900, die de overgang markeerde tussen de neostijlen en modernere stijlen als Jugendstil en art nouveau. In deze tijd zien we vaak gebouwen met rijkelijk versierde gevels, erkers, balkons en dergelijke. Ook de chalet stijl was erg populair bij de architecten uit deze tijd.

De dubbele villa is In baksteen opgetrokken in twee tot drie bouwlagen gedekt door een samengestelde kapvorm bedekt met geglazuurde tuile du nord-pannen. Meerdere schoorstenen. Brede geprofileerde gootlijst op klossen.  Markante hoektoren met twee-en-eenhalve bouwlaag metselwerk en daarboven pleisterwerk en afgesloten door een tentdak; geprofileerde goot op opengewerkte klossen. Oorspronkelijke gevel- en raamindelingen waarbij als opvallende elementen gelden het gebruik van in- en uitspringende muurvlakken en erkers alsmede het gebruik van gekleurd glas-in-lood. De entree van de Parklaan heeft een paneeldeur met zij- en bovenlichten van glas-in-lood. Portiek met gemetselde wangen waarop houten kolommen die een houten tongewelf dragen; zijkanten voorzien van groen getint glas.

De Dubbele villa is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de kenmerkende villabebouwing aan de Stationsweg, vanwege het ontwerp, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede van belang vanwege de belangrijke hoekligging en de ligging in een waardevol stadsgezicht. Gaaf.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments