Fotoblog‎ > ‎

0854

Geplaatst 29 jan. 2018 23:00 door Jan Geerling
Deftig wonen aan de Stationsstraat.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel stationsstraat
Stationsstraat - Meppel

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel stationsstraat

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Meppel Wilhelminapark
Wilhelminapark - Meppel

De bouw van villahuizen en de aanleg van een villapark waren een uitingen van Meppeler rijkdom.

Het gebied Oud-Zuid in Meppel is vormgegeven tussen 1850 en 1940 en toont de historie van Meppel als stad die zich op een strategische plaats ontwikkelde vanaf de vijftiende eeuw. Het vervoer over water was tot ver in de negentiende eeuw bepalend voor de economie en de structuur van de stad. En toen er ook nog een spoorlijn kwam nam de bedrijvigheid in het gebied Oud-Zuid helemaal een vlucht. De bouw van villahuizen en een villapark waren een uiting van de rijkdom in die tijd.

Onderdeel van Oud Zuid is de Stationsweg. De deftige herenhuizen aan die straat zijn aangelegd tussen 1880 en 1910. De meeste huizen zijn aan de buitenkant nog origineel. Een aantal huizen staat op de Rijksmonumentenlijst. Maar ook veel andere huizen aan de Stationsweg zijn monumentaal. Dit is zo uniek dat de Stationsweg met het daar achter gelegen Wilhelminapark (dat destijds is ontworpen door de landelijk bekende landschapsarchitect Leonard Springer) door de Rijksdienst voor Monumentenzorg is aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Het Wilhelminapark van tuinarchitect Leonard A. Springer werd in vijf jaar als project van de werkverschaffing gerealiseerd en in 1919 geopend. En eind negentiende eeuw, begin twintigste eeuw kwamen er nog meer herenhuizen op royale kavels. Het gebied is volgens Monumentenzorg een duidelijke eenheid qua bouwstijlen 'in hoge mate gaaf en herkenbaar'. 

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments