Fotoblog‎ > ‎

0848

Geplaatst 11 jan. 2018 06:37 door Jan Geerling
Hier, in Amsterdam, werd in 1625 New York gesticht.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Amsterdam Herenmarkt West Indisch huis
West Indisch Huis aan de Herenmarkt - Amsterdam

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Amsterdam Herenmarkt West Indisch huis

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Amsterdam Herenmarkt West Indisch huis brand
foto: Wikipedia                                                Va de brand van 1975

De West Indische Compagnie verordonneerde de bouw van een fort op het eiland Manhattan.

Het West-Indisch Huis is het voormalige hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie (WIC) in Amsterdam. In dit pand gaven de bevelhebbers van de WIC in 1625 opdracht tot de bouw van een fort op het eiland Manhattan, de eerste aanzet tot wat de wereldstad New York zou worden.

Het West-Indisch Huis is gelegen aan de Herenmarkt in het centrum van Amsterdam. Het pand werd in 1617 gebouwd als vleeshal (op de begane grond) en wachtruimte voor de schutterij (op de bovenetage). In 1623 werd het pand gehuurd door de twee jaar eerder opgerichte WIC, en tot 1647 gebruikt voor de vergaderingen van de Heren XIX, de bestuurders van de WIC. Het gebouw werd tijdens deze periode uitgebreid met twee vleugels rond een binnenplaats, zodat het drie keer zo groot werd. In 1647 raakte de WIC door het verlies van Nederlands Brazilië in financiële problemen en werd besloten om te verhuizen naar een andere locatie.

Vanaf 1657 werd het gebouw aan de Herenmarkt verhuurd als herberg onder de naam Nieuwezijds Heerenlogement. Vanaf 1825 diende het als wees- en bejaardentehuis van de Hersteld Evangelische Diaconie. Het huis onderging verbouwingen waarbij de hoge stoep verdween en de gevel werd gepleisterd.

In 1975 brandde het pand volledig uit, waarna de Stichting Het West-Indisch Huis werd opgezet om het gebouw te restaureren en beheren. Na de verbouwing werden bejaardenwoningen, de Volksuniversiteit en de gemeentelijke trouwzalen in het pand ondergebracht. Sinds 1989 biedt het West-Indisch Huis met haar ruime zalen en sfeervolle binnenplaats mogelijkheid tot het organiseren van evenementen van allerlei aard. In de zomer van 2016 opende het Peter Stuyvesant wijnlokaal. 

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments