Fotoblog‎ > ‎

0803

Geplaatst 26 aug. 2017 06:42 door Jan Geerling   [ 14 sep. 2017 00:33 bijgewerkt ]
Een gesloten dorp waar eenieder zijn plek kende.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Veenhuizen Woning stichtelijk werkzaamheid
Arbeiderswoningen - Veenhuizen

https://lh3.googleusercontent.com/w7e7HWrAGDNN-3CQaK2euBoiynqVnEjCo5DhvfOGBpNkxgNf0dHQllPQyR4YH915wAZQMx6CCx0g3miM1Sbbh-DeL4mPdEWSkUqV_okiliJzqEFCEbp2HSQCVI-n3158esqU_YH-V4jFLPV2_tIGX2DHnJXhdhSIHXXdzMSd3r9LiCe2dlNJ4fGNanxHdpbPbPO3wrWGXLRsWjoWuORwCzi2UuE6HvQpqi-3FcTOuKSAkuyA7dx3xybv-wyweREUjw_fmZLTLDMMS-HpZMyQpS5MBX67NzDf4pUkvbJmldTYXePk47gWo0-LMB1g-2nbzfVtvoBeQK43SW-sbyBFL1XluDJNyg9k3DLAqUfXWPAUpedAAbLUUUEno80DFFje3F8ZH_OkRFAWf-BTGAE3B4LXM18okaczCx5v4fQNPged30a0Ifu-1j9vQpjyoGOz2az-VWrK5HumhZn5okrM9F30ZirT3FU5fIIpBrZ8GiHCQDbijgIeVYklsemgoQgzCBlM00TxAuh2kekpwxy-2-DCD6Bn8mggtrq3hmCjedtZVn_DlqS_rNYdcg0T3l4yBSr8eEmpRAVvDOLyLeaFI1Il0APfZZJxQVFZjVq4Z6WTy3nNTx5mtA=w1560-h635-no

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Veenhuizen Woning stichtelijk werk en bid

In 'Werk en Bid' woonden een zaalopziener 1e klas en een magazijnmeester

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Veenhuizen Woning stichtelijk plichtgevoel
De huismeester van het hospitaal woonde in Contrôle.

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Veenhuizen Woning stichtelijk orde en tucht
Orde en Tucht was voor de hoofdonderwijzer.

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Veenhuizen Woning directie vaart
Langs de vaart stonden de echt grote directiewoningen.

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Veenhuizen Woning stichtelijk rode beuk
Alleen directiewoningen kregen een rode beuk in de tuin.

De personeelswoningen in Veenhuizen hadden stichtelijke namen. Er heerste orde en tucht.

In Veenhuizen bouwde Justitie om de gevangenissen heen dienstwoningen voor het personeel. Monumentale panden, voor het merendeel gebouwd tussen 1883 en 1914 door bouwmeester J.F. Metzelaar en zijn zoon W.C. Metzelaar. Geheel in de geest van de tijd waren deze woningen aangepast aan de strikte behoeften, zonder veel franje, en volledig volgens de ambtelijke hiërarchie die gold in Veenhuizen.

Er waren verschillende typen woningen, afhankelijk van de rang kreeg een ambtenaar er een toegewezen. Dicht bij het Tweede Gesticht (waar nu het Gevangenismuseum in zit) staan kleine huisjes waar de bewakers woonden.
Wat verder weg worden de huizen groter. Dit waren huizen voor de hogere ambtenaren. Langs de vaart staan de grootste en de mooiste huizen, voor de onderdirecteuren. Ook in de tuinen was de hiërarchie zichtbaar: alleen de directiewoningen kregen een rode beuk in de tuin.

Op de gevels staan namen waaraan je kunt zien wie er woonde. Zo woonde in het huis met ‘Orde en Tucht' de hoofdonderwijzer, in ‘Zorg en Vlijt' leefde de winkelier, de predikant in ‘Humaniteit', terwijl er bij de dokter ‘Toewijding' en bij de apotheek ‘Bitter en Zoet' op de voorgevel stond te lezen. De onderwijzer woonde in Kennis is macht' en de leraar gymnastiek in 'Flink en Vlug. De pedagogische gedachte was om de gevangenen tijdens hun dagelijkse tocht naar de arbeid op deze manier de deugden bij te brengen. 

Veenhuizen bleef tot 1984 een gesloten dorp. Niemand van buitenaf mocht er zonder toestemming in of uit. Het dorp had een eigen hospitaal, apotheek, zwembad, verenigingsgebouw, scholen en kerken. Mensen die in Veenhuizen woonden, werkten in de gevangenissen. Wie de dienst verliet, moest het dorp verlaten. Ook als men met pensioen ging!

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments