Amit tudni szeretnél az intimtornáról…

Na jó, tényleg pont olyan ez a cím, mint a Woody Allen-filmé, de nem is járunk messze a témától. Vegyünk sorra néhány gyakran felmerülő kérdést:

1. Kinek érdemes elsajátítani a gátizomtornát, ill. meg tudja-e  tanulni bárki?

Akinek gátizma van, tehát mindenkinek (nők, férfiak, gyerekek) csak haszna származhat belőle, ha edzett, erős, gyors, jól irányítható izmok zárják medencéje kimeneti nyílásait (húgycső, hüvely, végbél) és stabilan alátámasztják az alhasi szerveit. A gyakorlatok megismerése lépésről lépésre történik, mentális zavarok és/vagy az idegpályák sérülése okozhat akadályt, mindenki más képes megtanulni az intimtornát.

NŐK  
-
akarata ellenére vizelési inger nélkül néhány csepp vagy akár nagyobb mennyiségű vizeletvesztés (pl. nevetés, lépcsőjárás, sportolás közben vagy akár spontán)
- aranyér és/vagy székrekedés esetén
- gyengének érzi a hüvelyét
-
szél- vagy széklettartási nehézsége volt/van
- testsúlyfelesleggel küzd
- gyermeket vár / szült
- hólyag- vagy végbélsérvet állapított meg az orvosa
- végbélrepedése volt/van, vagy néha előfordul
- nőgyógyászati panaszai voltak/vannak (pl. hüvelygyulladás, mióma, endometriózis, policisztás ovárium, vérzészavarok, meddőség, hüvelyszárazság, HPV, méhszájseb, méhsüllyedés, stb.)
- műtéti beavatkozása volt (nőgyógyászati, urológiai, végbélsebészeti)
- szexuális életében nehézségek adódtak/adódnak, fokozni szeretné orgazmuskészségét
- megelőzés, állapotmegőrzés, "karbantartás" céljából szeretné elsajátítani az ismereteket     
               

FÉRFIAK
- aranyere és / vagy székrekedése van
- végbélzáróizom gyengeséggel küzd (szél-, széklettartási nehézség)
- prosztata problémáktól szenved
- vizelési zavarok nyomasztják
- inkontinencia gondja van
- szexuális életében adódnak nehézségek (pl.: merevedési zavar, korai magömlés, magömlési képtelenség)

GYEREKEK
- vizelettartási zavar
- éjszakai ágybavizelés
- székrekedés
- végbélzáróizom gyengeség, szél-, széklettartási nehézség

2. Hogyan zajlik a tréning?

Egyéni vagy kiscsoportos formában tanulunk, a résztvevők kitöltenek egy kérdőívet, ennek segítségével ismeri meg a tréner a résztvevő/k problémáit, amennyiben vannak. Jó hír, hogy egyre többen a megelőzést szem előtt tartva tudatosan döntenek intim egészségük megőrzése mellett, ezért végzik el a Kriston Intim Tréninget. Kényelmes, laza öltözetben tornázunk, a csoportos foglalkozások 12 órát vesznek igénybe.

3. Mi történik még a tréningen, ami ennyi időt igényel?

    a) ismereteket gyűjtünk testünk intim területeinek működéséről: ezek segítenek bennünket abban, hogy a gyakorlatokat a legnagyobb hatékonysággal, tudatosan végezhessük a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. Olyan történetekkel találkozunk, amelyek támogatnak bennünket abban, hogy ránézhessünk saját betegségeink kialakulásának "forgatókönyvére", így tudunk majd változtatni, ha arra szükség van.

    b) a mozgáselemek elsajátításához sok apró "élménygyűjtő" munkát végzünk, tapasztalási lehetőséget iktatunk be (különböző testhelyzetek, apró mozdulatok, mindeközben önmagunkra figyelünk)

     c) szokásainkat - amennyiben azok károsan hatnak a testünkre - áthangoljuk, ok-okozati összefüggéseket vizsgálunk meg

Intim szokásaink kialakulása sok tényező függvénye, nem mindig azt a verziót alkalmazzuk, ami egészségünk megóvását legjobban szolgálja. Ezekről, a változtatás lehetőségeiről, várható hatásaitól, mikéntjéről sok szó esik a tanfolyamaimon. Betegségeink, izomgyengeségből fakadó tüneteink (pl. vizelettartási zavar, hólyag-és végbélsérv, méhsüllyedés, hüvelygyengeség, aranyér, székrekedés, stb.) felszámolása akkor lehet igazán hatékony, ha az edzés mellett azt is megtanuljuk, milyen károsító tényezőket kerüljünk el. Olyan információk is elhangzanak, amik segítséget jelenthetnek betegségeink „forgatókönyveinek” megismeréséhez, megváltoztatásához, ez teszi igazán unikummá a Kriston Intim Tréninget.

4. Mennyire intim egy ilyen foglalkozás?

Jó hírem van: a legintimebb részét a tréner „munkaköri kötelessége” felvállalni, azaz a résztvevők adott esetben szóbeli megnyilvánulás nélkül is abszolválhatják a tréninget. Van azonban lehetőség kérdezni az órák alatt is, illetve a szünetek „tanácsadással” telnek, egyéni kérdések megválaszolása, gyakran orvosi dokumentumok átbeszélése is része a tanfolyamaimnak. A „műveletek” ruházattal fedett testrészeinken zajlanak, a témák a területhez kapcsolódóak: vizelet, székletürítés/tartás, szexuális élet, bepillantás nemi szerveink egészséges működésébe, gyermek-és kamaszkori nehézségek, változások, esetleges következményeik, várandósság, szülés és még sok egyéb kérdés kerül megbeszélésre.


5. Hogyan öltözzünk, készüljünk a Kriston Intim Torna tanfolyamra?

    - laza ruházatban, vékony, az alhasat, gátat nem szorító nadrágba érdemes öltözni. Jógamatrac/polifoam/pléd szükséges lehet, ill. melegebb pulóver a hőmérséklet függvényében (a tréning alatt erőteljes mozgásokat nem végzünk, elsősorban a figyelmünk fárad el)
    - jegyzetelni nem szükséges, a résztvevők a tanfolyam végeztével minden tudnivalót írásban, ill.Kriston Andrea gyakorlást segítő CD-jén visznek magukkal
    - a problémájáról senkinek nem kell beszélnie, annyira interaktív a tréning, amennyire a résztvevőknek az megfelel. A tréning elején kitöltött kérdőívet csak a tréner látja, ez alapján kerül összeállításra az egyéni gyakorlólap, amit a tréning végén mindenki visszakap.

6. Milyen változásokra lehet számítani a Kriston intim torna elvégzése után? Mennyi idő után tapasztalható javulás/gyógyulás?

Rendszeres gyakorlással (a tanfolyamot végzettek számára készült CD segíti a torna végzését) altesti panaszaink csökkennek, megszűnnek, megelőzhetjük újabbak kialakulását vagy súlyosbodását, elkerülhetővé válnak műtétek, szükségtelenné válik az inkontinencia-betét használata, javul a szexuális életünk minősége, női önértékelésünk.
         
A változás több tényező függvénye, 10 hét alatt általában komoly eredményekre számíthatunk. A sikernek 4 fontos összetevője van: milyen súlyosságú az elváltozás; mennyi energiát/időt tudunk a gyakorlásra szánni; a változtatási javaslatokat milyen mértékben sikerül beilleszteni az életvitelünkbe; kötőszövetünk minősége