Llegendes i rondalles

SA NAVETA DES TUDONS


 

MÉS LLEGENDES DE MENORCA
 
Per conèixer més llegendes de Menorca premeu damunt els botons blaus. Per ampliar la pàgina pitjau aquí.
 

Flash Wrapper

 
(Del Penedès-Garraf)
Una de bandolers

El morrut

 

El Morrut era un despietat trabucaire, bandit que assaltava tot aquell qui s’atrevia a passar pel Coll de la Creu de l’Ordal, pas que situat dalt les serres de Gelida, comunica el  Pla del Llobregat i el Penedès.  Un dia muntava cap a aquest coll, provenint de Molins de Rei per ocupar la seva nova plaça a Vilafranca del Penedès, un famós general amb la seva guàrdia. En això que a les envistes del pas, els surt al mig del camí el Morrut, i amb veu estentòria els dona l’alto. Els soldats, amb el general al capdavant, i sense mirar qui ho ha parit, responen a la comminació amb foc granejat; De sobte voletegen tants projectils com abelles en un eixam… El Morrut  ha de fugir per cames, precipitar-se darrera un marge. Al poc cessa l’abeller i es fa el silenci a ambdós cantons.  El Morrut, més puta que bonic, se’n pensa una: Treu bandera blanca i demana enraonar; el general li concedeix. Aleshores es posa dret i amb l’índex de la dreta assenyala cap unes argelagues fent adonar al militar de les roges barretines que apareixen darrera d’elles. Els soldats s’acovardeixen i el general, veient-se sol, es dona. El Morrut, des del lloc on és mana que llancin a terra tot el què duen de valor, ultra les armes. Els soldats ho fan. Un cop mitja dotzena d’homes del Morrut han recollit el botí, el general abans de seguir cap a Vilafranca, sospita i demana que es mostrin els homes darrera les argelagues, i la sospita del general es mostra ben fundada, però ja és massa tard: darrera les argelagues, o més ben dit, damunt d’elles, només hi ha roges barretines i cap home. Això passava, diuen, durant la guerra contra Felip V.

Recollida per Bienve Moya


LES COVES DE RIBES
La llegenda parla d’una, una cova que travessa tota la comarca fins arribar a Olèrdola.
Diuen que havia un poblat iber a Olèrdola que va ser atacat pels romans, desprès pels àrabs i per acabar pels francesos.
El poblat podia resistir els atacs gràcies al menjar i l’aigua que duien des de la cova de Ribes.

 LA COVA PROHIBIDA D’OLÈRDOLA
Hi havia una vegada una noia de Vilafranca que li agradaven dos nois. Per escollir un del dos els hi va proposar un repte: que anessin a la Cova Prohibida i li portessin algun objecte com a prova de que hi havien anat.
Els dos hi van anar i es van trobar una sala molt gran que estava plena de guerrers de pedra. En els dits d’un guerrer hi havia un full i un dels nois va espantar l’altre perquè no ho veies. El va agafar i el full deia: “qui llegeixi aquesta nota no ha respectat les normes i ha entrat a la cova prohibida i et passarà el mateix que a mi, et convertiràs en pedra i fins que algú no agafi el paper que tens a les mans no tornaràs a la vida”
L’altre noi se’n va anar corrents per tota la muntanya al tenir molta por.
La noia es va quedar sola.

Comments