Informació‎ > ‎

Història

Ací podeu consultar les dades més rellevants de la nostra història


Les  primeres notícies que es tenen de l'existència de la Banda Instructiva, antigament denominada “Banda de Música Primitiva”, es remunten a la primera meitat del segle XIX, concretament a l'any 1840, any en què es té documentat l’interés que va mostrar la Ciutat de Xàtiva per contractar-la en les festes que anaven a celebrar-se per la fi de la primera Guerra Carlina.
Sense saber exàctament la data de la seva fundació, anterior sens dubte a l’any 1840, podem afirmar que estem davant d’una de les agrupacions musicals més antigues de la Provìncia de València, i per tant, de la Vall d’Albaida.
Altres notícies d’aquest s. XIX són l'actuació a les festes d'Alcoi als anys 1870 i 1871, amb la filà “Cuarta de Lana”, i la participació en el Certamen Musical de la Fira de Xàtiva de 1880, on va resultar guardonada.


Del primer director que tenim constància és de Batiste Martí Penades, que va dirigir la banda en la segona meitat del segle XIX. Amb posterioritat sabem que també va ser director Salvador Martí Juan, el qual va ser substituït pel seu fill Salvador Martí Juan i per Federico Calabuig que simultanejaven la direcció de la banda amb la direcció del grup de corda. Després de la guerra, on l’activitat musical va parar, es feu càrrec de la banda Antonio Martí Vidal. A principi dels anys cinquanta l’anterior director va ser substituït per Emilio Sanz Vidal, que estigué al front de la mateixa fins 1983. Des d’este any fins setembre de 2005 el càrrec de director va ser ocupat per Rogelio Blasco Úbeda. Des de setembre de 2005 fins gener de 2008 ha sigut director Mario Roig Vila recentment substituït per Francisco Valor Llorenç.
Des de la seva fundació l'activitat d'aquesta banda ha estat ininterrompuda, dedicant-se especialment a la interpretació de música festera per participar en nombroses festes de moros i cristians, encara que l'activitat concertística no hi ha quedat mai descuidada. Fruït d’aquest esforça la Banda Instructiva Musical d’Alfarrasí va obtenir el Primer Premi d’interpretació d’entre les 24 agrupacions musicals participants en el desfile-concurs de bandes de música celebrat a Ontinyent amb motiu de les festes patronals amb la interpretació del pas-doble “Daniel Juan” del mestre Ferrero.
No és la primera vegada que la Insructiva aconssegia este guardó, ja que també va resultar premiada com a millor banda en la modalitat d’interpretació els anys 1993 (amb el pas-doble “Gloria al Pueblo”) i 1997 (amb el pas-doble “Ros-Bel” de Frco. Lloret), i com a millor banda en le modalitat d’uniformitat a l’any 1994.Cal destacar que a l’any 2005 i per encàrrec de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent, la Banda Instructiva va enregistar un CD de música festera amb motiu del quaranta aniversari de la composició de la marxa mora del mestre Ferrero “El Kábila”, i aprofitant la capitania mora de la comparsa que porta el mateix nom.
A l’any 2007 la seu social s’ha establit al C/ Sant Antoni, 21 amb la inauguració de la “Casa de la Música”, que compta amb sala d’assaig, despatx, arxiu, magatzem i aules per a les classes de música.
En l'actualitat la Banda Instructiva Musical d'Alfarrasí està formada per uns 60 components i manté una nodrida escola de música que garanteix la seva continuitat.
Comments