CHAKRE

SISTEMUL CHAKRELOR 

Chakra


Chakras


Chakras 

Cuvântul „chakra” în sanscrită  înseamnă  „roată, rozetă”. Chakrele sunt centrele energetice ale corpului şi mulţi specialişti asociază glandele cu chakrele. Vei observa că fiecare chakră este aflată în apropierea unui organ vital al corpului şi, de asemeni, îţi vei da seama că multe poziţii ale mâinilor corespund acestor chakre. O minte şi un trup sănătos se realizează prin echilibrarea tuturor chakrelor. Sistemul chakrelor funcţionează într-o deplină unitate, în aşa fel încât fluxul de energie să fie perfect echilibrat. Sunt 12 chakre majore şi peste 100 de chakre minore. Tratamentul chakrelor este menit să echilibreze fluxul de energie între chakre. 

Ţine cont că frecvenţa  simbolului maestrului  conţine 7 culori şi 7 note care corespund celor 7 chakre. 


CHAKRA PĂMÂNTULUI  este localizată la nivelul pământului, între picioare. Această chakră te împământează şi te ţine împământat. 

CHAKRA 1: culoarea ROŞIE,  este aşezată la baza coloanei vertebrale şi conţine energie stabilizatoare şi împământătoare.


CHAKRA 2: chakra sexuală, creativă, culoarea  PORTOCALIE,  este situată la 3-4 cm sub buric. Influienteaza  glanda suprarenală şi are legătură cu  capacităţile creative  ale individului.

CHAKRA 3: culoare GALBENA, chakra „completării”, situată chiar deasupra plexului solar, influenţează metabolismul şi enegia vitală, precum şi fluxul de energie psihologică şi emoţională, de asemeni capacitatea de a completa.

CHAKRA 4:  culoare VERDE, aşezată pe stern, chiar deasupra inimii,  este în legătură cu acceptarea de sine a altora şi a condiţiilor date, slujire fără efort, experienţa compasiunii la  nivel emoţional înalt,  clară simţire.

CHAKRA 5: a gâtului, culoarea BLEU, este lângă glanda Tiroidă.  Ea este în legătură  cu datul şi primitul şi a comunicării cu alţii.


CHAKRA 6: cel de-al 3-lea ochi, culoarea INDIGO, este situată  puţin mai jos de punctul  dintre sprâncene. Influenţează  glanda Pituitara, este în legătură cu percepţia realităţii, intuiţia,  abilitatea de a discerne şi de a alege o opţiune.

CHAKRA 7: cea a creştetului, culoare VIOLET, se află pe vârful capului, este în legătură cu glanda Pineala. Ea este în legătură  cu aducerea ideilor din forma abstractă  în formă concretă.

Sistemul chakrelor


CHAKRA 8: culoarea VERDE-ESMERALD şi ROŞU-VINEŢIU. Este prima din chakrele  superioare, se mai numeşte şi „steaua sufletului”, poate fi numită şi „tronul existenţei”.

CHAKRA 9: culoarea VERDE-BLEU,  este în legătură cu trupul de lumină, cu veselia, bucuria, cu fericirea.

CHAKRA 10:  culoarea PERLATA,  este în legătură cu echilibrul dintre energia masculină şi energia feminină. Când această chakră este echilibrată, eşti sănătos şi în deplină armonie cu sufletul.

CHAKRA 11: culoarea ROŞU-PORTOCALIU şi conectează cu energiile NEW  AGE (actuale). Sunt energii noi, care caracterizează timpul pe care îl trăim: energia libertăţii care permite eliberarea de traumele  acumulate.

CHAKRA 12: culoarea ARGINTIU STRĂLUCITOR,  ea te conectează cu  conştiinţa  Christică (universală). Această energie conectează toate formele de energie din univers.

 

Acest sistem de chakre este sumar prezentat aici. Există mult mai multe chakre care sunt în legătură cu dimensiunile superioare 4-5 şi deasupra lor. Vă recomand să citiţi cartea  „Psihiologia sufletului” a lui  Joshua Stone. Aceasta dă o informaţie despre sistemul multidimensional al chakrelor.

 Terapia prin muzica

corpul subtil

se bazeaza pe pronuntarea unor sunete(mantre) a caror vibratie intra in rezonanta cu centrii de energie(chakre) din corpul nostru subtil.

Prin practicarea repetata a acestei terapii se pot observa rezultate mai ales daca practicantul a efectuat Experimentul Realizarii Sinelui prin care se poate activa si simti energia materna Kundalini, dar nu e obligatoriu.

Va vom prezenta in cele ce urmeaza algoritmul terapiei prin muzica. Pronuntarea sunetelor se va face cat mai prelung, atentia noastra trebuie focalizata in centrul de energie(chakra) corespunzator.

 

1) Mooladhara

Bija Mantra - Om Lam Lam Lam Lam

Bija Akshar - Om, Wam, Sham, Sham, Sam, Om

 

2) Swadhishthana

Bija Mantra - Om, Wam, Wam, Wam, Wam, Wam, Wam

Bija Akshar - Om, Bam, Bham, Mam, Yam, Ram, Lam, Om

 

3) Nabhi

Bija Mantra - Om, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram, Ram

Bija Akshar - Om, Dam, Dham, Nam, Tam, Tham, Dam, Dham, Nam, Pam, Pham, Om

 

4) Anahata

Bija Mantra - Om, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam, Yam

Bija Akshar - Om, Kam, Kham, Gam, Gham, Tham, Gam, Cham, Chham, Jam, Zam, Nyam, Dam, Tham, Om

 

5) Vishuddhi

Bija Mantra - Om, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham, Ham

Bija Akshar - Om, Am, Aam, Im, Iim, Um, Uum, Rum, Ruum, Lrum, Lruum, Em, Aim, Om, Aum, Am, Aham, Om

 

6) Agnya

Bija Mantra - Om, Om, Om

Bija Akshar - Om, Ham, Ksham, Om

 

7) Sahasrara

Bija Mantra - Om

Bija Akshar - Om

 

ECHILIBRAREA CHAKRELOR 

Când faci echilibrarea chakrelor, îţi ţii degetele mâinii drepte într-o poziţie „tripod”, (ca atunci cand faci semnul crucii) în timp ce te muţi de la o chakră la alta (contactul cu  corpul trebuie să fie foarte uşor, tandru). ŢINE MINTE! Prin acest exerciţiu te conectezi  tu însuţi la nivele de energie superioară.

Pentru a face o echilibrare a chakrelor, ţii M.stg. la 1,5 cm deasupra creştetului capului (pacientul este întins cu faţa în sus),  până  când simţi  că fluxul de energie străbate palma M.stg.

După ce ai determinat nivelul de energie, la nivelul centrului  capului pacientului, foloseşte poziţia tripod a M.dr. deasupra chakrei a 6-a, în timp ce menţii palma M.stg. deasupra chakrei a 7-a din vertex, pentru a monitoriza fluxul de energie. Când cele 2 fluxuri de energie din ambele mâini sunt echilibrate, mutaţi M.dr. asupra chakrei a 5-a (deci se începe tratamentul de la cap în jos cu chakrele în ordine descrescândă), ţinând la fel degetele în poziţie tripod deasupra acestei chakre.

Când toate chakrele au fost reechilibrate, M.stg. rămâne deasupra chakrei a 7-a din vârful capului, iar M.dr. perie energia prin mişcări de măturare a enegiei de la chakra 1-a spre bărbie. În momentul perierii în sus, M.stg. se ia din dreptul chakrei a 7-a. Această mişcare se face de 15-20 de ori.

 

EXERCIŢIU  PENTRU  ÎNVÂRTIREA  CHAKRELOR

(pt. accelerarea rotirii)

Acest exerciţiu te ajută să-ţi roteşti şi  să-ţi echilibrezi propriile chakre. Fiecare chakră a ta trebuie asociată cu o culoare, în plus, fiecare chakră ar trebui să se învârtească într-o anumită direcţie, atât în faţă cât şi în spate (chakra este spaţială, multidimensională, ca un cornet care străbate toate straturile dublului vital care întrepătrunde şi corpul). Chakra  se deschide în cornet, în faţă  din punctul chakrei şi în spate  din punctul de proiectare a chakrei respective în spate. La chakra a 7-a de deasupra capului este un singur cornet deschis spre celelalte chakre de deasupra capului. Chakra 1-a are de asemeni un singur cornet deschis  spre pământ. Fiecare chakră  are funcţiile ei şi dereglarea lor duce la afecţiuni spirituale, morale, psihice şi trupeşti.  Sistemul chakrelor acţionează ca un transformator de energie.  Omul este conectat în permanenţă la divinitate  şi primeşte în permanenţă influxuri energetice (informaţii). Dacă chakrele nu funcţionează, prin urmare ele nu aspiră energia care trece prin ele, atunci legătura cu divinitatea este întreruptă. Prin chakrele superioare care funcţionează, se primesc mesajele de la maeştrii spirituali, îngeri etc.

Cea mai simplă cale de a afla în ce direcţie se învârt chakrele tale este următoarea: întinde braţul drept cu palma în sus şi cu degetul mare în afară şi strînge cele următoarele 4 degete în palmă. Direcţionează vârful degetului mare spre chakra pe care vrei să o studiezi şi imaginează-ţi că chakra se învârte în direcţia celor 4 degete ale tale. De exemplu: pentru a verifica învârtirea corectă a chakrei 1, ţine M.dr. între picioare, cu vârful degetului mare  orientat în sus. Sensul în care  se învârte chakra este sensul în care sunt cele 4 degete îndoite.

ŢINE CONT!  Direcţia în care se rotesc chakrele în faţă este inversă faţă  de direcţia în care  se învârtesc chakrele în spate. În timp ce faci exerciţiul, încearcă să observi care culori sunt greu de observat, sau care chakre sunt blocate ori  care chakră se mişcă în direcţie inversă sau care nu se mişcă în sens circular. Aceasta îţi va da o imagine reală unde trebuie să te orientezi mai mult în munca de autovindecare. Poţi comanda chakrelor să se învârtească cu viteză corectă, în formă corectă, la frecvenţă corectă şi în direcţie corectă. Nu te obosi prea mult la acest exerciţiu.

Continuă cu paşii descrişi până când simţi că chakrele sunt perfect echilibrate, că se învârtesc şi poţi vizualiza clar culorile. Poţi să apreciezi că exerciţiul este terminat pentru fiecare chakră atunci când atenţia ta se îndreaptă spre chakra următoare.

Începe acest exerciţiu prin conectarea ta la pământ aşa cum a fost descris anterior.

  1. În timp ce inspiri, imaginează-ţi că inspiri energie roşie prin picioare la chakra nr.1 (chakra root-ului).  De asemenea, imaginează-ţi că absorbi energie roşie din aer. În acelaşi timp învârteşti chakra l în direcţie corectă. Cu fiecare inspiraţie, primeşti din ce în ce mai multă energie roşie care urcă prin picioarele tale, pentru a umple şi echilibra chakra. Continuă să inspiri energie roşie până când simţi că prima chakră este echilibrată (când următoarea inspiraţie îţi va duce atenţia în dreptul celei de-a 2-a chakre, înseamnă că chakra 1-a s-a echilibrat). Permite  energiei roşii  din chakra 1-a să se ridice în sus spre chakra a 2-a, preschimbându-se  în energie portocalie. Vizualizează  energia portocalie cum pune în mişcare chakra a 2-a. Vizualizează mişcarea corectă  în faţă şi în spate a chakrei a 2-a.

  2. Cu fiecare inspiraţie simte cum energia pământului se ridică în sus pe picioare, de culoare roşie, ridicându-se până la chakra 1-a şi apoi de aici se ridică în continuare în portocaliu, la nivelul chakrei a 2-a. Permite energiei portocalii să intre în tine şi prin inspiraţia din atmosferă. Continuă a inspira energie portocalie în cea de-a 2-a chakră până vei simţi echilibrul în ea.

  3. Cu următoarea inspiraţie, atenţia ţi se îndreaptă către chakra a 3-a, permite enegiei roşii să urce prin picioare în chakra 1-a şi apoi a celei portocalii să urce la chakra a 2-a şi de aici să urce sub formă de energie galbenă în chakra a 3-a. Vizualizează învârtirea corectă în faţă şi în spate a celei de-a 3-a chakre. Cu fiecare inspiraţie, simţi cum energia pământului se ridică în roşu, în sus pe picioare şi intră în chakra a 1-a, apoi în portocaliu în chakra a 2-a şi în galben spre chakra a 3-a şi dă voie energiei galbene să-ţi intre în corp din atmosferă cu fiecare inspiraţie. Continuă inspiraţia până când simţi că chakra a 3-a s-a echilibrat.

  4. Cu următoarea inspiraţie care îţi schimbă atenţia asupra chakrei a 4-a. Lasă enegia roşie să intre pe picioare în chakra 1-a, apoi cea portocalie să intre în chakra 2-a, apoi cea galbenă să urce în chakra a 3-a şi de aici să urce în energie verde şi cea de-a 4-a chakră. Vizualizează cum chakra a 4-a se învârte în sens corect, în faţă şi în spate. Cu fiecare inspiraţie, simte cum energia pământului roşie se ridică pe picioare în sus în chaka 1, apoi cea portocalie urcă  în chakra a 2-a, apoi  cea galbenă urcă în chakra a 3-a şi cea  verde în chakra a 4-a. Primeşte energie verde şi prin aer, cu fiecare inspiraţie. Continuă să inspiri energie verde în cea de-a 4-a chakră până când aceasta se echilibrează.

  5. Cu următoarea inspiraţie, atenţia se mişcă asupra celei de-a 5-a chakre. Imaginează-ţi energia roşie urcînd pe picioare în chakra 1, cea portocalie în chakra 2, cea galbenă în chakra 3, energia verde în chakra 4, mişcîndu-se în sus sub formă de energie albastru-bleu în chakra 5-a. Vizualizează că învârtirea corectă a chakreia a 5-a în faţă şi în spate. Cu fiecare inspiraţie simte cum energia roşie se mişcă în sus pe picioare în culoare roşie în chakra 1-a, în portocaliu în chakra a 2-a, în galben în chakra 3-a, verde în chakra a 4-a, albastru deschis în a 5-a. Simte cum energia albastru deschis intră în trupul tău prin inspiraţie din atmosferă. Cotinuă inspiraţia energiei albastru bleu în cea de-a 5-a chakră până când aceasta se echilibrează.

  6. Cu următoarea  inspiraţie, cînd atenţia este îndreptată asupra celei de-a 6-a chakre, imaginează-ţi cum energia roşie urcă pe picioare în sus în chakra 1-a, cea portocalie în chakra a 2-a, galbenă  în chakra 3-a, verde în chakra a 4-a, albastru deschis în chakra a 5-a şi urcând în indigo în chakra a 6-a. Imaginează-ţi că chakra a 6-a se învârte corect în faţă şi în spate. Cu fiecare inspiraţie, simte cum energia pământului roşie se ridică în sus pe picioare în chakra 1, cea portocalie urcă în chakra a 2-a, cea galbenă în chakra a 3-a, cea  verde în chakra a 4-a, cea albastru deschis în chakra a 5-a şi cea indigo în chakra a 6-a. Imginează-ţi că chakra a 6-a se învârte corect în faţă şi spate. Vizualizează energia indigo venind din atmosferă prin fiecare inspiraţie. Continuă şi inspiră indigo până când chakra a 6-a se echilibrează.

  7. Cu următoarea inspiraţie, atenţia ta se îndreaptă spre chakra a 7-a. Permite energiei roşii a pământului să urce în sus pe picioare la chakra 1, celei orange să urce la chakra a 2-a, celei galbene să urce la chakra a 3-a, celei verzi să urce la chakra a 4-a, celei albastru deschis să urce la chakra a 5-a şi a celei indigo să urce la chakra a 6-a şi de aici să urce spre chakra a 7-a, în forma de energie violet. Imaginează-ţi că chakra a 7-a se învârte corect. Vizualizează că energia violet intră în tine prin fiecare inspiraţie, din atmosferă. Inspiră energie violet până simţi că chakra a 7-a se echilibrează. Continuă  echilibrarea  chakrelor în acelaşi mod până la chakra a 12-a.

  8. Continuă echilibrarea chakrelor în acelaşi mod (8, 9, 10, 11 şi 12) până la chakra a 12-a. Culorile celorlalte chakre sunt următoarele :

Chakra a 8-a :  verde smarald (un verde cu roşu vineţiu)

Chakra a 9-a :  verde albăstrui

Chakra a 10-a: alb perlat

Chakra a 11-a: roz portocaliu

Chakra a 12-a: auriu strălucitorLa ceea ce e descris mai sus, fac comentariu: cu ajutorul pendulului, intr'o stare "alfa" sau "ready", nu are importanta cum ii spui, masori (intrebi) "care e sensul de rotatiea chakrei mele nr....., privita din fata?" - exemplu. Algoritmul cu care lucrezi sa fie clar, scurt, si pe deplin inteles. Am expus aceasta metoda, pentru cei ce vad lucrurile si altfel. In shamanism expunerea chakrelor este prezentata aici. Ceea ce vedeti in aceasta pagina despre chakre, sunt informatii din manualele scoase pana acum pentru sistemul Reiki (nu toate prezinta 12 chakre, uzual 7, fara chakra radacina, a picioarelor, si cele 5 superioare)

 

MEDITAŢIA  CU  40  DE  RESPIRAŢII  PENTRU  ENERGIZARE

 

Centrul energiei chi sau puterea ki se află la 3 cm  sub ombilic. În acest punct numit numit „hara”, energia pământului care se mişcă în unde orizontale,  paralele cu suprafaţa pământului, intersectează energia spirituală care se mişcă de sus în jos, de-a lungul coloanei vertebrale. Anumite arte marţiale învaţă meditaţii similare pentru a stoca în organism energia ki sau energia REIKI. Este interesant de observat că în timpul acestei meditaţii, eşti conectat la diferite energii în momentul în care atingi cu degetul mare fiecare din  celelalte 4 degete. Cînd atingi cu degetul mare degetul mic, este o energie;  când atingi degetul inelar este altă energie, cînd atingi mijlociul este alta şi arătătorul alta.

  1. Şezi confortabil. Uneşte degetul mare al fiecărei mâini cu arătătorul corespunzător şi odihneşte mâinile pe genunchi în această poziţie.

  2. Inhalează pe nas numărând până la 4 şi vizualizând o lumină albă care-ţi intră în inimă.

  3. Expiră pe gură numărând până la 4, vizualizând lumina albă, mişcându-se de la inimă spre centrul  ki (hara), având următorul gând în minte : „Ia această energie vitală şi  stocheaz-o în centrul  hara.

  4. Repetă inspiraţia şi expiraţia de încă 3 ori, deci în total de 4 ori pentru fiecare deget în parte (inelar, mijlociu şi mic). La ultima expiraţie din fiecare serie, ţine-ţi respiraţia numărând până la 20 (apnee 20 secunde).

   5. Schimbă degetul mare la următorul deget ( mijlociu).

  6. Repetă mişcările de la 2 la 4, de 9 ori, în total 10 ori, deci 10 x 4 = 40 respiraţii pentru toate degetele, mutând degetul mare la următorul deget mereu, ajută la  numărarea  grupului de câte 10 respiraţii.

   

AFIRMAŢII  PENTRU  ECHILIBRAREA  ENERGIEI

 

CHAKRA  A 1-a RĂDĂCINA

„Am încredere deplină în Sinele meu Superior spiritual, care îmi satisface toate necesităţile !”

„Viaţa mea este plină de prosperitate !”

 

CHAKRA A 2-a A SPLINEI :

„Îmi accept şi ţin cont de  sexualitatea mea !”

„Sănătatea mea fizică este puternică şi pură !”

 

CHAKRA A  3-a A  PLEXULUI SOLAR :

„Mă eliberez de toate emoţiile nerezolvate într-un mod  lin şi sănătos !”

„Îmi cer puterea mea ca persoană !”

 

CHAKRA A 4-a A  INIMII :

„Dau şi primesc dragoste, liber şi cu uşurinţă !”

„Mă iert pe mine şi pe alţii  în totalitate pentru  erori şi judecăţi trecute !”

 

CHAKRA A 5-a A  GÂTULUI :

„Cu uşurinţă şi graţie îm exprim cele  mai adânci sentimente!”

                       

CHAKRA A 6-a  AL  CELUI  DE-AL  3-lea  OCHI :

„Viziunea mea interioară este clară şi puternică !”

„Am încredere deplină în intuiţia şi viziunea mea interioară!”

 

CHAKRA A 7-a A  CAPULUI :

„Îmi accept şi ţin cont de spiritualitatea mea !”

 

ALTE  AFIRMAŢII

 

            „Îmi  dau permisiunea de a avea o sănătate perfectă sau a funcţona în stare  de perfectă sănătate!”

            „Îmi dau permisiunea (sunt binevoitor) ca fiecare celulă să se poată descărca de tensiuni şi energii nefavorabile !"

            „Am control deplin asupra corpului meu, asupra căruia îmi iau întreaga responsabilitate !”

            „Dacă desfiinţez cauza, efectul va înceta să existe !”.