SHAMAN-MUNAY KI

Fac introducere prezentand un manual despre shamanism, pentru ca pagina are o asemenea tema. Shamanismul include o alta treapta a intelegerii Creatiei, parerea mea mult mai complexa, as numi treapta de tranzitie catre ultimele afirmatii New Age sustinute de cercetari in fizica cuantica, de vechile scrieri sanscrite, si anume " TOTI SUNTEM UNUL". Drept care am postat manualul complet al lui Robert Meadows - Ghidul Shamanic. Este o carte deosebita, si e bine a fi citita, pentru a intelege cat mai multi oameni despre ce este vorba cand gasesc in auz sau scris, cuvantul SHAMAN. Pentru romani cuvantul shaman este sinonim cu vraci, vraji, demoni, draci, intuneric, pedeapsa capitala pe lumea cealalta pentru vinderea sufletului, smoala, iad, etc. Cartea este de un bun simt care intrece orice manual de ecologie, reguli de conduita in mediu si societate. Va anunt ca si pentru mine cuvintele vraci, ocultism, magie, reprezentau ceva de care trebuie sa ma indepartez cat mai grabnic, sa nu fiu "atins", iar formarea mea ca om in cadrul societatii - cu toate ca m'am perindat ceva vreme ca si cititor prin biblioteci si cumparator in librarii - nu a putut cuprinde decat interdictia la nivel mental-emotional de a citi o carte sau manual cu astfel de tema, fiind fara grija ca "necuratu' " ma va vizita cat mai curand. Repet, cartea deschide constiinta; de ce suntem aici, ce trebuie sa facem, cum anume  - pentru a ne bucura de viata lunga si cu cat mai putine evenimente. AICI manualul, lectura frumoasa !
 

Munay Ki 1


Ritualurile Munay Ki reprezintă cele mai importante învăţaturi primite de către Dr. Alberto Vilalldo antropolog ce a studiat timp de peste 25 de ani practicile de vindecare ale şamanilor incaşi si amazonieni. El a fondat la Universitatea din San Francisco Laboratorul de Autoreglare Biologica, pentru a studia modul in care mintea creează sănătate si boala. Dr. AlbertoVilloldo conduce Societatea celor Patru Vânturi unde ii pregateste pe studenţi pentru practicarea medicinii energetice.

Dr. Alberto Villoldo a primit aceste iniţieri de la maeştrii sai şamani alături de indemnul de a le transmite mai departe in intreaga lume. Pe măsura ce aceste iniţieri se vor realiza pe deplin in dumneavoastră o sa fiţi binecuvântaţi permanent de către Fiinţele Superioare. Vechii şamani incaşi au realizat ca Pământul se afla acum la un punct de răscruce si este important sa impartaseasca aceste mari iniţieri in afara liniei lor.


Dr. AlbertoVilloldo este autorul cărţilor: "Şaman , vindecător, intelept" si "Sa refacem trecutul, sa vindecam viitorul prin recuperarea sufletului" traduse si in limba romana.

Munay Ki 2

Munay Ki este un cuvânt de origine Qiiechua si inseamna "Dragoste si Frumuseţe" sau 'Te iubesc"sau "Fii asa cum eşti!". Prin Munay Ki se inteleg cele noua ritualuri de iniţiere ale medicinii samanice pentru a deveni o persoana plina de intelepciune si putere care si-a asumat responsabilitatea pentru intreaga creaţie. Aceste ritualuri initiatice sunt comune tuturor tradiţiilor samanice chiar daca ele sunt exprimate sub diverse forme si stiluri in culturi diferite. Munay Ki reprezintă cele mai profunde si mai transformatoare ritualuri ce provin de la indienii O'ero, şamanii de nivel superior ai incaşilor, care isi au originea in urma cu peste 30000 de ani la păstrătorii intelepciunii din Himalaya, cunoscuţi ca fiind poporul Laika. Cele 9 ritualuri iniţiatorii au abilitatea de a transforma conştiinţa umana - prin modificarea matricei, modelului luminos al corpului nostru activând calitatea ADN-ului astfel incat imbatranim, ne vindecam si murim in mod diferit pe măsura ce corpul nostru fizic evoluează intr-un corp al luminii.

Profeţiile vechi incase povestesc despre apariţia unui nou om ce va apare va Pamant - unul care va trai in afara fricii si isi va avea intrega forţa in natura sa transcedentala denumit Homo Luminosus. Munay Ki reprezintă codurile pentru acest om ce va apărea si va schimba modul in care traiti, va veti vindeca sau veti muri. Aceste coduri sunt transmise sub forma unor ritualuri energetice in sistemul chakrelor.

In tradiţia popoarelor din Anzi cuvântul Munay semnifica a iubi, a vrea sau a dori. Este insasi iubirea necondiţionata, nelimitata, eterna. Aceasta iubire ce isi are locaşul in centrul inimii reprezintă exerciţiul pentru dezvoltarea puterii şamanului. Dar Munay este si unul dintre principiile organizatoare ale intregului

Munay Ki 3

Univers, legea iubirii, prima dintre cele trei legi sacre incase. Dar mai mult decât o simpla emoţie Munay este văzut ca fiind atitudinea de respect si apreciere pentru tot ceea ce ne înconjoară. Astfel, prin Munay, cu ajutorul inimii putem comunica cu toate cele cinci tărâmuri (mineral, vegetal, animal, uman si Apukunas - cel al Fiinţelor de Lumina). In ceeasi tradiţie cuvântul Ayni inseamna reciprocitate, echilibru dar si armonie. Este considerata a fi relaţia corecta, un schimb sacru sau o munca făcuta in comun pentru benelkiul tuturor. Daca daţi veti primi si daca primiţi trebuie sa daţi inapoi, aceasta este una dintre legile tradiţiilor mistice incase care se regaseseste si astăzi in micile sate de munte. Ayni este o cale a vieţii creata de către incaşi, de care depindea insasi supravieţuirea lor. A practica Ayni cu toata lumea si cu tot ceea ce ne inconjoara ajuta la deschiderea inimii. Iar cele noua ritualuri din Munay Ki ne ajuta sa trăim in Ayni.

Ritualurile Munay Ki sunt impartite in trei categorii:

  1. ritualurile de baza,
  2. ritualurile transmise pe linie energetica
  3. ritualurile ce vor urma.

Ritualurile de baza

 

1 - Ritualul vindecătorului - Humpeq - conectează cu Fiinţe de Lumina din trecut care vor veni si va vor asista la vindecarea si transformarea personala.

Munay Ki 4

Laika ştiau ca avem la dispoziţie o asistenta spirituala colosala Aceste fiinte de lumina vor lucra cu noi fie pe parcursul meditaţiilor ce le vom face fie in timpul somnului pentru a vindeca rănile noastre. De asemenea prin primirea acestui ritual se va trezi si se va dezvolta puterea vindecătoare ce se afla in mâinile dumneavoastră.

2 - Ritualul de protecţie - consta din introducerea in câmpul de lumina a celor cinci benzi energetice reprezentând
elementele pământului, apei. focului, aerului si spiritului. Odată instalate aceste benzi vor acţiona prin
descompunerea a oricărei energii negative din jurul dumneavaostra, in unul din aceste cinci elemente, astfel incat
acestea nu vor mai putea afecta. Intr-o lume bazata pe sentimentul fricii aceste Benzi ale Puterii asigura o protecţie
considerabila.
Primirea acestei iniţieri asigura protecţia totala a câmpului energetic de lumina

3 - Ritualul armoniei - Ayni Karpai - reprezintă transmisia a celor şapte arhetipuri universale in chakre. In prima chakra veţi primi şarpele, jaguarul in chakra a doua, pasarea colibri in chakra a treia si vulturul (condorul) in chakra inimii. Apoi vor urma o număr de trei "arhangheli" in chakrele superioare astfel: Huaskar Inka - păstrătorul lumii de jos dar si al mintii subconstiente este transmis in chakra 5, Quetzalcoatl - şarpele cu pene, păstrătorul lumii de mijloc si al conştientului va fi transmis in chakra 6 iar Pachakuti -protectorul lumii superioare si supraconstientului dar si păstrătorul timpului va fi transmis in chakra coroana. Aceste arhetipuri sunt transmise in chakre ca seminţe ce vor germina in prezenta focului, de aceea va trebui sa realizaţi un număr de minim cinci meditaţii pentru a le trezi si dezvolta. Primirea acestui ritual va ajuta sa va curăţaţi si protejaţi chakrele, sa va dezvoltaţi corpul de lumina.

Munay Ki 5

4 - Ritualul clarvăzătorului - Karwak – permite deschiderea unor cai cerebrale pentru energie prin instalarea unor fire de lumina din cortexul vizual in ochiul al treilea si in inima. Aceasta practica va trezi abilitatea de a percepe lumea invizibila . Mulţi dintre cei care au primit acest ritual au descoperit la câteva luni ca puteau sa "vadă" lumea
energetica din jurul lor.

Ritualuri transmise pe linie energetica

5 - Ritualul păstrătorilor zilei - Pampa Mesayok - este un ritual in care veţi fi puşi in legătura cu o linie renumita de maeştri vindecători din trecut. Păstrătorii zilelor au fost de cele mai multe ori femei si s-au ocupat cu asistarea naşterilor si deceselor precum si cu vindecarea cu ajutorul plantelor. Primirea acestui ritual va permite sa lucraţi cu energia locurilor sacre din diverse parti ale lumii (Macchu Picchu, Stonehenge), sa fiţi susţinuţi in munca energetica pe care o efectuaţi dar si sa va vindecaţi partea feminina din dumneavoastră trecând astfel dincolo de frica.

6 - Ritualul păstrătorilor intelepciunii - Alto Mesayok - prin care veţi fi conectat la o linie a fiinţelor de lumina care au locuit munţii sacri ai planetei Pamant si care sunt păstrători si protectori ai ştiinţei vindecării. Primirea acestui ritual va ajuta sa chemaţi păstrătorii intelepciunii rugandu-i sa-si dăruiască înţelepciunea si cunoaşterea pentru ca sa vindecaţi partea masculina din dumneavoastră, sa pasiti in afara timpului, sa aprofundaţi medicina samanica si sa simţiţi infinitul.

7 - Ritualul păstrătorilor pământului - Kurak Akullak – va pune in legătura cu fiinţe superioare, protectori galactici si ai sistemului nostru solar si susţinători ai vieţii pe Pamant. Primirea acestui ritual va pune in legătura cu
stelele, soarele si planeta noastră, va invata caile văzătorilor si ale visătorilor pentru a le aduce in lume.

 

Ritualurile ce vor veni

8 – Ritualul Pastratorilor Stelari - Morshay Karpay – va stabilizeaza campurile energetice dupa marea schimbare ce va surveni in anul 2012. Dupa primirea acestui ritual corpul fizic incepe sa evoluezein corpul omului de lumina (homo luminosus). AND’ul dvs este recodat, procesele de imbatranire sunt incetinite si deveniti mai
rezistent la boala .
După iniţiere evenimentele nu mai sunt procesate la nivel fizic ci |a nivel energetic la nivel de Spirit.

 

9 - Ritualul Creatorului - Taitanchis Trânti - va trezeşte Creatorul sau Lumina Interioara Divina astfel incat sa realizaţi ca sunteţi parte a Principiului Creaţiei, de la cel mai mic grăunte de nisip la cea mai mare galaxie din Univers. Acest ritual nu a fost pana recent disponibil pe Pamant, el fiind primit doar direct de la Spirit Deşi au existat persoane care au atins acest nivel al iniţierii si si-au trezit Conştiinţa Hristica sau Buddhica nu a fost niciodată posibil ca acest ritual sa se transmită de la o persoana la alata. Ritualul Creatorului a fost primit de către şamanii incaşi, care au primit si capacitatea de a-1 transmite mai departe in vara anului 2006

Câmpul energetic de lumină

Toţi suntem înzestraţi cu un Câmp Energetic de Lumină care ne înconjoară corpul fizic, informându-ne corpul, în acelaşi fel în care câmpul energetic al unui magnet organizează pilitura de fier aşezată pe o plăcuţă de sticlă. Câmpul nostru Energetic de Lumină a existat chiar de la începutul timpurilor. El a fost una cu lumina nemanifestată a Creaţiei şi va dura Ia infinit. EI va persista în afara timpului, manifestându-se totuşi în timp, prin crearea de noi corpuri fizice, vieţi după vieţi.

Imaginaţi-vă cu sunteţi acoperiţi de un nor multicolor, translucid, care pulsează cu nuanţe de albastru, verde, violet şi galben, unul care vă înconjoară trupul, la distanţa braţelor voastre larg deschise. Chiar deasupra epidermei, se creează acum fluxuri translucide de lumină aurie, care trece prin toate meridianele de acupunctura. Intre epidermă şi membrana Câmpului Energetic de Lumină se răsucesc curenţi strălucitori care fuzionează cu turbioane de lumină. Rezervorul de forţă vitală reprezintă o imensitate de energie vie, care este la fel de indispensabilă sănătăţii noastre ca oxigenul şi ca hrana ce este purtată de fluxul sanguin. Acestea sunt energiile Câmpului nostru Energetic de Lumină, care reprezintă combustibilul cel mai pur mai de preţ al vieţii. Când rezervele vitale ale Câmpului Energetic de Lumină sunt secătuite de boală, agenţi de poluare ai mediului sau stres, rezultatul va fi o boală. Ne putem asigura de starea noastră de sănătate, de vitalitatea noastră, prelungindu-ne anii de activitate şi sănătate, prin aprovizionarea cu acest combustibil esenţial.

Misticii Indiei şi Tibetului, care au pus în evidenţă existenţa energiei luminoase în urmă cu mii de ani, au descris-o ca fiind o aură/halou în jurul corpului fizic. La început a părut ciudat cum aceeaşi concepţie asupra câmpului energetic uman a fost descoperită la şamanii din junglă sau din munţii celor două Americi. O dată ce am înţeles universalitatea câmpului energetic omenesc, am pătruns, în acelaşi timp, faptul că fiecare din culturile lumii descoperise acest lucru. în Răsărit, mandalele îl descriu pe Buddha ca fiind acoperit de benzi albastre şi aurii de foc. în Occident, Christos şi apostolii sunt reprezentaţi ca având halouri dejumină în jurul lor. In literatura mistică, se spune că apostolul Toma emitea aceeaşi strălucire ca şi Christos însuşi. în legendele amerindienilor se vorbeşte despre persoane care străluceau în noapte, ca şi cum ar fi fost alimentaţi de un foc lăuntric. Povestitorii din Anzi îşi amintesc de căpetenia Pachacutek, considerat a fi fost Fiul Soarelui, care răspândea în juru-i lumina zorilor.

Fiecare lucru viu de pe pământ este alcătuit din lumină. Plantele absorb direct lumina de la soare, transformând-o în viaţă, iar animalele mănâncă plante verzi care se hrănesc cu lumină, astfel încât lumina este o componentă fundamentală a vieţii. Suntem dependenţi de lumină,care devine astfel substanţa vieţii. Fiecare fiinţă vie din jurul nostru este alcătuită din lumină, aceasta fiind apoi legată şi împachetată sub diferite forme şi vibra|ii. Fizicienii care studiază particulele subatomice ştiu faptul că, atunci când priveşti cu suficientă prolunzime in inima materiei, descoperi faptul că întregul univers este alcătuit din vibraţie şi lumină.

 

Arhetipurile

 

Marile arhetipuri ale tradiţiei noastre sunt principii ordonatoare ale Universului . Ele sunt fortele pe care noi le invocam atunci cand ne creem spatial sacru, ele fiind Fiinte de Energie care ne’au foat sadite drept seminte in fiecare din chakre. Este important san e reamintim ca voi le’ati primit ca fiind seminte, adica potentialitate pura – angajamentul si relatia voastra cu ele putand sa le faca sa creasca mai departe, pentru a deveni niste puternice forte care va vor informa chakrele in modalitati cu totul noi. Iata de ce sunt necesare acele ceremonii ale focului – focul putand face sa creasca acele seminte. Folositi cate 2 saptamani pentru a face ca, dupa fiecare ceremonie a focului, sa va intemeiati in fiecare din arhetipurile sadite in chakrele voastre, pentru a va vizualiza lumea din acea perspectivă, pentru a vă regăsi care este conexiunea personală cu fiecare arhetip. In loc de fi exclusiv informaţi prin istoriile şi prescripţiile noastre culturale, aceste principii ordonatoare ale Universului vor începe să ne organizeze centrii energetici.

Şarpele: Mamă a Apelor; arhetipul vindecătorului, în multe din culturile lumii; cel care ne învaţă cum să ne lepădăm de trecutul nostru personal, aşa după cum şarpele se leapădă de piele, prin năpârlire - forţa vitală primordială, cel care sapă adânc, foarte adânc - care cunoaşte căile care duc spre cele mai tainice locuri ale fiinţei noastre - cel care păşeşte în propria-i frumuseţe pe pântecele Mamei - Cel care cunoaşte calea întoarsă către Grădină, către locul inocenţei.

Jaguarul: mama-Soră Jaguar, cea care ştie care este calea peste podul curcubeului înspre lumea misterului - cea care înghite soarele aflat pe moarte, învăţându-ne cum să depăşim frica, violenţa şi moartea. Conexiunea arhetipală cu forţa vitală a junglei, a tot ceea ce este verde; păstrătoare a forţei vitale - Războinic al Luminii care nu are duşmani nici în această lume, nici în cealaltă-reprezintă principiul Vieţii/Morţii şi reînnoirea/primenirea.


Pasărea Colibri: Locul străbunilor, bunicii şi bunicile, amintirile străvechi, înţelepciunea ancestrală - Cei care au păşit în afara Timpului, dar care se pot strecura prin vălul (dintre lumi) pentru a ne ajuta să ne reamintim de obiceiurile străvechi - calea Păsării Colibri, care bea direct din nectarul vieţii - care nu a fost creată pentru a zbura, deşi ea este cea care îşi propune şi săvârşeşte imposibila călătorie.Condorul sau Vulturul: marile arhetipuri, Măreţul Răsărit, locul unde răsare Soarele, locul devenirii noastre -semnifică în principal vederea dintr-o mare perspectivă, viziunea clarităţii şi frumuseţii, amplele aripi ale Condorului ne ţin între ele inima, învăţându-ne cum să privim prin ochii inimii - ivirea Celui care ne alungă din cuib, spre a ne desfăşura izbânda, pentru a putea de-a pururi zbura alături de Marele Spirit.


Huascar: Stăpân al vieţii; stăpân al morţii. Dintr-un punct de vedere istoric, unul din cei doi fii ai lui Pachakuti Inka (incaşul care a desluşit profeţia oamenilor cu barbă, cel care a vorbit cu focul care va întoarce lumea pe dos.) Huascar era păstrătorul învăţăturilor legate de tămăduire; el a fost ucis de către fratele său. care a intrat apoi în negocieri cu spaniolii. El a devenit principiul care armonizează Lumea de Jos - locul întunecat, al haosului, pentru orice potenţial creator. El/ea este cel/cea care primeneşte Pământul, ca şi propria noastră nevoie de a ne reînnoi propriul Pământ, câmpiile care sunt nelucrate, locuri care trebuie aerate. Darul lui Huascar este acela de a ne armoniza relaţia cu Umbra.

Quetzalcoatl: Stăpân al dimineţii/zorilor; Cel ce aduce Ziua, Luceafărul dimineţii Quetzal este o frumoasă pasăre din junglă, iar coatl înseamnă şarpe, o reptilă, un şarpe înaripat, cu pene, care a dobândit capacitatea de a zbura - el este cel care ordonează lumea de mijloc, este cel care a adus irigaţiile, plantele de leac şi lucrul în piatră, a străbătut Americile, a adus stabilitatea, muzica, dansul, flautul, tobele - deşi acestea s-au pierdut în cultura noastră, le putem chema, flecare, pe numele său ceea ce este o cunoaştere animistă a lucrurilor de pe pământ - vă organizează relaţia cu lumea de mijloc - când veniţi în contact cu Quetzalcoatl nu va trebui sa vă conduceţi viaţa la nivelul microcosmic.
Pachakuti: în mod istoric, regele incaş care a primit profeţia că lumea se va întoarce pe dos (prin venirea spaniolilor), păstrătorul posibilităţilor, principiul ordonator al Lumii de Sus; - intruchipeaza conceptul timpului circular, al ieşirii în afara timpului liniar - face să stea timpul pe loc - aduce ordinea, ordinea divina - prin venirea în contact cu Pachakuti, ni se îngăduie să recunoaştem lucrurile ce pot fi schimbate, pentru a le schimba inainte ca ele sa se nasca.

Va trebui să vă dezvoltaţi propria voastră relaţie cu fiecare dintre arhetipuri, descrierile voastre trebuind sa izvorască din experienţă.Animalele de putere

Şarpele

Fiecare din animalele arhetipale degajă o nuanţă diferită a energiilor. în sud, şarpele simbolizează cunoaşterea sexualitatea şi vindecarea. Şarpele, care este probabil cel mai universal dintre arhetipuri, a reprezentat dintotdeauna puterea vindecătoare a naturii. însemnul medicinei sau caduceul este format din doi şerpi care se încolăcesc pe un toiag. în Est, el reprezintă şarpele încolăcit al energiei Kundalini.

Şarpele reprezintă şi acţiunea primordială faţă de feminin, fiind astfel un simbol al fertilităţii şi sexualităţii. El ' simbolizează forţa vitală esenţială care se află în căutarea uniunii şi creaţiei. Putem chema principiul creator prin invocarea arhetipului şarpelui.

„Când lucrez cu un client care şi-a pierdut pasiunea, entuziasmul faţă de viaţă, care şi-a pierdut energia şi entuziasmul, o conectez pe aceasta la energiile Sudului, trimiţând-o acasă în compania spiritului şarpelui. Ştiu că astfel dorinţa sa de viaţă va fi reînnoită."

 

Jaguarul

Animalul Vestului este Jaguarul. El este cel care reînnoieşte şi transformă viaţa pădurii tropicale. Dacă şarpele reprezintă puterea vindecătoare, care este treptată şi crescând exponenţial, Jaguarul reprezintă transformarea bruscă, focul şi moartea. Ar putea părea ciudat pentru noi faptul că forţa transformatoare a Universului este totodată asociată cu moartea. Ceea ce a rezistat a fost într-o permanentă schimbare şi reînnoire. Ceea ce a rămas neschimbat a pierit. Străvechii amerindieni recunoaşteau faptul că haos şi ordine, expansiune şi contracţie corespund ciclurilor vieţii.

„Ne putem transforma astfel corpurile, încât ele să se vindece mult mai rapid şi să îmbătrânească mai graţios prin înconrporarea forţelor care sunt reprezentate de Jaguar. Am ajuns să cred în adevărul metaforei că am avea nouă vieţi, ca pisicile. Atunci când ajungem la capătul uneia din aceste vieţi (alţii le vor numi etape sau faze ale vieţii fiecăruia), este important să acordăm vechiului sine o înmormântare decentă, pentru ca apoi să sărim aidoma Jaguarului înspre ceea ce reprezintă devenirea noastră. Altfel, ne vom petrece ani de zile împachetând şi aranjând un vechi sine căruia am reuşit să îi supravieţuim.

Când lucrez cu un client care trece printr-o criză, care consideră poate că viaţa nu i se mai poate drege în niciun fel, îl trimit acasă alături de Jaguar. Adesea clientul crede că aceasta nu este decât o metaforă. Dar eu ştiu că principiul vieţii şi al morţii, care este reprezentat de Jaguar, îl va ajuta să îngăduie acelor părţi din el însuşi - care trebuie să moară- să o facă, ca şi de a recâştiga speranţa şi de a aduce un nou echilibru haosului."

Pasărea Colibri

Ţinând de direcţia nordului, pasărea colibri reprezintă curajul de care este nevoie pentru an exemplară, importantă, arhetipală. Păsările colibri migrează traversând Oceanul Atlantic- zburand in fiecare an din Brazilia pana in Canada. “Cand lucrez cu un client care se pregateste sa faca o calatorie importanta, exemplara a vietii sale, eu il/o ajut sa se  conecteze cu energia păsării colibri. O data ce am fost atinşi de energiile acestui arhetip, vom fi propulsaţi propria noastră călătorie importantă a vieţii, care ne va duce, până la urmă, înapoi la Sursă acolo de unde s’a născut spiritul nostru.

Energia punctului cardinal Nord ne ajută să purcedem la o călătorie importantă, în pofida unor puternice forte potrivnice. Atunci când nu avem suficient timp, bani, îndemânare pentru ceea ce încercăm să facem, pasărea colibri ne poate aduce curajul şi îndrumarea necesare izbânzii."

Vulturul

Punctul cardinal Est este reprezentat de Vultur sau Condor, cel care ne aduce viziune, claritate şi chiar clarviziune. Vulturul percepe întreaga panoramă a vieţii, fără a se sinchisi prea mult de detalii. Energiile Vulturului ne susţin pentru a ne afla viziunea care ne va îndruma pe calea vieţii noastre. Ochii Condorului văd atât în trecut, cât şi în viitor, ajutându-ne să ştim de unde am venit şi ceea ce urmează să devenim.

Vulturul ne îngăduie să ne ridicăm deasupra luptelor lumeşti care ne ocupă vieţile, consumându-ne energia şi atenţia. Vulturul ne dă aripile sale, pentru a ne ridica deasupra frecuşurilor banale de zi cu zi, pentru a atinge piscurile ce se află mai apropae de Cer. Vulturul şi Condorul reprezintă principiul natural al transcenderii sinelui.

Cer si Pamant

Cele două direcţii/puncte finale - deasupra şi dedesubt -, reprezintă masculinul şi femininul. Şamanul le invocă pentru a păstra şi perpetua, înţelegând în acelaşi timp că viaţa nu este decât un fragil echilibru între ceea ce se schimba şi ceea ce rămâne neschimbat/imuabil. în credinţa incaşilor, sufletul este alcătuit din trei părţi. Atunci când omul moare, o parte a sufletului său (cea schimbătoare) revine în pământ, pentru a fi reabsorbită în natură, devenind una cu viaţa însăşi. O altă parte a sa (puterea şi înţelepciunea) revine în munţii sacri, iar cea de a treia parte (cea neschimbătoare/imuabilă) revine în soare.

Pământul reprezintă principiul receptiv, pe acel care hrăneşte. în puterea sa stă puterea de a da viaţă (patul germinativ) şi de a reînnoi. Astfel frunzele verii se reîntorc în pământ, pentru a-l îmbogăţi. Salutând Pământul, noi recunoaştem care este legătura noastră cu toate formele vieţii, de la copaci la peşti, de la păsări la pietre. Când salutăm Cerul, noi îi recunoaştem pe fraţii şi surorile noastre din stele, aducându-ne prinos efortul nostru de vindecare Marelui Spirit, Creatorului a tot şi a toate.

Marile Principii

Non-violenţa: Nu aduceţi atingere vouă sau celorlalţi.

Sinceritatea: Respectă-ţi cuvântul dat cuiva, făcând astfel ca el să reprezinte adevărul.

Integritatea: Nu fura, fie şi o privire; fî întotdeauna ceea ce ţi-ai propus să realizezi.

Moderaţia: Foloseşte-ţi cu înţelepciune forţa lăuntrică.

Generozitatea: Dă mai mult decât primeşti, deoarece nimic de pe lume nu îşi aparţine de fapt.

 

Invocare pentru crearea Spaţiului Sacru