ROMANIA - Dezvoltare Durabila 2030 - Stiri economice din Europa de Sud-Est

Sursa:

CONTACT : Mircea Halaciuga, Esq.
004.0724.58.1078
PROXEMIS - Managementul Riscurilor


 
 ROMANIA - DEZVOLTARE DURABILA 2030
PLATON:

“Cel mai sacru dintre toate tribunalele sa fie acela pe care partile si-l vor fi creat ele insele , si pe care il vor fi ales prin buna intelegere.”

 Justitia Institutionala trebuie sa pornesca de la Justitia din Societate, respectiv de la realitate, iar "Realitatea" ne cere o alterantiva - noi va propunem "Arbitrajul" , ca forma de rezolvare rapida si confidentiala a litigiilor. Pentru informatii urmariti linkul de mai jos si Certificatul de Inregistrare al Companiei atasat.

                     http://arbitraj.webs.com

                 STIRI ECONOMICE DE UTILITATE LA ZI

Ameninţările cu atacuri cibernetice împotriva sistemelor de furnizare de energie sunt din ce în ce mai complexe şi provocatoare, au avertizat miniştrii în declaraţia comună. Miniştrii din G7 au convenit ca puterile industrializate să elaboreze o analiză de risc global, precum şi mijloace de a proteja infrastructura energetică globală de atacuri cibernetice.

Miniştrii energiei din G7 au discutat de asemenea cu privire la modalităţi de a diminua dependenţa continuă a Europei de exporturile de energie din Rusia. Discuţiile sunt premergătoare summitului G7 ce va avea loc luna viitoare la Elmau, în Germania. G7 este format din Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA. (Sursa: Agerpres)

Guvernul ungar şi BERD au achiziţionat o participaţie din subsidiara ungară a băncii austriece Erste printr-o majorare de capital, potrivit unor surse citate de site-ul Portfolio, transmite Reuters.
O purtătoare de cuvânt din partea guvernului Ungariei a refuzat să comenteze.
"În această după-amiază, va avea loc o conferinţă de presă organizată de guvernul Ungariei împreună cu BERD, unde va fi anunţat un acord privind sectorul bancar", a declarat o purtătoare de cuvânt a grupului Erste.
Primul-ministru Viktor Orban, Directorul Executiv al Grupului bancar Erste, Andreas Treichl, şi preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, vor susţine o conferinţă de presă la ora 17:00. Însă, agenda conferinţei nu a fost publicată. 


Rompetrol anunţă că a finalizat o foarte importantă etapă în procedul de retehnologizare a instalaţiilor, cu relevanţă semnificativă asupra protecţiei mediului. Dar cel mai important este faptul că Rompetrol este prima rafinărie din ţară care a reuşit alinierea instalaţiilor de producţie la cerinţele comunitare în domeniu. Cu alte cuvinte, a făcut investiţiile de mediu înaintea OMV Petrom, care este cap de afiş în orice se întâmplă în domeniul petrolier. Sorin Graure, directorul general Rompetrol Rafinare, a precizat, într-un comunicat de presă, că investiţiile realizate de Grupul Rompetrol şi KazMunayGas au dus la creşterea capacităţii de prelucare a rafinăriei la 5 milioane de tone. Potrivit acestuia, concomitent cu investiţiile în producţie, s-au realizat şi modernizări din punct de vedere al protecţiei mediului. Astfel, fondurile totale cheltuite de companie pentru atingerea acestor obiective se ridică la peste 1,3 miliarde de dolari. Numai în prima parte a lui 2013, Rompetrol a alocat 55 milioane de dolari pentru unele investiţii în retehnologizarea echipamentelor şi creşterea gradului de siguranţă în funcţionare a instalaţiilor. Potrivit comunicatului, pe lângă creşterea capacităţii de rafinare de la 3,8 la 5 milioane de tone, Rompetrol a mai investit şi în facilităţile de aprovizionare şi tranzit cu ţiţei produse petroliere de la Marea Neagră, inclusiv pentru import-export de gaz petrolier lichefiat. Autorizaţie de mediu pe 10 ani Comunicatul precizează că, recent, rafinăria Petromidia a obţinut noua autorizaţie integrată de mediu, care, acum, are o valabilitate de 10 ani. Potrivit legislaţiei în vigoare, autorizaţia integrată de mediu atestă faptul că instalaţia respectă toate condiţiile de mediu; singurele derogări acceptate fiind cele stipulate în Tratatul de aderare a României la UE, capitolul “Mediu”. Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas.

 

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a modificat în sens negativ, estimările privind evoluţia economiei zonei euro, în 2013, anticipând un declin de 0,6%, urmat de o creştere de 1,1% în 2014. În luna martie, BCE preconiza o scădere de 0,5% a PIB-ului zonei euro, anul acesta, respectiv un avans de 1% anul viitor. "Economia zonei euro ar trebui să se stabilizeze şi să se redreseze în cursul acestui an, chiar dacă într-un ritm lent", a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi, adăugând: "Vom monitoriza foarte atent toate evoluţiile viitoare şi vom fi gata să acţionăm la nevoie".  BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,5%, aşa cum aşteptau analiştii.

Romania are probleme legate de respectarea procedurilor la implementarea, la nivel local, a proiectelor finanţate din bani europeni, a declarat, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM). Potrivit Mediafax, domnia sa a menţionat că ar fi nevoie de asistenţă de la UE în acest sens: "Privind la numărul de proiecte aprobate de CE, putem spune că suntem campioni, dar legat de implementare, sun

Propunerea Comisiei Europene privind supervizarea băncilor este "total inacceptabilă"... concluzia ministrilor de finante ai tarilor din zona EURO :

 Propunerea Comisiei Europene privind supervizarea băncilor este "total inacceptabilă", a declarat, sâmbătă, Anders Borg, ministrul suedez al finanţelor, la finalul celor trei ore de discuţii pe marginea acestui subiect avute în Cipru cu cei 27 de omologi ai săi europeni, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Preşedintele Jose Manuel Barroso a prezentat  în faţa Parlamentului European un plan pentru transformarea Uniunii Europene într-o federaţie de state naţionale, una dintre cele mai importante schimbări strategice din istoria continentului. Acest moment crucial surprinde România în mijlocul unei crize politice profunde, care ridică semne de întrebare asupra capacităţii sale de a formula o opţiune de care va depinde viitorul ei.
În cel de-al treilea său discurs despre starea Uniunii, preşedintele CE a admis că realitatea crizei economice şi a crizei datoriilor suverane continuă să persiste şi să fie resimţită de mulţi cetăţeni ai UE. Pentru a o depăşi, Barroso susţine că Europa are nevoie de un mod nou de a gândi Uniunea, care trebuie să se angajeze pe o nouă direcţie. Această direcţie este cea a unei „federaţii democratice de state naţionale" care să crească treptat pe structura actualei uniuni economice şi monetare pe care o reprezintă zona euro. Această bază reprezintă cea mai mare promisiune, dar şi cea mai mare ameninţare la adresa Europei Unite.

Basescu minte ...mitul "fondurilor Europene" , este chiar un "MIT"...

Bugetul Uniunii Europene are o "lipsa" de 11 miliarde de euro datorata cererii de fonduri structurale, care a fost mai mare decât s-a prevăzut, afirmă comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul Financial Times Deutschland. UE a primit la sfârşitul lui 2011 facturi de 15 miliarde de euro pentru fonduri structurale, dar nu a putut onora decât o parte din acestea, a menţionat comisarul în interviul citat de AFP şi Bloomberg.
 
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat miercuri (aprilie 19.2012)  seara ca a atras fonduri suplimentare de 320 miliarde de dolari in actuala campanie de consolidare a capacitatii de creditare, suma care include o contributie de 8 miliarde de dolari de la Polonia si "o suma substantiala" de la Elvetia.
Abordarea Fondului Monetar International cu privire la Romania ar putea aduce tara la dezastru, sunt de parere analistii Reuters.  Conditiile "draconice" impuse de FMI au dus la reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta, mai mult decat in orice alta tara, spun analistii, intr-un comentariu publicat de agentia Reuters.  Guvernul Emil Boc si-a dat demisia, iar fortele anti-reforma au fost incurajate, iar rigoarea excesiva a FMI ar putea produce pagube pe termen lung.  Fondul a incercat sa-si mai imbunatateasca reputatia, directorul executiv, Christine Lagarde, spunand ca FMI ar trebui sa fie mai putin dur, deoarece "consolidarea prea rapida poate dauna redresarii si inrautati perspectivele pe piata muncii".

România ar putea fi, în criza actuală, un port sigur, ferit de riscuri mari pentru investitorii din întreaga lume, ținând cont de îndatorarea relativ mică, de piața financiară stabilă, de randamentele monetare foarte bune pe leu, de costul relativ redus al forței de muncă, de apartenența non-EMU la EU, și de alte avantaje de netagaduit. De partea cealaltă însă, avem în continuare un regim fiscal și politic extrem de volatil și arbitrar, care îi îngrijorează inca  investitorii, asa că, până nu rezolvăm această problemă, nu  vom vedea investiții în creștere în România. Până rezolvăm problema impredictibilității fiscale și a credibilității guvernamentale, s-ar putea ca datoria să crească mult, piața financiară și monetară să redevină volatile, astfel încât să pierdem avantajele principale pe care le avem în prezent. Cu acest gind, puterile administratiei statale ar trebui sa si revizuiasca atit politica fiscala, cit si consecventa decizionala, nu de alta dar credibilitatea se pierde foarte usor, dar se cistiga extrem de greu.

 SUBIECTE FIERBINTI : 1- "ST. PETERSBURG - Russia and seven other post-Soviet states, including Ukraine, signed an agreement on creating a free-trade zone Tuesday, in another step in Moscow's drive to rebuild economic ties among former Soviet Republics. " -  2- : "Noul Colonialism: Horst Reichenbach, administratorul Greciei" - "Ori asta, ori nu primesc banii", a spus una dintre sursele din zona euro, care susţine preluarea de către echipa CE pentru Grecia "a unor funcţii suverane ale statului pentru a pune maşinăria în mişcare. Se pregateste finalizarea prevederilor pactului ribbentrop - molotov de trecere a tarilor europei in administrarea germaniei...primul pilon a fost implementat prin infiintarea "uniunii europene" si a "zonei euro", care au facilitat trecerea resurselor energetice si a capacitatilor economice europene sub controlul rusiei - euro a fost inventat pentru a facilita aceasta actiune, care nu ar fi putut fi dusa la capat daca ramineau in circulatie 27 de monede nationale ( vedeti actionariatul multinationalelor europene din domeniul energiei)..urmeaza preluare administrativa a tarilor crestine de catre "barbarii" germanici.

Guvernatorul băncii centrale a Greciei a făcut un apel public pentru constituirea unui nou guvern, situaţie foarte rară, şi a avertizat că în joc este statutul ţării de membră a zonei euro. Grecii au retras 5 miliarde de euro de la bănci în ultima săptămână, reprezentând 3% din totalul depozitelor, din cauza temerilor că ţara ar putea părăsi zona euro şi a agravării crizei politice, au declarat surse bancare pentru Reuters, potrivit Mediafax. Valul de retrageri a fost declanşat de anunţul şoc, de săptămâna trecută, al premierului George Papandreou privind organizarea unui referendum asupra pachetului de ajutor financiar extern.

Pentru  anul următor, FMI  a modificat prognoza pentru expansiunea economiei globale de la 4,5% în iunie la 4%, se arată în raportul Perspectiva Economiei Globale. În privinţa României, FMI a menţinut estimările de creştere la 1,5% pentru acest an şi 3,5% pentru anul umător. La încheierea misiunii FMI la Bucureşti de la sfârşitul lunii iunie, instituţia financiară a anunţat 1,5% pentru acest an şi 3,5-4% pentru anul următor. Fondul anticipează un avans mediu anual al preţurilor de consum în România de 6,4% în acest an şi 4,3% anul următor, respectiv o majorare foarte uşoară a deficitului de cont curent de la 4,5% în acest an la 4,6% în 2012. Şomajul este estimat la 5% pentru anul în curs, faţă de 7,6% în 2010, respectiv la 4,8% anul următor.

Zona euro ar putea reintra in recesiune, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va discuta in noiembrie despre reducerea dobanzii de politica monetara, au declarat joi oficiali ai institutiei, informeaza Mediafax.  Erkki Liikanen, membru in conducerea BCE, a subliniat totusi ca banca nu a decis deja sa reduca dobanda cheie la sedinta de politica monetara din noiembrie. Reprezentantii BCE au optat saptamana trecuta pentru mentinerea dobanzii cheie la nivelul de 1,5%, chiar daca unii dintre membrii consiliului guvernatorilor au cerut reducerea ratei din cauza semnelor de inrautatire a conditiilor economice in zona euro si a temerilor privind intrarea Greciei in incetare de plati. Inflatia din zona euro s-a accelerat la 3% in septembrie, dar mai multi membri ai conducerii BCE considera ca indicatorul va cobori anul viitor sub tinta de 2%.

atingurile băncilor italiene și portugheze, Moody’s a redus calificativele a 12 instituții financiare din Regatul Unit, anunță Bloomberg. Au fost scăzute ratingurile pentru datorii și depozite, motivul acestei operațiuni fiind reprezentat de faptul că guvernul este mai puțin capabil să ofere sprijin acestor companii dacă acestea s-ar afla în dificultate. Printre numele vizate se numără Lloyds Bank și Santander UK Bank, retrogradate cu o treaptă, și RBS și Nationwide Building Society, retrogradate cu două trepte. Agenția a retrogradat ratingul mai multor bănci portugheze, coborând cu o treaptă sau două calificativele pentru datoriile şi depozitele a nouă bănci şi ratingurile de forţă financiară pentru şase din cele nouă bănci.

Euro isi trage suflul. Adoptarea euro, un plan esuat?

Un esec al planului de salvare a zonei euro ar duce la o divizare a Europei, iar efectele s-ar rasfrange asupra tuturor statelor membre UE. Cu toate ca fostul comisar european Leonard Orban spunea ca singura solutie ar fi ca Romania sa adere cat mai rapid la euro, specialistii contactati de Bloombiz sunt sceptici in privinta optiunii de aderare la zona euro.
 
În mod de-acum oficial, Franţa şi Germania au propus adoptarea unei cote unice a impozitului pe profit în Uniunea Europeană. Şi, dacă Franţa şi Germania au în vedere ceva în Uniunea Europeană, acel ceva în general se va şi realiza.

Ministrii de externe din tarile membre ale Uniunii Europene pregatesc Consiliul European din 4 februarie, consacrat energiei si inovarii. Astfel, sefii diplomatiilor europene se intalnesc, luni, la Bruxelles, in cadrul Consiliilor Afaceri Generale si Afaceri Externe. Romania este reprezentata de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca a vandut peste 403 tone din rezerva de aur, ca parte a unui program de doi ani prin care se urmareste diversificarea surselor de venit ale institutiei. Fondul nu a oferit detalii suplimentare despre aceasta vanzare. FMI anuntase in urma cu cateva luni ca va vinde 200 de tone de aur catre banca cen-trala din India si cate 10 tone de aur catre bancile centrale din Bangladesh, Sri Lanka si Mauritius, tranzactii din care urma sa stranga aproape 7,6 mld. dolari.

 Principalele puteri europene, Germania, Marea Britanie şi Franţa, au solicitat sâmbătă, alături de Finlanda şi de Olanda, într-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene, ca bugetul UE să fie îngheţat cel puţin până în anul 2020, informează Reuters. Scrisoarea, adresată preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, susţine că bugetul comun al UE nu ar trebui să crească mai rapid decât rata inflaţiei, în cadrul bugetului pe termen lung al UE, de după anul 2013. „În cazul statelor membre, cheltuielile publice europene nu pot fi exceptate de la eforturile considerabile pe care aceste state le fac pentru a-şi menţine cheltuielile publice sub control“, conform scrisorii ce a fost dată publicităţii de preşedinţia franceză. Cei 27 vor începe, la jumătatea anului viitor, negocierile privind bugetul pe termen lung ce va acoperi anii 2014 - 2020, sau chiar o perioadă mai lungă. Bugetul UE de anul viitor este de 126,5 miliarde de euro; peste 40% din acest buget este îndreptat spre agricultură, iar o treime este rezervată ajutorării regiunilor sărace. Scrisoarea comună a fost semnată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, cel olandez, Mark Rutte şi respectiv de şeful guvernului finlandez.

Soarta monedei unice europene este sumbra daca Europa nu va ajuta mai mult statele care trec prin grave crize economice, afirma fostul economist sef al Bancii Mondiale si laureat al Premiului Nobel pentru Economie, ​Joseph Stiglitz. In acest an, devine din ce in ce mai probabila o contractare a PIB-ului cu 3%, urmata de o noua scadere de 1% in 2011. O revigorare a cresterii economice este preconizata de-abia pentru anul 2012. Ea va fi datorata intensificarii investitiilor si consumului, insa riscurile pe termen scurt raman sporite semnificativ, se arata intr-un raport realizat de Ernst & Young. 

 
Mecanismul de susţinere a zonei euro, de 750 de miliarde de euro, nu poate rezolva singur problemele financiare ale statelor confruntate cu dificultăţi financiare, însă dă timp regiunii pentru a găsi soluţii, apreciază economistul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), Jürgen Stark.

BRD - Societe Generale a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit net de 199 milioane de lei, aproximativ 49 milioane de euro, cu 5% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor bancii. Totodata, activele institutiei de credit s-au redus cu 1,4%, pana la 45,7 miliarde de lei (11,1 miliarde de euro).

Vicepresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), grecul Lucas Papademos, a avertizat marti ca unele tari din zona euro s-ar putea confrunta cu probleme similare Greciei, insa in "grade diferite", din cauza deficitelor ridicate.

Revenirea economiei mondiale este in continuare fragila, iar guvernele G20 trebuie sa-si reafirme angajamentul de a implementa reformele deja convenite, se arata intr-un document semnat de liderii grupului. Documentul este semnat de presedintele SUA, Barack Obama, premierul canadian, Stephen Harper, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, presedintele Coreei de Sud, Lee Myung-bak, de premierul britanic, Gordon Brown, si este adresat celorlati sefi de state si de guverne din G20.

ARB: Romanii isi pot transfera conturile de la o banca la alta, din aprilie  Regulile comune pentru institutiile de credit privind mobilitatea conturilor bancare sunt in curs de avizare la BNR si au intrat in vigoare de la 1 aprilie, a declarat Constantin Rotaru, consilierul ARB.

Investitorii nu se vor intoarce in Romania mai devreme de 2012. Investitorii din economiile central-europene vad luminita de la capatul tunelului, dar Romania a ajuns in coada listei privind oportunitatile de plasament, platind tribut intarzierii masurilor anticriza si dezechilibrului exagerat dintre cerere si oferta. Potrivit unui studiu recent al Deloitte, efectuat printre administratorii de fonduri PE, se asteapta ca, in perioada urmatoare, 79% dintre acestia sa isi concentreze atentia spre eventuale investitii in Europa Centrala si doar 5% in Bulgaria si Romania, 8% in tarile fostei Iugoslavii si 3% in tarile baltice.

 

"Biroul grupului S&D din PE a confirmat, marţi, excluderea europarlamentarului Adrian Severin, acuzat de corupţie, din toate poziţiile deţinute şi i-a cerut acestuia să demisioneze din Parlamentul European", se arată într-o declaraţie a grupului socialiştilor şi democraţilor din PE remisă, marţi, agenţiei MEDIAFAX. Serviciul de presă al Biroului S&D a remis agenţiei MEDIAFAX textul integral al deciziei adoptate în şedinţa de marţi. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, că Adrian Severin trebuie să demisioneze din partid şi din Parlamentul European, fiind convins că eurodeputatul nu este victima unor conspiraţii, ci a propriilor sale erori. Ponta a precizat că, dacă Adrian Severin nu înţelege să iniţieze aceste demersuri, chiar el va declanşa procedurile în acest sens.

*************************************************************************************

 FMI a anunţat revizuirea în scădere a estimării privind creşterea economică a României în acest an, de la 1,3% la 0,8%, dar pentru 2013 anticipează un avans al PIB de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeană, potrivit raportului World Economic Outlook.

 • Dilema BNR : - cresterea salariilor peste productivitate si a deficitului public au creat un exces de cerere de consum care se traduce prin inflatie. Pentru aceasta, BNR trebuia sa mareasca rata dobanzii; - intrarile mari de valuta, atrase de diferentialul de dobanda intre Romania si economia zonei euro, se traduce prin risc sistemic. Pentru aceasta, BNR trebuia sa micsoreze rata dobanzii.
 • Mii de companii mici sunt executate pentru datorii restante mărunte, însă măsura are efecte dramatice: contribuabilii îşi închid afacerea, iar statul se alege cu nimicuri, pe care mai trebuie să le şi depoziteze
   
   
 • Cu preţul majorării datoriei publice şi cu complicitatea BNR şi a instituţiilor financiare internaţionale, statul blochează şi mai mult accesul privaţilor la credite. Relaxarea continuă a po­li­ticii monetare de către BNR îşi dă mâna cu „inovativitatea” politicii fisca­le a Ministerului Finanţelor Publice şi cu „toleranţa” interesată a FMI, astfel încât procesul de creditare din economie se va relua. Da, dar de acest lucru vor beneficia numai tre­zoreria publică, instituţiile şi com­paniile controlate de stat, ca şi firmele care câştigă licitaţii cu acestea, nu şi majoritatea companiilor şi persoanelor fizice.  
 • In cazul în care Germania se întoarce la marcă, întreaga economie a Europei ar trece printr-o convulsie majoră. Moneda s-ar aprecia rapid şi puternic, datoria publică exprimată în euro va fi mult mai ieftin de plătit în noua monedă, şi creditorii internaţionali ar suferi pierderi uriaşe. Cei care au bani în fonduri de pensii, spre exemplu, care la rândul lor au banii investiţi în toată Europa, vor fi plătiţi în euro (dacă moneda va mai exista) ori în alte monede, substanţial mai slabe decât marca şi vor înregistra pierderi semnificative. Cei care sunt aproape de vârsta pensionării nu ar mai avea timp să îşi refacă averea.
 • Perspectivele economice ale zonei euro continuă să fie provocatoare, însă a doua parte a acestui an ar putea aduce o uşoară revenire, spune preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi."Există câteva semne de posibilă stabilizare", a afirmat Draghi, într-un discurs susţinut în timpul unei vizite la Shanghai, adăugând: "Scenariul nostru de bază continuă să prevadă o revenire treptată începând din a doua parte a anului".După ce, luna trecută, a redus dobânda de politică monetară a BCE la 0,5% (minim istoric), Draghi a semnalat că instituţia este pregătită să continue scăderea acestei rate, dacă situaţia economică se va înrăutăţi.Ulterior afirmaţiilor lui Draghi, datele oficiale au arătat că şomajul din zona euro a atins un nou record în aprilie, de peste 12%, iar recesiunea s-a înrăutăţit în primul trimestru. Totuşi, majoritatea analiştilor anticipează că BCE nu va reduce din nou dobânda în cadrul şedinţei de politică monetară programată pentru data de 6 iunie. "Motoarele unei reveniri economice progresive sunt politica monetară puternic acomodativă şi evoluţia pozitivă a exporturilor, generată de cererea externă", a mai spus Draghi, adăugând: "Recentele creşteri ale burselor au adus câştiguri practic tuturor agenţilor economici, inclusiv corporaţiilor, băncilor şi populaţiei".Pe de altă parte, preşedintele BCE le-a cerut băncilor să menţină o abordare transparentă în privinţa riscurilor, deoarece sectorul financiar trebuie să transmită către economia reală efectul politicii monetare a BCE. "Este în primul rând responsabilitatea acţionarilor să se asigure că banca lor este solvabilă şi are capacitatea să-şi susţină activitatea. Iar dacă sectorul privat nu poate sau nu doreşte să furnizeze capitalul necesar ca să asigure solvabilitatea, autorităţile fiscale şi de reglementare trebuie să decidă ce măsuri trebuie luate", a declarat Draghi, precizând că BCE nu poate ajuta băncile să se recapitalizeze.Oficialul BCE a subliniat că toate deficitele de capital din sistemul bancar trebuie acoperite fie de guverne, fie de fondurile de salvare ale zonei euro, înainte ca instituţia să devină supraveghetor unic în UE. 

 • Depunatorii se tem de un crash bancar in Bulgaria. First Investment Bank (FIBank) a fost asaltata saptamana trecuta de un val de retrageri de bani din conturi. In cateva ore, clientii bancii au retras 800 de milioane de leva (409 milioane de euro), dupa cum a comunicat institutul bancar, al treilea ca marime al tarii, citat de presa locala si cea germana. Banca ar fi fost victima unor "atacuri criminale" si destabilizatoare, concretizate prin zvonuri false raspindite prin SMS si internet. Tot in luna iunie, filialele Corporate Commercial Bank (Corpbank) din Sofia au fost si ele tinta unui "run" bancar fara precedent, clientii formand cozi lungi, ca sa isi retraga banii depusi. Corpbank a fost  nevoita sa-si inceteze pentru moment platile, din cauza crizei de lichiditati. Intre timp, Banca Centrala a Bulgariei a dat un avertisment referitor la incercarea de discreditare a bancilor autohtone: "In ultimele zile, au existat incercari de destabilizare a statului printr-un atac organizat si nefondat asupra bancilor bulgare".  Dupa informatiile publicatiei Spiegel, ministrul bulgar de interne Tswetlin Jowtschew ar fi afirmat ca s-au raspandit zvonuri referitoare la aceste banci prin intermediul sms-urilor si internetului.  Banca Centrala cu sediul la Sofia a solicitat institutiilor statului "sa apere stabilitatea tarii si sa ia masuri contra zvonurilor neadevarate si rauvoitoare". Joi 26 iunie ar fi fost declansata si o ancheta juridica in acest sens. Premierul Plamen Oresharski a declarat ca vor fi folosite toate mijloacele institutionale ale tarii, pentru a aduce situatia sub control.  "Vom sustine toate eforturile Bancii Centrale. Eu nu vad vreun motiv de ingrijorare pentru cetateni", a declarat premierul bulgar. Si presedintii celor mai importante partide din Bulgaria ar fi declarat ca sustin masurile Bancii Centrale si ale celorlalte institutii, pentru a sprijini sistemul bancar.
  Desi de vineri dupa-amiaza pana luni filialele bancii raman inchise, tranzactiile online si platile la bancomate pot fi efectuate, potrivit declaratiei unui purtator de cuvant al FIBank, facuta pentru agentia de stiri Reuters.
   

PROXEMIS - Asociatia de management a riscurilor globale

 CAMERA BILATERALA DE AFACERI ROMANO- IRAKIANA
CABINET DE AVOCATURA

   ARTICOLE; INFORMATII,DIVERSE

Btn_brn_122x44
=======================================

 York http://risc-management-proxemis.blogspot.de/

http://investments-european-union-romania.blogspot.com/

  
****STIRI LA ZI****
Cinci dintre cele mai mari bănci din lume vor plăti amenzi de peste 5 miliarde de dolari pentru manipularea pieţei valutare, un anunţ oficial în acest sens fiind aşteptat miercuri, scrie publicaţia britanică Financial Times (FT), conform Agepres. Conform acesteia, grupul britanic "Barclays" a acceptat să plătească două miliarde de lire sterline către Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Marea Britanie (FCA), Departamentul Justiţiei din SUA, Rezerva Federală, Agenţia americană de reglementare a pieţelor materiilor prime (CFTC) şi Departamentul Serviciilor Financiare din New York. Celelalte patru bănci au încheiat în noiembrie o înţelegere cu FCA, CFTC şi autorităţile de reglementare din Elveţia. "JPMorgan Chase", "Royal Bank of Scotland" şi "Citigroup" ar urma să plătească, fiecare, câte un miliard de dolari Departamentului Justiţiei din SUA. Valoarea amenzii pentru banca elveţiană UBS nu se cunoaşte deocamdată. Băncile sunt acuzate că au împărtăşit informaţii şi şi-au coordonat tranzacţiile pentru manipularea pieţei valutare într-un mod care să le favorizeze. Cele cinci bănci şi-au făcut provizioane substanţiale pentru amenzi. 

"România este singurul stat membru care are o rată de absorbţie de sub 60 la sută şi nu mai are decât acest an pentru a încerca să utilizeze cât mai mult din finanţările care au venit pe perioada 2007 - 2013", a declarat, miercuri, la Ploieşti, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote.  Aceasta a precizat că rata de absorbţie a fondurilor europene înregistrată de România este, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, de 56 la sută, cu 20 de puncte procentuale mai mică decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, care este de 76 %.                                                                                       

La nivelul Uniunii Europene, între 2009 şi 2013, numărul neregulilor în cheltuirea fondurilor europene a crescut cu 22%, în timp ce valoarea fondurilor afectate de fraudă s-a majorat cu 48%, arată raportul PIF. Fraudele vizând bugetul UE care au fost identificate de autorităţile naţionale au scăzut uşor în 2013 faţă de 2012, potrivit raportului anual al Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare (raportul PIF). În ceea ce priveşte cheltuielile, au fost afectate de fraudă 248 de milioane de euro din fondurile UE, ceea ce reprezintă 0,19% din bugetul pentru cheltuieli. Comparativ cu anul precedent (315 milioane de euro) s-a înregistrat o scădere de aproximativ 21%. În ceea ce priveşte veniturile, fraudele suspectate sau confirmate s-au ridicat la 61 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 0,29% din resursele proprii tradiţionale colectate pentru anul 2013. Comparativ cu anul precedent (77,6 milioane de euro), s-a înregistrat de asemenea o scădere de 21%. Deşi impactul financiar global al fraudelor vizând fondurile UE a scăzut anul trecut, numărul cazurilor raportate în ceea ce priveşte cheltuielile UE a crescut în comparaţie cu anul precedent. Această scădere poate fi rezultatul unor măsuri mai ferme pentru detectarea într-un stadiu incipient, care au condus la reducerea valorii globale a fondurilor afectate, relevă raportul citat. De asemenea, poate indica o mai bună raportare a fraudelor de către unele state membre. La o prima analiza constatam ca România ocupă locul 3 in topul rușinii. Ce nu ne spune presa in schimb: Raportat la numărul de locuitori, România se afla undeva pe locul 6-7. Tarile baltice si Slovenia conduc plutonul indiscutabil!!
 
Petrom, cel mai mare jucător din piaţa distribuţiei de car­bu­ranţi, cu o reţea formată din 545 de benzinării, imple­mentează un nou model de business prin care staţiile de ali­mentare vor fi completate cu restaurante, farmacii, service-uri auto sau ghişee cu poliţe de asigurare. Măsura vine în con­tex­tul în care reprezentanţii companiei spun că există o ten­dinţă de creştere a ponderii serviciilor auxiliare din ben­zi­nării. Strategia Petrom vine la scurt timp după ce de la 1 aprilie guvernul a decis introducerea unei accize de 7 cenţi pe litru, ceea ce a dus într-o lună la scăderea consumului de pro­duse petroliere cu 6%, potrivit INS.  „Acest model este validat internaţional. Avem în vedere des­chiderea, în cadrul benzinăriilor, de restaurante, farmacii, ser­vice-uri auto sau ghişee de unde pot fi achiziţionate poliţe de asigurare. Acestea vor funcţiona în spaţii închiriate către par­teneri OMV Petrom. Credem că există o tendinţă de creş­tere a ponderii serviciilor auxiliare în benzinării“, spune Adrian Nicolaescu, senior head retail în cadrul OMV Petrom.
 
 
Mallurile,statiunile turistice sint pline de bugetari !
Romania este tara paradoxurilor, bugetarii cistiga mai mult ca cei care aduc plus valoare bugetului,bugetarii primesc sporuri peste sporuri,prime de carciun si de pasti,etc.  Majoritatea bugetarilor au economii de sute de mii de euro. Cele mai multe vile, casele de vacanta sint tot ale bugetarilor. Cum ajung partidde noi la guvernare arunca cu bani in bugetari si in asistatii sociali.
Firmele private mici nu sint ajutate, in schimb firmele straine care investesc in Romania primesc tot felul de subventii,ajutoare,compensatii,etc.  Eu am avut o firma cu 12 angajati. Am inchis-o,fac sarbatorile in tara si am plecat din Rmania!...Ii las pe PSD istii si pe Ponta mincinosul, sa-i plateasca pe bugetari din contul matusii Tamara sau din contul lor, ca sint bogati de dau pe afara.

Şeful Executivului Roman - (Naum care-si zice Ponta) a vorbit despre problema celor 200.000 de pensionari ale căror pensii au fost calculate greşit. El a anunţat că urmează să se stabilească exact ce pensii trebuie recalculate în urma deciziei Curţii Constituţionale. În același timp, Victor Ponta a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea. “Încercăm şi vedem acum în baza deciziei Curţii Constituţionale ce pensii trebuie să recalculăm. Vreau doar să asigur un lucru. Dacă va fi cazul să recalculăm, sigur dăm banii, daca ne cere Curtea să tăiem, nu voi fi de acord şi vom găsi o altă soluţie legislativă astfel încât absolut nicio pensie să nu fie scăzută. Aplic cu bună credinţă şi cu bună voinţă orice idee a Curţii Constituţionale. Îmi pare foarte rău că o să fie o nouă procedură. Voiam să transmit că nimeni nu va pierde niciun leu din pensie în urma acestor decizii”, a explicat Naum (Victor Ponta).
Banca Naţională a României se aşteaptă la o inflaţie de 5-6% în prima parte a acestui an, a declarat într-o conferinţă de presă, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

inflatie-2009-2012

 
„Prognoza noastră este în următoarele luni inflaţia se va situa undeva între 5% şi 6%, depinde şi de cum evoluează preţurile volatile şi aici mă refer la agricultură”, a spus Isărescu. Guvernatorul băncii centrale a precizat, în acest context, nu crede impactul majorării tarifelor la gaze naturale şi electricitate asupra preţurilor alimentare va fi unul major. "În ceea priveşte preţurile agroalimentare într-o Românie cu agricultură dependentă de natură vremea este factorul cel mai important”, a precizat Mugur Isărescu. Pe de altă parte, acesta a arătat inflaţia a crescut în luna decembrie 2012, rata anuală de 4,95% plasându-se în afara intervalului de variaţie din jurul ţintei şi peste nivelul de 3,14% înregistrat în decembrie 2011.
"Rata anuală a inflaţiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recentă prognoză a BNR de 5,1%. Rata medie anuală a inflaţiei a continuat scadă atingând pe ansamblul anului nivelul de 3,33%, minimul ultimilor 23 de ani", a spus Isărescu. Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât, marţi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
 

Un document oficial ajuns pe masa de lucru a Ministerului Finantelor semnaleaza ca in Legea bugetului de stat s-a strecurat o eroare care ar putea face Romania sa rateze tinta de deficit bugetar cu cel putin 800 de mlioane de euro.   Problema semnalata Ministerului Finantelor este includerea eronata in lege a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si a Fondului de Contragarantare. Din cauza includerii Fondului de Garantare in Legea Bugetului, cele peste 770 milioane de euro acordate de Fond ca garantie pentru creditele IMM-urilor vor fi considerate ca fiind ajutor de stat. Documentul, semnat de oficialii Fondului de Garantare, mai mentioneaza ca portofoliul de garantii este in crestere. Teoretic, acesta se poate masura chiar in miliarde de euro, deoarece Fondul poate acorda garantii pana la o valoare de 15 ori mai mare decat capitalul fondului, care este de 200 de milioane de euro.  Deficitul bugetar estimat pentru 2013 este de circa 3 miliarde de euro in conditiile unui Produs Intern Brut (PIB) estimat la circa 140 de miliarde de euro. O crestere a deficitului cu un miliard de euro ar face imposibila, practic, atingerea tintei de deficit bugetar, de 2,15% din PIB, asumata de Guvernul Ponta. Fapt de neiertat, mai ales atunci cand se produce ca urmare a unei gafe sau a incompetentei.

 

Unsprezece tari din Uniunea Europeana au obtinut aprobarea celorlalte state membre pentru a aplica o taxa asupra tranzactiilor financiare, a anuntat ministrul francez al Economiei, Benoit Hamon, citat de AFP."O cooperare intarita a fost adoptata" in cadrul reuniunii ministrilor de Finante ai celor 27 de state membre, care a avut loc la Bruxelles, a spus Hamon.Aceasta era ultima aprobare de care aveau nevoie cele 11 state pentru a aplica noua taxa, dupa cel al Comisiei Europene, in octombrie, si cel al Parlamentului European, in noiembrie.Hamon, care a afirmat ca doreste aplicarea taxei "cat mai repede posibil", a precizat ca asteapta acum "un text practic si rapid" din partea Comisiei Europene. "Este un fapt pozitiv ca exista 11 state in UE care vor introduce o taxa ce incepe sa deseneze ce este lumea post-Lehman Brothers", a subliniat ministrul francez. Este vorba despre prima cooperare intarita intre tarile europene in domeniul fiscal. Franta, Germania, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria, Grecia, Italia, Spania, Slovacia si Estonia sunt cele 11 state implicate in aceasta procedura. Potrivit propunerii initiale inaintate de Comisie celor 27 de tari membre in urma cu un an si jumatate, dar care ar putea fi modificata, se are in vedere taxarea tuturor tranzactiilor intre institutiile financiare (banci, burse, societati de investitii, companii de asigurare, hedge funds). Schimburile de actiuni si obligatiuni ar urma sa fie taxate cu 0,1% iar contractele derivate cu 0,01%. Taxa se aplica in momentul in care cel putin o institutie financiara care participa la tranzactie este din UE, chiar daca tranzactia are loc in afara Uniunii.

Datoria bancilor din Grecia a urcat la aproape 28 miliarde de euro, după raportarea rezultatelor trimestriale ale grupurilor bancare elene, a relatat ieri site-ul ekathimerini.com, citat de Agerpres. Astfel, Piraeus Bank a anunţat joi că necesităţile sale de recapitalizare se ridică la 7,3 miliarde de euro, după ce a înregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) în primele nouă luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut încă 500 milioane de euro pentru banca recent achiziţionată, ATEbank. National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro şi Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plată pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridică la aproximativ 27,9 miliarde de euro. Vineri, National Bank of Greece a anunţat că a înregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro în primele nouă luni din 2012, în timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro. De fapt, dependenţa băncilor locale de capitalul de stat depăşeşte 30 miliarde de euro, deoarece NBG, Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank au emis deja acţiuni preferenţiale în valoare de 4 miliarde de euro. Capitalizarea lor totală se ridică la 2,6 miliarde de euro. În 2011, Banca Centrală a Greciei anunţase că instituţiile elene de creditare trebuie să menţină anul acesta un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, peste cerinţele stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), de 9%. Pentru a îndeplini aceste cerinţe, grupurile bancare elene au nevoie de 28 miliarde de euro până în 2014. Guvernul de la Atena intenţiona să discute cu reprezentanţii FMI, UE şi BCE reducerea cerinţelor privind capitalul de bază Tier 1 pentru băncile din Grecia sub 10%, dar nu s-a ajuns la nici un acord. Cu toate aceste oficialii bancari eleni sunt optimişti şi cred că în următoarele luni vor exista iniţiative de reducere a cerinţelor privind capitalul.

Ce se poate face pentru a ne salva banii în cazul dispariţiei monedei comunitare? Putem investi în diferite valute, dar nu mai mult din 50% din patrimoniu: ceva în yeni, o altă parte în franci elveţieni şi o altă parte, în dolari americani. "Noi credem că acum nu merită, deoarece în momentul în care investeşti într-o altă valută, eşti supus volatilităţii sale", afirmă Pérez. Oricum ar fi, pentru a nu pierde bani, este necesar să ne informăm bine asupra riscului produsului care se achiziţionează, adică, să nu ne lăsăm purtaţi de înalta rentabilitate şi, în plus, să cunoaştem inflaţia pentru a calcula rentabilitatea reală a investiţiei.
 
Comisia Europeana a trimis o scrisoare Ministerului Justitiei in care ii atrage atentia ca procedura numirii noilor sefi la DNA si Parchetul General nu este transparenta, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Comisia explica faptul ca o procedura transparenta inseamna proiecte de management publice din partea candidatilor, interviuri publice si criterii clare de selectare a candidatilor. Noii sefi din parchete ar urma sa fie propusi CSM-ului de catre ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, in cursul zilei de miercuri. Tot in cursul acestei saptamani, Pivniceru ar urma sa  faca o vizita la Bruxelles 
 
Oficialii guvernamentali şi reprezentanţii marilor companii din Uniunea Europeană consideră că fondurile de coeziune trebuie îndreptate, în următorii ani, către creşterea competitivităţii economiei europene, care pierde teren în faţa unor ţări cu dezvoltare accelerată precum China, India, Brazilia. Ei discută, în aceste zile, în cadrul Forumului Economic de la Krynica - Polonia, despre soluţiile la ieşirea din criza actuală prin care trece Europa.  Mario Baldassarri, preşedintele Comisiei pentru Finanţe şi Trezorerie a Senatului Italian, a declarat, ieri: "Uniunea Europeană şi SUA cumpără, de ani de zile, bunuri din China. China a economisit banii europenilor şi americanilor şi a început, cu aceşti bani, să le cumpere datoriile. E o nebunie să mai lăsăm China să continue să cumpere datoriile ţărilor din Uniunea Europeană. Nu este o soluţie la criză".
Domnia sa apreciază că soluţia pentru ieşirea din criză este schimbarea modului în care este guvernată economia globală: "Trebuie ca ţările Uniunii Europene să schimbe, împreună cu SUA, sistemul de guvernanţă a economiei mondiale ca să ieşim din criză. Avem nevoie de noi instituţii care să înfrunte noua eră şi care să găsească motoare durabile de creştere economică în următorii 50 de ani.
 
Grupul Rompetrol, prin divizia de Upstream, va începe în perioada următoare lucrările de foraj la prima sondă de prospecţiune geologică din perimetrul Focşani, aflat în concesiunea companiei din 2005, a anunţat astăzi compania. Sonda de exploare Kaz 1 este amplasată în partea de Nord-Vest a perimetrului, în apropierea localităţii Fitioneşti (judeţul Vrancea) şi va avea o adâncime proiectată de aproximativ 4.200 de metri.  În acelaşi timp, pentru continuarea cercetării potenţialului petrolifer al perimetrului, compania intenţionează să deruleze un program de achiziţie date seismice 2D (minim 200 Km) în zona de sud-vest (structura Pruneni). "Este un pas important pentru industria de petrolul şi gaze a Kazahstanului şi a companiei naţionale KazMunayGas (KMG), prima sondă în afara graniţelor sale. Până în prezent, operaţiuni de acest gen s-au efectuat, în mod exclusiv, numai pe câmpurile petrolifere din Kazahstan", declară Zhanat Tussupbekov, director general al Grupului Rompetrol.  Valoarea totală a investiţiilor în cadrul acestui proiect va depăşi 10 milioane dolari în acest an şi 17,5 milioane dolari în 2013. “Investiţiile KMG în Europa şi, în special, în România reflectă implicarea şi angajamentul Kazahstan în parteneriatul cu România, cu Uniunea Europeană. KMG-ul este unul dintre cei mai importanţi ambasadori ai statului kazah pe plan internaţional, iar prin direcţiile sale de dezvoltare pe termen mediu şi lung contribuie semnificativ la extinderea şi consolidarea relaţiilor dintre Kazahstan şi Uniunea Europeană, la realizarea podului energetic dintre Regiunea Mării Caspice şi Europa", declară Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri (Charge d'Affaires) al Kazahstanului în România.  Grupul Rompetrol are o experienţă în explorare şi producţie de peste 30 de ani în 24 de ţări de pe patru continente. În prezent, acesta deţine în concesiune 5 perimetre de explorare geologică pe teritoriul României – Satu Mare, Zegujani, Greşu, Nereju şi Focşani.
Cei şapte care ocupă deja poziţii în Colegiul CNSAS, cu unul sau mai multe mandate la activ sunt: Ladislau Csendes, Claudiu Secaşiu, Cazimir Ionescu, Laurenţiu Tănase, Corneliu Turianu, Virgil Ţârău şi actualul preşedinte Dragoş Petrescu.Cele trei personaje , care fac parte din servicii oricum, propuse pentru poziţia de membru în Colegiul CNSAS care până acum nu au avut legături cu instituţia sunt jurnalistul Florian Bichir, Florin Abraham şi Adrian Cioflâncă....alti securisti , mai noi. Audierile celor 10 în comisiile juridice au durat aproximativ o jumătate de oră, pentru majoritatea celor propuşi nefiind întrebări din partea parlamentarilor. Cvorumul pentru funcţionarea comisiilor juridice reunite a fost asigurat prin participarea senatorului PSD Toni Greblă şi a altor câţiva parlamentari social-democraţi.

Fiducia, nou-introdusă în Codul civil la 1 octombrie 2011, poate fi un model eficient de administrare şi protejare a activelor. Însă implicaţiile sale fiscale nu sunt pe deplin reglementate.Fiducia, împrumutată recent de legislaţia românească, este operaţiunea prin intermediul căreia se face un transfer de patrimoniu de la o persoană fizică sau juridică (numita constituitor) către unul sau mai multi fiduciari. Aceştia din urmă au obligaţia de a administra bunurile transferate în folosul unuia sau mai multor beneficiari. Calitatea de fiduciar o pot avea doar instituţiile de credit, societăţile de investiţii sau de administrare a investiţiilor, societăţile de servicii de intermediere financiară, societăţile de asigurare şi reasigurare, avocaţii sau notarii publici. Fiducia are mare succes în ţările anglo-saxone, unde funcţionează sub conceptul de trust. Potrivit Mihaelei Mitroi, partener consultanţă fiscală PwC România, flexibilitatea trust-ului l-a făcut dezirabil inclusiv firmelor româneşti.

 
"În vârtejul crizei, românii doresc aderarea la euro în 2015!", se miră un tabloid. Ziarul face şi un sondaj onlie şi, din 2.500 de răspunsuri primite 78% dintre repondenţi sunt împotriva aderării României la euro. Bild, care şi-a făcut un renume din politica sa brutală împotriva Greciei este un cotidian temut de politicieni, dat fiind tirajul şi influenţa pe care o are în rândul electoratului. Articolul despre România este un răspuns la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu şi cancelarul Angela Merkel în timpul conferinţei de presă comune de joi de la Berlin referitoare la intenţia reconfirmată a României de a adera la euro în 2015. În replică, Bild consultă o serie de oameni politici şi de la stânga spectrului politic care s-ar opune aderării României a zona euro.  Ministrul de interne bavarez Joachim Hermann (Uniunea Creştin-Socială, ramura bavareză a Uniunii Creştin Democrate, partidul lui Merkel) susţine, citat de Bild, şi preluat de agenţia DST că refuză aderarea României la euro întrucât justiţia din România nu este independentă, iar corupţia este "prea mare".

Banca Naţională a României va înfiinţa un nou tip de instituţie financiară care sa preia bancile in dificultate - "banca-punte". Aşa-numita "bridge bank" va fi constituită de către Fondul de Garantare a Depozitelor. Fondul va împuternici noua instituţie să preia o instituţie de credit cu probleme grave de solvabilitate şi lichiditate. Criteriile pe baza cărora va avea loc o asemenea preluare, respectiv dacă noul mecanism de salvare a unei bănci va fi valabil pentru orice instituţie de credit, vor trebui stabilite. Autoritatile romane au stabilit impreuna cu mai marii Fondului Monetar Internaţional că, până la sfârşitul lunii octombrie, va reglementa funcţionarea instituţiei de tipul "bridge bank" pentru extinderea gamei de instrumente care să permită intervenţii rapide în sistem pentru păstrarea stabilităţii financiare in generale. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale trebuia să discute vineri aprobarea acestor noi reglementări, iar Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat că aceste schimbări vor fi făcute publice în perioada următoare, după avizul final al Consiliului de Administraţie al institutiei centrale.

Comisia Europeană a adoptat noul pachet legislativ privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, care prevede un set de reguli foarte stricte pentru accesarea fondurilor europene în perioada următoare, informează un comunicat remis presei.

Liberalii din Parlamentul European spun că acest document este unul foarte important pentru viitorul ţării noastre. "Propunerea Executivului European este în mare parte favorabilă României, în măsura în care guvernul de la Bucureşti va fi capabil să respecte cerinţele impuse de Comisia Europeană. În următoarea perioadă de programare, ţara noastră va fi obligată să semneze un contract de parteneriat cu Comisia Europeană prin care se va angaja să îndeplinească obiective naţionale clare, în funcţie de priorităţile de dezvoltare şi investiţii, pentru perioada 2014-2020", a declarat coordonatoarea liberalilor în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, Ramona Mănescu. Totuşi, adoptarea acestui pachet legislativ nu este o garanţie că, la un moment dat, Comisia Europeană nu-şi va putea suspenda fondurile, dacă România nu-şi respectă angajamentele.

Banca Chinei a oprit tranzacţionarea pe piaţa valutară şi schimburile valutare cu unele bănci europene din cauza evoluţiilor crizei datoriilor suverane în zona euro, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Printre instituţiile de creditare europene se află Societe Generale, Credit Agricole şi BNP Paribas din Franţa, iar China a oprit tranzacţiile în parte din cauza deciziei Moody's de a revizui în scădere ratingurile acestor bănci. O altă bancă chineză a oprit schimburile în yuani cu băncile europene, susţin sursele.  Reprezentanţii băncilor Societe Generale, UBS şi BNP Paribas nu au comentat informaţia.

Erste Group Bank AG (Erste Group) anunta incheierea unui acord de principiu cu patru dintre cei cinci actionari minoritari la Banca Comerciala Romana (BCR) – SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia (SIF-uri participante) – prin care va achizitiona o participatie de 24,12% din BCR. Prin acest acord, cele patru SIF-uri renunta la dreptul de a solicita listarea BCR si de a incasa dividende speciale.
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat
masuri noi pentru a contracara aprecierea francului, care este, spune ea, "masiv supraevaluat" si reprezinta o "amenintare" pentru economia tarii. La numai sapte zile de la anuntul primelor masuri de franare a intaririi monedei locale, SNB a decis sa creasca semnificativ nivelul de lichiditate din piata prin intermediul operatiunilor de swap valutar (la fel ca in timpul crizei din 2008)."Vrem sa aducem Libor cat mai aproape de zero", a declarat intr-un interviu pentru Le Temps Jean-Pierre Danthine, membru in boardul Bancii Elvetiei.
Data dobânzii de referinţă se va calcula după o altă metodologie, deoarece cea actuală nu permite întodeauna Băncii Naţionale a României să ia măsurile adecvate de intervenţie pentru reglarea lichidităţii în sectorul bancar, potrivit unui proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Calculul ratei dobânzii de referinţă se va realiza după o reglementare a BNR, pentru a permite băncii centrale să îşi adapteze activitatea unor condiţii neaşteptate pe piaţa monetară, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. 'Caracterul de urgenţă legat de promovarea acestei iniţiative legislative este impus de faptul că, în prezent, actuala metodologie de calcul a ratei dobânzii de referinţă nu permite întotdeauna Băncii Naţionale a României ca, pe baza condiţiilor reale manifestate pe piaţa monetară interbancară, să adopte măsuri adecvate de intervenţie în scopul reglării lichidităţii la nivelul sistemului bancar, fapt ce poate conduce la interpretarea, în mod eronat, de către participanţii de pe piaţă a semnalelor venite din partea băncii centrale în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor sale de politică monetară', potrivit proiectului de ordonanţă.  Banca Naţională a României este obligată astfel să realizeze operaţiuni doar pentru crearea premiselor necesare calculului dobânzii de referinţă.
                                                    
Citeste despre "factoring" aici (click) :    http://www.scribd.com/arbitraj
Edificiul economic construit in ultimii 20 de ani in Europa de Est s-a dovedit mult mai vulnerabil decit se considera anterior crizei. Perioada de aparent boom economic a fost doar o bula care s-a spart la prima lovitura. Productivitatea scazuta a muncii, risipirea banului public in sistem clientelar ineficient, lipsa unei infrastructuri solide, subcapitalizarea si piata scazut concuretiala au sporit impactul crizei globale asupra tarii noastre. Incapacitate de predictie corecta; gravitatea crizei a fost subestimata pina ce efectele ei au devenit evidente. Prestatia administrativa modesta, incapacitate cvasitotala de comunicare publica din partea administratiei (exceptie facind Banca Nationala a Romaniei). Un antreprenoriat (patronat) aproape absent in oferirea de solutii si in gestionarea situatiei la nivelul fiecarei companii. "Scurgerea" in preturi/tarife si in concedieri/taieri fictive de salarii a accentuat  efectele negative provocate de criza economica, deci folosirea celui mai primitiv arsenal managerial, cu efectele perverse de rigoare (scaderea cererii solvabile, inflatia, etc). La fel, sindicatele s-au marginit, in linii mari, la o retorica revendicativa antiguvernamentala.
 
 Absorbţia prea lentă a fondurilor europene şi scăderea remiterilor românilor din străinătate au fost în acest an principalii factori de presiune asupra deficitului de cont curent determinând adâncirea acestuia, în condiţiile în care dezechilibrul balanţei comerciale a fost mai mic. Situaţia este astfel opusă evoluţiei din anii de dinainte de criză când tocmai deficitul comercial era cel care umfla şi deficitul de cont curent, iar investiţiile străine directe şi transferurile curente, deşi creşteau, nu puteau să ţină pasul.
 
 ARBITRAJ comercial_-_mediere/


https://sites.google.com/site/romaniainterespublic/Gabriela_Firea_Program_Bucuresti_2016-2020.pdf
Programul PSD - Alegeri Parlamentare 2016
http://www.ro100.ro/