China - Ghid de Calatorie

 
 

China este situata in partea de est a Asiei, fiind marginita la est de Oceanul Pacific. Suprafata de 9.6 milioane de kilometri patrati o situeaza pe locul al treilea in lume, dupa Canada si Rusia. China Map.


Granitele terestre ale Chinei acopera 22.800 kilometri, trecind de la vest, dinspre Coreea de Sud, prin sudul Mogoliei, sud-vestul Rusiei pina la sud-est de Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan. La vest si nord-vest China se mai invecineaza cu Afganistan, Pakistan, India, Nepal si Bhutan iar la sud cu Myanmar (Birmania), Laos si Vietnam. Linia de coasta a Chinei, cu o lungime totala de aproximativ 18.000 km, porneste de la estuarul raului Yalu din provincia Liaoning ajungind la zona de varsare a raului Beilun din Guangxi. In afara de Oceanul Pacific, litoralul Chinez se deschide in Marea Galbena, Marea Chinei de Est si de Sud. Cele peste 5000 de unitati insulare insumeaza o suprafata de 80.000 km2, cele mai mari insule fiind Taiwan si Hainan. In partea de est se afla insulele Diaoyu si Chiwu Yu; la sud sunt insulele Dongsha, Xisha, Zhongsha si Nansha.

Cele mai importante lanturi muntoase sunt Himalaya - la sud-vest, la granita cu Nepal si India; Kunlun - in jumatatea sudica, pornind din zona muntilor Pamir pana in nord-vestul provinciei Sichuan (alt. max. 7719 m); Tian (sau Tianshan) - traverseaza Regiunea Autonoma Xinjiang Uygura, din nord-vestul Chinei (alt. max. 7455 m); Tangla - in platoul Qinghai-Tibet (alt.max: 6621 m), Qinling - din estul provinciei Gansu pana in vestul Henan-ului (alt. max. 3767 m); Hingganul Mare - pornind din vecinatatea provinciei Heilogjiang din nord-est (alt. max. 2029); Taihang - de la nord spre sud, in estul Podisului de Loess (alt. max. 2882 m); Qilian - in marginea nordica al platoului Qingzang (alt. max. 5547 m); Hengduan - in partea de sud a platoului Qingzang (alt. max. 7756 m); lantul muntos din insula Taiwan, situat in partea de est a acesteia, atinge altitudinea de 3997 m.

China este o tara preponderent muntoasa. Regiunile muntoase si de podis acopera doua treimi din suprafata totala a Chinei. Relieful include dealuri inalte - in proportie de 33% - zona de podis - 26% - depresiuni - 19% - si campie 12%. Platoul tibetan s-a format in treptat milioane de ani in urma. Miscariile faliei corespunzatoare Oceanului Indian si a celei eurasiatice au indus ridicarea neincetata a podisului tibetan care ajunge la peste 4000 m deasupra nivelului marii. Muntii Himalaya se afla in aceasta regiune. Cu o inaltime de 8848 m, muntele Everest, piscul himalayan, este cel mai inalt din lume.

Riurile Chinei se pot imparti dupa oceanele in care se varsa, anume cele care se varsa in Oceanul Pacific: Yangze (sau Fluviul Albastru), Huang He (Fluviul Galben) Heilong Jiang (Fluviul Dragonului Negru)si altele; apoi cele care se varsa in Oceanul Indian, precum Fluviul Brahmaputra din Tibet care masoara 104,6 km . Acest din urma fluviu a format Marele Canion Brahmaputra, cel mai adinc din lume - 6.009 m. Riul Xinjiang se varsa in Oceanul Arctic, la nord. Fluviul Albastru (Yangze) este cel mai lung fluviu din China - 6300 km, situindu-se pe locul al treilea in lume, dupa Amazon si Nil. Fluviul Yangze isi are izvoarele in muntii Kunlun, in partea sud-vestica a podisului Qinghai. Reprezinta o resursa hidroenergetica inepuizabila.

Fluviul Galben (Huang He) este cel de-al doilea fluviu al Chinei, ca lungime - 5464 km. Bazinul fluviului Galben este considerat leaganul civilizatiei chineze, chiar daca tot acest fluviu, cu caracterul schimbator al cursului sau, este responsabil pentru inundatii catastrofale. Culoarea galbena a apelor sale se datoreaza aluviunilor provenind din podisul de loess.

Cel mai lung riu interior al Chinei este Tarim - 2214 km.

De mentionat este si canalul Jing Hang, construit in secolul al V-lea, care leaga cinci bazine hidrografice importante: Haihe, Huanghe, Huaihe, Changjiang si Qiantamg. Cu o lungime de 1801 km, este cel mai mare riu artificial din lume.


Welcome to America Asia Travel Center, Super Vacation !

     
  

List of National Tourist Offices (Tourism Offices Worldwide Directory)

Austria - Belgium - Bulgaria - Croatia - Cyprus - Czech Republic - Denmark - Estonia - Finland - France - Germany - Greece - Holland - Hungary - Iceland - Ireland - Italy - Latvia - Lithuania - Luxembourg - Malta - Monaco - Montenegro - Norway - Poland - Portugal - Romania - Serbia - Slovakia - Slovenia - Spain - Sweden - Switzerland - Turkey - Ukraine - United Kingdom


Linkuri utile

Această pagină conţine o listă cu linkuri către site-uri web din domeniul turismului. Lista conţine site-urile oficiale ale tuturor ministerelor turismului din statele membre şi din statele AELS. În plus, sunt incluse şi linkuri către organizaţii naţionale de turism, instituţii europene, organizaţii şi asociaţii internaţionale, precum şi către site-uri web relevante pentru Uniunea Europeana EU.

 

MINISTERE ALE TURISMULUI DIN STATELE MEMBRE

Austria Belgia (Regiunea Bruxelles) Belgia (Flandra)
Belgia (Comunitatea germană) Belgia (Valonia) Bulgaria
Cipru Republica Cehă Danemarca
Estonia Franţa Finlanda
Germania Grecia Ungaria
Irlanda Italia Letonia
Lituania Luxemburg Malta
Ţările de Jos Polonia Portugalia
România Republica Slovacă Slovenia
Spania Suedia Regatul Unit

SEE/AELS

Islanda Norvegia Liechtenstein Elveţia

ORGANIZAŢII NAŢIONALE DE TURISM

Prin intermediul site-ului Comisiei Europene a Turismului

INSTITUŢII UE

Parlamentul European: Consiliul Uniunii Europene Comitetul Economic şi Social European
-Comisia pentru Transport şi Turism a PE Comitetul Regiunilor EUROSTAT
- PE - Registrul documentelor    

ORGANIZAŢII INTERNAŢIONALE

Consiliul Europei OCDE UNEP
UNESCO Organizaţia Mondială a Turismului  

ASOCIAŢII EUROPENE ŞI INTERNAŢIONALE

 

ACI - Consiliul Internaţional al Aeroporturilor

Consiliul Internaţional al Aeroporturilor (ACI) este singura asociaţie profesională a operatorilor de aeroporturi din lume.

AER - Adunarea Regiunilor din Europa

AER reprezintă interesele a peste 250 de regiuni din 32 de ţări din Europa. Aproape de cetăţenii lor, regiunile îşi propun să implementeze acele politici durabile care generează dezvoltare economică, socială şi ecologică în cadrul comunităţilor lor. Turismul a devenit un instrument preţios prin care se valorifică iniţiativele locale şi se promovează dezvoltarea ecologică. Din acest motiv, AER şi-a luat angajamentul de a asista membrii săi în consolidarea practicilor durabile din turism.

AEA -Asociaţia Companiilor Aeriene Europene

AEA - Asociaţia Companiilor Aeriene Europene reuneşte 31 de companii aeriene principale şi este vocea credibilă a industriei transportului aerian din Europa de peste 50 de ani.

BEUCOrganizaţiaEuropeană a Consumatorilor

Asociaţie federală reunind 40 de organizaţii naţionale şi independente ale consumatorilor din Europa.

BITS -Biroul Internaţional pentru Turism Social

Fiind o organizaţie de turism internaţională, BITS reuneşte peste 145 de stabilimente membre, din 40 de ţări diferite.

CECTA - Asociaţia pentru Turism a Ţărilor din Europa Centrală

Asociaţia este o organizaţie umbrelă, în centrul Noii Europe, reunind interesele colective ale Austriei, Republicii Cehe, Germaniei, Ungariei, Slovaciei şi Poloniei, precum şi ale industriei turismului din aceste ţări.

ATLAS - Asociaţia Europeană pentru Educaţie în Turism şi Agrement

ATLAS furnizează un forum care promovează schimburile de angajaţi şi studenţi, cercetarea transfrontalieră şi facilitarea dezvoltării profesionale şi a planurilor de învăţământ. În prezent, ATLAS numără membri din peste 70 de ţări.

EFCT - Federaţia Europeană a Oraşelor de Conferinţe

Federaţia Europeană a Oraşelor de Conferinţe reprezintă o sursă rapidă, exactă şi independentă de informaţii pentru căutarea de destinaţii din Europa din cele 90 disponibile în 30 de ţări europene!

ARTITS - Federaţia Europeană a Coloniilor Artistice

Coloniile artistice situate în afara marilor metropole vă oferă zone considerate combinaţii unice de artă, cultură, tradiţii câmpeneşti şi peisaje rurale - toate în numele turismului cultural!

ENAT - Reţeaua Europeană pentru Turism Accesibil

ENAT este o reţea europeană alcătuită din peste 180 de organizaţii membre preocupate în mod direct de promovarea şi dezvoltarea destinaţiilor, produselor şi serviciilor turistice accesibile pentru turişti, indiferent de vârsta şi preocupările acestora.

ERA - Asociaţia Companiilor Aeriene Regionale Europene

Numărul membrilor ERA a crescut ajungând la 220 de companii. Asociaţia este singurul organism din Europa care reprezintă interesele industriei de transport aerian intra-european.

ETAG- Grupul European de Acţiune pentru Călătorii şi Turism

Grup care urmăreşte să identifice şi să promoveze interesele comune ale dezvoltării turismului, care interconectează toate sectoarele pentru a încuraja colaborarea şi cooperarea tehnică efective între guverne, agenţii naţionale de turism, precum şi interesele operatorilor de turism din sectorul public şi cel privat.

ETOA - Asociaţia Europeană a Turoperatorilor

Asociaţie comercială paneuropeană a companiilor de turism din Europa cu peste 400 de membri.

ITTFA - Asociaţia Europeană a Târgurilor de Turism

Reuneşte cele mai cunoscute expoziţii de turism din lume

EUFED - Federaţia Asociaţiilor Hostelurilor pentru Tineri din UE

EUFED este federaţia care reprezintă la nivel comunitar interesele asociaţiilor hostelurilor pentru tineri din Europa şi ale tinerilor care stau la hostelurile pentru tineri.

EURADA - Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Dezvoltare

Organizaţie non-profit care urmăreşte să promoveze dezvoltarea economică regională prin dialogul cu serviciile Comisiei Europene, prin schimbul de bune practici şi prin cooperarea transnaţională între membri, dar şi prin conceptul de agenţie de dezvoltare regională. EURADA reuneşte aproximativ 150 de agenţii de dezvoltare din 25 de ţări din Uniunea Europeană, dar şi din Europa Centrală şi de Est.

Eurochambres

Asociaţia Camerelor Europene de Comerţ şi Industrie reprezintă 44 de asociaţii naţionale ale Camerelor de Comerţ şi Industrie, o reţea europeană de 2 000 de Camere regionale şi locale, numărând peste 18 milioane de întreprinderi membre în Europa.

EuroCommerce

EuroCommerce reprezintă companiile de comerţ cu ridicata sau cu amănuntul din Europa şi numără peste 100 de membri, în special federaţii comerciale din 28 de ţări europene, asociaţii naţionale şi europene care reprezintă ramuri specifice ale comerţului şi firme şi companii individuale.

EUROGITES

Federaţia Europeană pentru Turism Rural

EP - EUROPARKS

Federaţia Asociaţiilor Naţionale ale Parcurilor de Distracţii şi Agrement din Europa

ECHOR - Hoteluri şi restaurante castel din Europa

Promovarea turismului prin castele

EUTO - Uniunea Europeană a Funcţionarilor din Turism

EUTO este o organizaţie care cultivă activitatea în reţele transnaţionale între personalul de conducere de nivel mediu şi superior din Europa implicat în principal în activităţi de promovare şi dezvoltare a turismului.

UEAPME - Uniunea Europeană a Artizanatului şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii

Este o organizaţie non-profit şi apolitică a angajatorilor reprezentând la nivelul UE interesele artizanatului şi ale întreprinderilor mici şi mijlocii din Europa.

European Cities Tourism

Reţea profesională principală care promovează şi conectează preocupările pentru turism din oraşele europene. Reţeaua conectează peste 105 oraşe principale din 30 de ţări.

HOTREC - Hoteluri, Restaurante şi Cafenele în Europa

HOTREC reprezintă hotelurile, restaurantele şi cafenelele din Uniunea Europeană.

IAAPA - Asociaţia Internaţională a Parcurilor de Distracţii şi Atracţiilor

Asociaţie non-profit care lucrează în culise pentru a ajuta proprietarii de atracţii să îşi conducă afacerile profitabil şi în cele mai bune condiţii.

IACA - Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni

IACA reprezintă 30 de companii aeriene care operează peste 850 de aeronave ecologice de ultimă generaţie şi care au peste 50 000 de angajaţi.

IATA - Asociaţia Internaţională de Transport Aerian

Este primul vector pentru cooperarea între companiile aeriene care promovează serviciile aeriene sigure, fiabile şi economice. În prezent, asociaţia numără peste 270 de membri din peste 140 de ţări de pe glob.

IATAN - Reţeaua Internaţională a Agenţilor de Turism din Cadrul Companiilor Aeriene

IATAN asigură o legătură vitală între comunitatea furnizorilor şi reţeaua de distribuţie a pachetelor turistice din SUA.

IATM - Asociaţia Internaţională a Managerilor de Turnee 

Asociaţie profesională a managerilor de turnee (membri activi), fondată în urmă cu peste patruzeci de ani, având membri din toată lumea.

ICC - International Chamber of Commerce

ICC (International Chamber of Commerce) este vocea mediului de afaceri care susţine economia globală ca forţă pentru creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi prosperitate.

ICCL - Consiliul Internaţional al Liniilor de Croazieră

Misiunea Consiliului Internaţional al Liniilor de Croazieră (ICCL) este de a participa la procesul de formare a politicilor şi de reglementare şi promovează toate măsurile care încurajează un mediu sigur şi sănătos pe vasele de croazieră.

ICOMOS -Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Locaţiilor Istorice

ICOMOS este o organizaţie internaţională neguvernamentală de profesionişti, implicată în conservarea monumentelor şi locaţiilor istorice din lume.

IFITT - Federaţia internaţională pentru TI şi Turism

Federaţia internaţională pentru TI şi Turism (IFITT) îşi propune să promoveze dezbaterile internaţionale pe marginea tehnologiilor informaţionale din domeniul turismului.

IHRA - Asociaţia Internaţională a Hotelurilor şi Restaurantelor

Organizaţie de afaceri, reprezentând industria ospitalităţii la nivel mondial.

IRU - Uniunea Internaţională a Transportului Rutier

Prin intermediul asociaţiilor naţionale de pe fiecare continent, IRU este vocea întregii industrii a transportului rutier. Uniunea oferă asistenţă operatorilor de autobuze, autocare, taxiuri şi camioane peste tot în lume şi îi informează cu privire la realizările care afectează activitatea lor.

ITF - Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transporturi

ITF numără 624 de sindicate membre, reprezentând 4 500 000 de lucrători în transporturi din 142 de ţări. Este una dintre federaţiile sindicale globale aliate la Confederaţia Internaţională a Sindicatelor Libere (ICFTU).

IUF - Uniunea Internaţională a Lucrătorilor din Industria Alimentară, Agricultură, Hoteluri, Restaurante, Catering, Industria Tutunului şi Industriile Conexe

 

În prezent, IUF este alcătuită din 336 de sindicate din 120 de ţări, totalizând peste 12 milioane de lucrători membri. Sediul Uniunii este la Geneva, Elveţia.

CABI -Turismul de agrement

Baza de date pentru turismul de agrement furnizează acces rapid la căutarea de destinaţii de agrement, recreere, turism şi ospitalitate. Site-ul deţine informaţii care localizează şi oglindesc ultimele realizări din domeniul cercetării în sectoarele principale ale industriei, oferind un etalon real al cercetării.

OTE - Organizaţia pentru Proprietate Periodică din Europa

OTE este o organizaţie cu afiliere directă, numărând peste 130 de membri din toate sectoarele industriale din Europa, inclusiv dezvoltatori de staţiuni, companii de schimb valutar, companii de management şi marketing, administratori, case de investiţii şi companii de revânzare.

ECTAA - Asociaţii ale Agenţiilor de turism şi Turoperatorilor din Europa

Grup de Asociaţii naţionale ale agenţilor de turism şi ale turoperatorilor din Uniunea Europeană şi o organizaţie non-profit internaţională, înfiinţată în Belgia, cu sediul la Bruxelles. Reprezintă interesele a peste 120 000 de agenţii de turism şi turoperatori care oferă servicii turistice în ţară şi peste hotare.

UNI - Union Network International

Organizaţie regională şi globală a sindicatelor dintr-o economie a serviciilor globale.

UNI EUROPA - Union Network International

În Europa, numărând şapte milioane de membri, UNI Europa este un jucător sindical principal cu sediul în Bruxelles.

WATA - Asociaţia Internaţională a Asociaţiilor Agenţiilor de Turism

Reţea globală de experţi în turism. Asociaţia WATA a fost înregistrată în Elveţia şi este o organizaţie non-profit.

WTTC - Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor

WTTC este forumul liderilor industriei globale, numărând preşedinţi, preşedinţi ai consiliilor de administraţie, directori executivi din principalele 100 de companii din lume. La nivel internaţional, este singurul organism care reprezintă sectorul privat în industria turismului şi călătoriilor.