Интернет и човешките права, електронната търговия и защита на потребителите

Интернет е вероятно най-обширното съществуващо пространство в нашия свят. Тук можем да споделяме, сваляме и усвояваме на момента неограничено количество информация - изключителна необходимост за времето, в което живеем. В тази виртуална среда завързваме приятелства, предлагаме услуги, търсим си дори работа. Казано накратко, Интернет работи за нашето развитие и успех, за по-бърз достъп до необходимата информация и спестяване на безценно време. Но дали, взирайки се в монитора, осъзнаваме правата си на потребители, и дали, предоставяйки лична информация във виртуалното пространство, не излагаме на риск човешките си права?

Уникална по своята същност, "мрежата" може както да ни бъде изключително полезна, така и да накърни човешките ни права и да ни постави в ситуация на безизходица. Интернет може дори да ни превърне в потенциални престъпници. По-лошо - самите ние можем да станем жертва на различни злоупотреби. Типичен пример за една от тях е плагиатството. Излагайки свои авторски идеи и материали в blog сайтовете, или публикувайки своя неиздавана авторска музика, рискуваме някой да присвои труда ни, с цел лична изгода.

Друг начин да бъдем замесени в злоупотреба е да станем жертва на така наречените хакери. В "най-добрия случай" личната информация на компютър ни може да бъде похитена или унищожена от най-разпространения вирус, наречен "троянски кон". Името му не е никак случайно, тъй като компютърът ни се заразява с него след като сме чукнали с мишката върху примамливо изображение на екрана, най-често с движещи се анимационни картинки. И ето "конят" вече не само е потъпка в персоналния ни компютър.

Интересна разновидност на злоупотребата с човешките права в интернет е и така наречената "спам" поща. Тя пристига на имейла ни под формата на нежелана и затрупваща пощата ни информация, предлагаща най-често нецензурни или нелегални оферти. Често срещан е и вариантът, в който могат да ни подведат с увещанието, че сме спечелили от лотария, в която дори не сме участвали "изумителната сума от 3 000 000 британски паунда". С малко наивност от наша страна и надеждата за едно "златно" бъдеще лесно можем да предоставим номера и кода на сметката си, за да си "получим наградата". Аз бих казала: "Успех на спечелилите!"- много хора се разминават "само" с еднократно учудващо изпразване на банковите си сметки или с "малко" изнудване.

Не е рядкост и съвсем случайно да попаднем на своя снимка, качена от непознато лице в мрежата, снимка каквато няма да си спомним, че ни е правена, тъй като тя съществува само под формата на колаж. Лицето ни е използвано умело чрез обработка на програма за визуални ефекти, но без нашето съгласие. Качването на снимки от най-съкровените ни моменти с близки и приятели в Интернет съвсем случайно може да изложи лицето ни на един такъв обработен колаж дори в порнографски сайт, което може да доведе и до психически тормоз, упражнен заради унизителното потъпкване на правата ни.

И не на последно място, в Интернет информацията може да бъде изопачавана и съответно да бъдем заблудени относно истинските подбуди, например на хората, които ни изпращат оферти във виртуалното пространство или на фирмите, които ни предлагат услуги, които не можем да проверим. Изискването на конфиденциална информация, която може да бъде предадена на трети лица без личното ни съгласие, застрашава и също нарушава гражданските ни права.

В наши дни Интернет е предимство, с което обаче трябва да боравим внимателно, за да не попаднем в лабиринта от на злоупотребите с гражданските права.