Εισαγωγή

Περιεχόμενα
 Γενικά
 Ο κόσμος εδώ
 Το πολιτιστικό υπόβαθρο
 Εντυπώσεις από τους δρόμους
 Οι εποχές και μερικές ειδικές μέρες
 Διαμονή και συγκοινωνία
 Μερικές προφυλάξεις
 Σημειώσεις
 Σύνδεσμοι και πρόσθετες επιλογές


Γενικά

Χωρίς να παραβλέψω τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του Μοντεβιδέο, σ' αυτόν τον ιστότοπο απευθύνομαι σε όσους αρέσει η εξερεύνηση, το περπάτημα, σε όσους έχουν μάτι για λεπτομέρεια και σε όσους αποζητούν μιά πιο προσωπική επαφή με τον τόπο. Εκτός από διαδρομές στα γνωστότερα αξιοθέατα, ελπίζω να βρουν
διαδρομές σε πιο απόμερες και γραφικές τοποθεσίες, θέματα που ανταποκρίνονται σε ειδικά ενδιαφέροντα με ιδιαίτερο βάρος στην αρχιτεκτονική, μιας και το Μοντεβιδέο αποτελεί πόλο έλξης για τον κλάδο, αλλά και γενικότερα χρήσιμες πληροφορίες για να οργανώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τον χρόνο της επίσκεψής τους.

Ακόμα, για αυτούς που δεν έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μοντεβιδέο ή που δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο να γυρίσουν αρκετές από τις περιοχές του, υπάρχει άφθονο φωτογραφικό υλικό σε μορφή παρουσίασης διαφανειών από τις διάφορες βόλτες μου.


Ο κόσμος εδώ

Σε γενικές γραμμές ο κόσμος εδώ είναι μεσογειακού χαρακτήρα, απλός, ευγενικός, αν και ίσως πιο ήρεμος. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλοι και Γερμανοί μετανάστες, ενώ από τα κύματα μετανάστευσης του 20ο αιώνα έχουν προστεθεί κι άλλοι από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Αρμενία, τη Ρωσία, τον Λίβανο, καθώς και Εβραίοι από διάφορα μέρη του κόσμου.

Η αίσθηση της ζωής στην πόλη είναι καθαρά δυτικοευρωπαϊκού χαρακτήρα με μεγάλη ανοχή πρός κάθε είδους μειονότητα. Χωρίς να λείπει η φτώχεια, η ποιότητα ζωής του κόσμου εδώ είναι ίσως η
καλύτερη της Λατινικής Αμερικής. Επίσης αισθητή είναι η απουσία εθνικού αλλά και σεξιστικού σωβινισμού και η παρουσία μιας εύλογης δόσης αυτοκριτικής.

'Οπου κι αν γυρίσει κανείς θα δει παλιά περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία και σε ορισμένα μέρη θα βρει σύγχρονα δημιουργήματα χειροτεχνίας που δηλώνουν ψηλό ταλέντο και καλό γούστο. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για έναν λαό με ψηλές απαιτήσεις και πολύ ταλέντο, που λόγω των καταστάσεων, και κυρίως της οικονομικής κρίσης στην περιοχή από την αρχή του 21ου αιώνα, βρίσκεται σε αναμονή για καλύτερες μέρες.


Το πολιτιστικό υπόβαθρο και η φιλοσοφία

Μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση του Μοντεβιδέο στα Ελληνικά βρίσκεται στην ελληνική Βικιπέδια (πατήστε εδώ). Μετά τις μεγάλες ιστορικές εξελίξεις του 19ου αιώνα, και με την άφιξη πολλών ευρωπαίων μεταναστών κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, η πόλη γνώρισε μεγάλη επέκταση και ευημερία. Ο μεταρρυθμιστής πολιτικός και δυο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας José Batlle y Ordóñez (1903- 1907 & 1911-1915), στηρίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και των γυναικών, μετέτρεψε την χώρα σε μια από τις οικονομικά και πολιτικά σταθερότερες και τις πιο προοδευτικές της Λατινικής Αμερικής. Ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους, το δικαίωμα στο διαζύγιο έστω και μόνο με την θέληση της γυναίκας και το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, ήταν πρωτοπορειακά βήματα στη Νότια Αμερική.

Ο πολύ δημοφιλής δοκιμογράφος José Enrique Rodó 1872-1917 καλούσε τους νέους της Λατινικής Αμερικής να απορρίψουν τον Υλισμό, να στραφούν προς την ελευθερία σκέψης και την εσωτερική καλλιέργεια των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, να αναπτύξουν μια δικιά τους κουλτούρα, αποφεύγοντας τη ζωή της εξιδίκευσης και της ρουτίνας που απαιτούσε ο
Δυτικός τρόπος ζωης.

Παράλληλά του, ο φιλόσοφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός Carlos Vaz Ferreira (1872-1958), αφήνοντας πίσω του το δόγμα του Θετικισμού που είχε αρχικά ασπαστεί (το οποίο περιθωριοποιεί κάθε μεταφυσική, ειδικά δε την οντολογία, και υψώνει την επιστημονική μέθοδο σε επίπεδο θρησκείας), στράφηκε στον Πραγματισμό και, δίνοντας θέση στην οντολογία, εξισορρόπησε τη φιλοσοφία με την επιστήμη.

Η κοινωνική και οικονομική ευημερία όμως δέχτηκε ένα δυνατό χτύπημα με την δικτατορία του 1973-1985. Τα "καλύτερα μυαλά" και οι ταλαντούχοι στους πιο πολλούς τομείς έφυγαν από τη χώρα, πολλοί φτωχοί αγρότες αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στην πόλη, η ομή βία και οι εξαφανήσεις ατόμων πλήγωσαν το αίσθημα της αξιοπρέπειας και φόβισαν τους ανθώπους. Επιπλέον, η οικονομική κρίση του 2002 στην περιοχή του Rio de la Plata χτύπησε τους περισσότερους τομείς της ζωής. Σήμερα αν και υπάρχουν δείγματα ανάκαμψης, η απόσταση από την περασμένη ευημερία είναι τεράστια.


Εντυπώσεις από τους δρόμους

Η πιο χαρακτηριστική εικόνα στους δρόμους είναι ο άνθρωπος που πίνει ματέ, χειμώνα-καλοκαίρι. Μοιάζει να καπνίζει ένα περίεργο τσιμπούκι, αλλά στην πραγματικότητα πίνει ένα είδος τσαγιού από ψιλοκομμένο χόρτο, την yerba, που βρίσκεται σε ένα χοντρό μπολάκι φτιαγμένο από το κέλυφος ενός είδους φλασκιάς, μέσα στο οποίο προστίθεται καυτό νερό από ένα θερμός που συνήθως κουβαλάει παραμάσχαλα. Από το ματέ ξεκινά ένα μεταλικό καλαμάκι που στο κάτω του άκρο έχει ένα πλατύ μέρος με τρύπες, ένα φίλτρο δηλαδή, ώστε να μην ρουφιέται το χόρτο.

Από τα πρώτα φαινόμενα του δρόμου που θα σας τραβήξουν την προσοχή είναι η πανταχού παρουσία ατόμων που, κρατώντας ένα κόκκινο ξυλάκι, ή φορόντας ένα κίτρινο ή πορτοκαλί πλαστικό γιλέκο, κάνουν κουμάντο στο παρκάρισμα. Για την αυτοδιόριστη υπηρεσία τους, που συμπεριλαμβάνει κανονικά και την εποπτεία του αυτοκινήτου κατά την απουσία του ιδιοκτήτη, τους δίνονται συνήθως 5 πέσος. Ένα άλλο φαινόμενο είναι oi ζογκλέρ που επιδείκνύουν τις ικανότητές τους στους οδηγούς όταν ανάψει το κόκκινο φως, ή στα πανηγύρια και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Η ανακύκλωση εδώ παίρνει τη μορφή μιας καρότσας, με άλογο ή χωρίς, σταματημένης μπροστά σε έναν κάδο απορριμάτων και ενός ανθρώπου μέσα στον κάδο να ξεχωρίζει σε μεγάλους σάκους πλαστικά, γυαλιά, χαρτόνια και ό,τι άλλο έχει κάποια τιμή στην αγορά. Άστεγοι υπάρχουν πολλοί και τις κουβέρτες τους θα τις δείτε σε πολλά σημεία που προσφέρουν προστασία από τη βροχή.


Οι εποχές και μερικές ειδικές μέρες

Το Μοντεβιδέο έχει γεωγραφικό πλάτος Ν 34º 50/55'. Σε αντιστοιχία με το βόρειο ημισφαίριο θα έπεφτε κάπου μεταξύ Γάβδου και του νοτιότατου άκρου της Κρήτης. Η διάρκεια της ηλιοφάνειας και η δύναμη του καλοκαιρινού ήλιου είναι αντίστοιχες, αν επιτρέψουμε 6 μήνες διαφοράς. Το 15αύγουστο, για παράδειγμα, εδώ είναι στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και πέφτει η μεγάλη κίνηση του καλοκαιριού. Ο χειμώνας όμως δεν είναι μεσογειακού τύπου. Αν και τα χιόνια και οι παγετοί είναι σπάνια φαινόμενα, η υγρασία σε συνδυασμό με θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου είναι διαπεραστική, ενώ τα λεγόμενα "καλοκαιράκια" (ζεστές περίοδοι του χειμώνα) έρχονται και φεύγουν απότομα και πολύς κόσμος αρπάζει κρυολογήματα.

Εκτός από τις παγκοσμίως γνωστές γιορτές υπάρχουν και μερικές ειδικές μέρες καθαρά τοπικής προέλευσης και μερικές εισαγωγής. Η Βραδιά της Νοσταλγίας (La Noche De La Nostalgia) είναι γέννημα-θρέμα του τόπου. Πέφτει στις 24/08, την παραμονή της επετείου της Ανεξαρτησίας. Είναι μια βραδιά κατά την οποία όλα τα νυχτερινά κέντρα και τα εστιατόρια παίζουν μουσική του παλιού καιρού, έχουν show και όλοι χορεύουν. Η Μέρα της Ιστορικής Κληρονομιάς (Día Del Patrimonio) έχει εισαχθεί τα τελευταία χρόνια από την Γαλλία. Είναι ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο ο κόσμος έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που συνήθως δεν είναι ανοιχτά στό κοινό. Οι χώρες της ΕΟΚ έχουν συμφωνήσει να τηρούν τη Μέρα της Κληρονομιάς από το 1991.


Διαμονή και συγκοινωνία

Αν δεν έχετε ήδη κάποιο μέρος να μείνετε, και η επιλογή σας κλάσης ξενοδοχείου είναι για $50-60 τη μέρα, οι εξής επιλογές συστήνονται σαν καλύτερες: το Hotel Palacio (review) στην Παλιά Πόλη, το Sur Hotel (review) και το Hotel Iberia (review) στο Bario Sur, καθώς και το Hotel Tres Cruces (review) στο Tres Cruces. Η διαμονή στην Παλιά Πόλη είναι πρακτική επιλογή αν λογαριάζετε να αφιερώσετε χρόνο στά μουσεία και τις γκαλερί της περιοχης, στα παραδοσιακά ψητοπωλεία του Mercado del Puerto, καθώς και στα νυχτερινά κέντρα της πόλης. Η διαμονή στο Bario Sur σας τοποθετεί ανάμεσα στην κεντρική λεωφόρο 18 De Julio και την Rambla, τον μακρύ και φημισμένο παραλιακό πεζόδρομο. Η διαμονή στο Tres Cruces, σας απομακρύνει λίγο από τον θόρυβο του κέντρου και σας βάζει κοντά στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων του Tres Cruces Shopping.

Υπάρχουν πολλές εταιρίες αστικών λεωφορείων στο Μοντεβιδέο. Θα δείτε ονόματα όπως Cutcsa, Copsa ή Coetc. Δυστυχώς, πρός το παρόν δεν υπάρχει έντυπος χάρτης με τις διαδρομές τους. Υπάρχει όμως ένας πρακτικός οδηγός στα Ισπανικά: (πατήστε) εδώ. Κάντε κλικ σε ένα σημείο του χάρτη και μετά στο "Marcar Origen" για να ορίσετε την αφετηρία, μετά κάντε κλικ σε άλλο σημείο του χάρτη και μετά στο "Marcar Destino" για να ορίσετε τον προορισμό. Τελικά πατήστε το "Buscar Recomidos" για μια λίστα γραμμών που σας εξυπηρετεί. Για την επιστροφή πατήστε το "Intercambiar Origen y Destino" και πάλι το "Buscar Recomidos".

Από τον Μάρτιο του 2017, το γενικό εισητήριο είναι 33 πέσος (ζητήστε "común"), σε μερικές γραμμές που κάνουν λιγότερες στάσεις είναι 49 πέσος, και μέσα σε μια ορισμένη ζώνη του κέντρου είναι 24 πέσος ("céntrico"). Με ταξί, το ταξίμετρο ξεκινά στα 35,63 τη μέρα (6:00 - 22:00), χρεόνοντας 20.7 το χλμ. ενώ τη νύχτα, τις Κυριακές και τις γιορτές, ξεκινά στα 42,75 και χρεώνει 24.84 το χλμ.


Και μερικές προφυλάξεις

Ορισμένες προφυλάξεις θεωρούνται απαραίτητες για την ασφάλειά σας στο Μοντεβιδέο. Όπως και σε άλλες πόλεις του κόσμου, δεν λείπουν και από εδώ οι ληστείες. Θα παρατηρήσετε σίγουρα ότι όλα τα παράθυρα και πολλές πόρτες έχουν κιγκλιδώματα. Όταν πάει για ύπνο, κανείς δεν αφήνει το αυτοκίνητό του στο δρόμο. Και όταν περπατάει στον δρόμο δεν επιδεικνύει σημάδια πολυτέλειας.

Εκτός από λίγες περιοχές, δεν θεωρείται ασφαλές να περιφέρεστε μόνοι στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε ορισμένα μέρη, όπως στο Hipodromo, υπάρχει κίνδυνος και στη διάρκεια της μέρας. Εκτός και αν είστε με ομάδα οργανωμένου τουρισμού, μην φοράτε ακριβά κοσμήματα, ντυθήτε απλά και μην τραβάτε την προσοχή. Επίσης μην χρησιμοποιείτε αυτόματα ανάληψης χρημάτων σε απομονομένα μέρη.

Για να παίρνετε φωτογραφίες καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια απλή μηχανή τσέπης. Όλες τις φωτογραφίες που βλέπετε εδώ σε σμίκρινση (πλην των ιστορικών προσώπων), τις έχω τραβήξει με μια Sony W80, που αν και καλό δείγμα της κλάσης της, έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Αν έχετε ψηλότερες απαιτήσεις και θέλετε να χρησιμοποιήσετε μεγάλες και ακριβές μηχανές, καλό είναι να οργανώστε τα φωτογραφικά σαφάρι σας με κάποια παρέα.

Αν τύχει να βρεθήτε στο τιμόνι, να θυμάστε ότι στις διασταυρώσεις τα φώτα της τροχαίας είναι τοποθετημένα στην απέναντι μεριά και όχι στο σημείο που πρεπει να σταματήσετε. Ακόμα και σε πλάγια συμβολή δρόμων, θα πρέπει να κοιτάτε στην απέναντι μεριά της συμβολής για το φανάρι. Σε διασταύρωση με φώτα της τροχαίας, απαγορεύεται η αριστερή στροφή από δρόμο διπλής κυκλοφορίας, εκτός και αν υπάρχει δεύτερο φανάρι που την ρυθμίζει. Τέλος, όπως στις πιο πολλές χώρες, προτεραιότητα στις πλατείες έχει αυτός που ήδη βρίσκεται στον κύκλο.


Σημειώσεις

Χάρτης του Μοντεβιδέο του 1867, όταν η Villa de la Victoria και η Cosmopolis (η σημερινή Villa del Cerro) ήταν ανεξάρτητοι οικισμοί εκτός πόλεως.Χάρτης του Μοντεβιδέο του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.Σύγχρονος χάρτης της πόλης.Αυτός ο χάρτης δείχνει την ποσοστιαία κατανομή ατόμων που ζούσαν κάτω από το όριο φτώχειας στις περιοχές του Μοντεβιδέο το 2006.

Σκ. Πρασ.: 1-9.9%
Αν. Πρασ.: 10-19.9%
Κρέμ: 20-34.9%
Κίτρινο: 35-49.9%
Κόκκινο: 50-64.9%
Καφέ: 65-68%
Σύνδεσμοι και πρόσθετες επιλογές

  • Για μια έκδοση αυτής της σελίδας για εκτύπωση (με κείμενο μόνο), μπορείτε να την λάβετε σε αρχείο PDF, κάνοντας δεξί κλικ -εδώ- και επιλέγοντας "αποθήκευση ως".