Πρόσφατες ανακοινώσεις

 • Αγιασμός του Συλλόγου Σας περιμένουμε όλους σήμερα 18 Σεπτέμβρη στον αγιασμό του συλλόγου μας για τη νέα σεζόν, στις 19:00.
  Αναρτήθηκε στις 18 Σεπ 2017, 8:36 π.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Δελτίο τύπου - Έναρξη μαθημάτων του Συλλόγου για το έτος 2018 Ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας αποσκοπώντας στη διατήρηση της παράδοσης και στη μετάδοση των εθίμων της Κρητικής κουλτούρας προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει μαθήματα χορού, λύρας και λαούτου.Τμήματα Ενηλίκων ...
  Αναρτήθηκε στις 14 Σεπ 2017, 11:50 π.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Κρητικοποντιακό γλέντι στο Κομνήνιο Ιούνιος 2017 Ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας σας προσκαλούν την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 σε ένα Κρητικοποντιακό γλέντι στο Κομνήνιο και ώρα 21:00.Σας περιμένουμε όλους
  Αναρτήθηκε στις 12 Ιουν 2017, 9:22 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Δελτίο Τύπου - Μάχη της Κρήτης Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας σας προσκαλεί στην 76η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει  με ομιλία του τέως Προέδρου του Συλλόγου ...
  Αναρτήθηκε στις 8 Μαΐ 2017, 9:14 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ετήσιος χορός Συλλόγου Κρητικών Ημαθίας Ο σύλλογος Κρητικών Νομού Ημαθίας σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου 2017 στο κέντρο ΣΕΙΡΙΟΣ στο Μακροχώρι Ημαθίας.  Μαζί μας θα είναι ο Δημήτρης ...
  Αναρτήθηκε στις 30 Ιαν 2017, 9:16 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 5 από 83. Προβολή περισσότερων »

Ο σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας ιδρύθηκε το 1982 στη Βέροια. Ιδρυτικά του μέλη ήταν Κρητικοί μόνιμοι κάτοικοι του νομού που με αίσθημα ευθύνης αλλά και μεράκι φρόντισαν για τη συνέχεια των παραδόσεων και της κουλτούρας της Κρήτης.
Οι προσπάθειες τους καρποφόρησαν και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο σύλλογος έγινε γνωστός στον Ελληνικό αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο, συμμετέχοντας η χορευτική ομάδα με τις παραδοσιακές αυθεντικές ενδυμασίες .
Καθιερωμένα, εδώ και χρόνια, τα παραδοσιακά γλέντια του συλλόγου είναι πόλος έλξης για ανθρώπους, κρητικούς και μη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπνεύσουν και να αισθανθούν την κρητική ατμόσφαιρα. Περισσότερο γνωστό από όλα είναι το βράσιμο της ρακής του συλλόγου (Ρακοκάζανο - Γιορτή τσικουδιάς) που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβρη με Νοέμβρη.

 

Επίσης καθιερωμένος από αρχής του συλλόγου είναι ο ετήσιος χορός όπου κρητικοί καλλιτέχνες ταξιδεύουν με τις μελωδίες και τα τραγούδια όλους τους καλεσμένους μέσα από τους τέσσερις νομούς του νησιού.
Τη φιλοσοφία των ιδρυτών του συλλόγου συνεχίζουν με το ίδιο πάθος μέχρι και σήμερα οι νεώτερες γενιές κρητικών όπου και φροντίζουν για την κληρονομιά που τους παραδόθηκε.
Έτσι, σήμερα εξακολουθούν, με μεγάλη συμμετοχή, να λειτουργούν τμήματα εκμάθησης κρητικών χορών, τμήματα εκμάθησης λύρας και λαούτου αλλά και χορωδίας ριζίτικου τραγουδιού.
Δεν ξεχνούμε και τα λόγια του μεγάλου συμπατριώτη μας στοχαστή Ν. Καζαντζάκη: "Το πρώτο σου χρέος εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο νιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει".