Πρόσφατες ανακοινώσεις

 • Ετήσιος χορός του Συλλόγου - 10 Φεβρουαρίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο σύλλογος Κρητικών Νομού Ημαθίας σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2018 στο κέντρο ΣΕΙΡΙΟΣ στο Μακροχώρι Ημαθίας.    Μαζί μας θα είναι ...
  Αναρτήθηκε στις 28 Ιαν 2018, 1:30 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Σας προσκαλούμε στην κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου μας στο bar VELVET την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στις 22:00 με μουσική συντροφιά το Βασίλη Τερζάκη. Είσοδος 10€ με ποτό.
  Αναρτήθηκε στις 4 Ιαν 2018, 1:38 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Γιορτή τσικουδιάς του Συλλόγου Σας περιμένουμε όλους στη γιορτή τσικουδιάς του συλλόγου μας, στη κτήμα Διαμαντάκου στη Νάουσα, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Μουσική συντροφιά θα μας κρατήσει ο Βασίλης Τερζάκης. Είσοδος 5€Τηλ. Επικοινωνίας ...
  Αναρτήθηκε στις 9 Οκτ 2017, 9:23 π.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Αγιασμός του Συλλόγου Σας περιμένουμε όλους σήμερα 18 Σεπτέμβρη στον αγιασμό του συλλόγου μας για τη νέα σεζόν, στις 19:00.
  Αναρτήθηκε στις 18 Σεπ 2017, 8:36 π.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Δελτίο τύπου - Έναρξη μαθημάτων του Συλλόγου για το έτος 2018 Ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας αποσκοπώντας στη διατήρηση της παράδοσης και στη μετάδοση των εθίμων της Κρητικής κουλτούρας προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει μαθήματα χορού, λύρας και λαούτου.Τμήματα Ενηλίκων ...
  Αναρτήθηκε στις 14 Σεπ 2017, 11:50 π.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 5 από 86. Προβολή περισσότερων »

Ο σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας ιδρύθηκε το 1982 στη Βέροια. Ιδρυτικά του μέλη ήταν Κρητικοί μόνιμοι κάτοικοι του νομού που με αίσθημα ευθύνης αλλά και μεράκι φρόντισαν για τη συνέχεια των παραδόσεων και της κουλτούρας της Κρήτης.
Οι προσπάθειες τους καρποφόρησαν και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο σύλλογος έγινε γνωστός στον Ελληνικό αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο, συμμετέχοντας η χορευτική ομάδα με τις παραδοσιακές αυθεντικές ενδυμασίες .
Καθιερωμένα, εδώ και χρόνια, τα παραδοσιακά γλέντια του συλλόγου είναι πόλος έλξης για ανθρώπους, κρητικούς και μη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπνεύσουν και να αισθανθούν την κρητική ατμόσφαιρα. Περισσότερο γνωστό από όλα είναι το βράσιμο της ρακής του συλλόγου (Ρακοκάζανο - Γιορτή τσικουδιάς) που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβρη με Νοέμβρη.

 

Επίσης καθιερωμένος από αρχής του συλλόγου είναι ο ετήσιος χορός όπου κρητικοί καλλιτέχνες ταξιδεύουν με τις μελωδίες και τα τραγούδια όλους τους καλεσμένους μέσα από τους τέσσερις νομούς του νησιού.
Τη φιλοσοφία των ιδρυτών του συλλόγου συνεχίζουν με το ίδιο πάθος μέχρι και σήμερα οι νεώτερες γενιές κρητικών όπου και φροντίζουν για την κληρονομιά που τους παραδόθηκε.
Έτσι, σήμερα εξακολουθούν, με μεγάλη συμμετοχή, να λειτουργούν τμήματα εκμάθησης κρητικών χορών, τμήματα εκμάθησης λύρας και λαούτου αλλά και χορωδίας ριζίτικου τραγουδιού.
Δεν ξεχνούμε και τα λόγια του μεγάλου συμπατριώτη μας στοχαστή Ν. Καζαντζάκη: "Το πρώτο σου χρέος εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο νιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει".