Πρόσφατες ανακοινώσεις

 • Δελτίο Τύπου - Ετήσιος Χορός 2020 Ο σύλλογος Κρητικών Νομού Ημαθίας σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του που θαπραγματοποιηθεί στις 1 Φεβρουαρίου 2020 στο κτήμα "Αφροδίτη".Την εκδήλωση μουσικά θα πλαισιώσει ο Νίκος Ζωιδάκης με ...
  Αναρτήθηκε στις 16 Ιαν 2020, 11:48 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • 13η Γιορτή Τσικουδιάς - 10 Νοεμβρίου 2019 Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 10/11 στη 13η γιορτή τσικουδιάς στο καζάνι του Αντώνη στη ΜΕΛΙΚΗ με το Γιώργο Σφακιανάκη και το συγκρότημα του. Είσοδος 5€. Πληρ.6944450764Συντεταγμένες ...
  Αναρτήθηκε στις 5 Νοε 2019, 5:29 π.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Έναρξη τμημάτων χορού 2019-2020 Ο Σύλλογος Κρητικών Ν.Ημαθίας αποσκοπώντας στη διατήρηση της παράδοσης και στη μετάδοση των εθίμων της Κρητικής κουλτούρας, προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει μαθήματα χορού κάθε απόγευμα Δευτέρας.Παιδικό: 17 ...
  Αναρτήθηκε στις 26 Σεπ 2019, 1:49 μ.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Ετήσιος Χορός Συλλόγου Κρητικών Ημαθίας Ο σύλλογος Κρητικών Νομού Ημαθίας σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του που θαπραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2019 στο κέντρο ΣΕΙΡΙΟΣ στο Μακροχώρι Ημαθίας.Μαζί μας θα είναι ο Στέλιος ...
  Αναρτήθηκε στις 15 Ιαν 2019, 12:01 π.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 • Κρήτη και Πόντος αντάμα Κρήτη και Πόντος αντάμα
  Αναρτήθηκε στις 18 Ιουν 2018, 1:55 π.μ. από το χρήστη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 5 από 94. Προβολή περισσότερων »

Ο σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας ιδρύθηκε το 1982 στη Βέροια. Ιδρυτικά του μέλη ήταν Κρητικοί μόνιμοι κάτοικοι του νομού που με αίσθημα ευθύνης αλλά και μεράκι φρόντισαν για τη συνέχεια των παραδόσεων και της κουλτούρας της Κρήτης.
Οι προσπάθειες τους καρποφόρησαν και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο σύλλογος έγινε γνωστός στον Ελληνικό αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο, συμμετέχοντας η χορευτική ομάδα με τις παραδοσιακές αυθεντικές ενδυμασίες .
Καθιερωμένα, εδώ και χρόνια, τα παραδοσιακά γλέντια του συλλόγου είναι πόλος έλξης για ανθρώπους, κρητικούς και μη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπνεύσουν και να αισθανθούν την κρητική ατμόσφαιρα. Περισσότερο γνωστό από όλα είναι το βράσιμο της ρακής του συλλόγου (Ρακοκάζανο - Γιορτή τσικουδιάς) που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβρη με Νοέμβρη.

 

Επίσης καθιερωμένος από αρχής του συλλόγου είναι ο ετήσιος χορός όπου κρητικοί καλλιτέχνες ταξιδεύουν με τις μελωδίες και τα τραγούδια όλους τους καλεσμένους μέσα από τους τέσσερις νομούς του νησιού.
Τη φιλοσοφία των ιδρυτών του συλλόγου συνεχίζουν με το ίδιο πάθος μέχρι και σήμερα οι νεώτερες γενιές κρητικών όπου και φροντίζουν για την κληρονομιά που τους παραδόθηκε.
Έτσι, σήμερα εξακολουθούν, με μεγάλη συμμετοχή, να λειτουργούν τμήματα εκμάθησης κρητικών χορών, τμήματα εκμάθησης λύρας και λαούτου αλλά και χορωδίας ριζίτικου τραγουδιού.
Δεν ξεχνούμε και τα λόγια του μεγάλου συμπατριώτη μας στοχαστή Ν. Καζαντζάκη: "Το πρώτο σου χρέος εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο νιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει".