Sotahistoriallinen matka talvi- ja jatkosodan taistelupaikoille Ilomantsiin 5-8.6.2020

Ilmoittautumiset: Pekka Lindgren

0408696574Olen järjestämässä sotahistoriallista matkaa Ilomantsiin yhdessä Ilomantsin Matkapalvelujen kanssa, mikäli saamme vähintään reilut 20 ilmoittautunutta mukaamme. Majoittuminen tapahtuu kolmen tähden hotellissa ja majoituskapasiteetin rajallisuuden vuoksi (14 x 2hh) majoittuminen tapahtuu jaetuissa 2h huoneissa. Kannattaa värvätä vaikka puoliso tai kaveri mukaan! Hotellilla on myös neljä 4 hengen huonetta isommalle porukalle ja jotka ovat myös varattuna käyttöömme. Hotellin huoneet ovat eri tasoisia ja ensin ilmoittautuneet jaetaan laadukkaimpiin huoneisiin. Majoituskapasiteetti määrää matkalle mahtuvien kokonaismäärän.

http://www.hotellipogostanhovi.fi/

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Ilomantsin Matkapalvelut ja kuljetuksemme hoitaa Pekolan Liikenne Hämeenlinnasta.

https://sites.google.com/site/ilomantsinmatkapalvelut

Alustava matkaohjelma:

Lähdemme matkaan Hämeenlinnasta 5.6. kello 7:00 Wetterhoffin pysäkiltä ja palaamme 8.6 noin kello 21:00. Matkareitti Hämeenlinna - Tuulos - Lahti - Mikkeli - Juva - Varkaus - Joensuu – Ilomantsi ja paluu Ilomantsi - Kovero – Kitee - Savonlinna – Juva – Mikkeli – Lahti – Tuulos - Hämeenlinna.

Menomatkalla perjantaina 5,6, tutustumme Joensuun bunkkerimuseoon opastuksen kera ja vierailemme Ilomantsissa Hermannin viinitornissa ennen majoittumistamme hotelli Pogostan Hoviin. Illallinen Pogostan Hovissa klo 19:00.

Lauantaina 6.6. lähdemme hotellilta aamupalan jälkeen klo 8:15 ja ajamme Taivallammen ja Oinassalmen taistelupaikkojen kautta Möhköön, jossa pääsemme tutustumaan 1800 -luvulla toimineen rautaruukin alueeseen. Alue on myös sotahistoriallisesti merkittävä kohde. Möhkön Mantalla saamme kahvit ja makean kahvileivän tai vaihtoehtoisesti suolaista purtavaa. Möhköstä jatkamme Öykkösenvaaraan (Kaatiolampi) jatkosodan taistelupaikoille. Paluumatkalla nautimme nykykarjalaisen pitoaterian Parppeinpirtillä, josta siirrymme Parppeinvaaran museokohteisiin, kuten rajakenraali Raappanan majalle. Saatamme kuulla jopa kanteleen sulosäveliä runokylässä. Palaamme hotellille noin 16:30, jonka jälkeen on mahdollista tutustua Ilomantsin keskustaan omatoimisesti. Illallinen Pogostan Hovissa klo 19:00.

Sunnuntaina 7.6. lähdemme hotellilta aamupalan jälkeen klo 8:15 ja suuntaamme matkamme Kallioniemen ja Ilajanjoen kautta Hattuvaaraan, jossa tutustumme Taistelijan talon multimediaesitykseen ja näyttelyyn. Jatkamme matkaa Hattuvaaraan ja nautimme kenttälounaan Lahnajärven Luppotuvalla nokipannukahvin kera ennen vierailua EU:n mantereen itäisimmällä pisteellä Ilomantsin Virmajärvellä. Itäpisteellä pääsemme noin 150m päähän Venäjän rajasta ilman rajavyöhykelupaa. Itäpisteeltä palaamme Ilomantsin keskustaan ja katsomme elokuvateatteri Kino Mantsissa Ryhmä Pieningän tositapahtumiin perustuvan dokumenttielokuvan Kohtalokas kaukopartio. Illallinen Pogostan Hovissa klo 19:00.

Paluumatkalle lähdemme maanantaina aamupalan jälkeen 8.6. klo 9:00 ja teemme pikaiset tuliaisostokset Hermannin viinikaupassa ja Piirolan pihassa. Koverossa pääsemme vielä tutustumaan jatkosodan kenttäsairaalanäyttelyyn ja alueen pitkään historiaan oppaamme avustuksella.

Matkan hinta riippuu matkustajamäärästä:

40 hlö - 404€

35 hlö - 418€

30 hlö - 437€

25 hlö - 464€

20 hlö - 502€ (maksimissaan matka maksaa tämän verran)

Matkan hinta sisältää bussikuljetuksen Hämeenlinna – Ilomantsi - Hämeenlinna, tervetuliaismaljan Hermannin Viinitornissa, opaspalvelut Ilomantsissa, kolmen yön majoituksen hotelli Pogostan Hovissa jaetussa 2hh (sis. hotellin saunan käyttömahdollisuuden), sisäänpääsyt museokohteisiin Möhkössä, Hattuvaarassa, Parppeinvaaralla ja Koverossa, elokuvaesityksen, aamupalat, sekä ohjelmaan merkityt ateriat niihin kuuluvilla normaaleilla ruokajuomilla.

Siirtymillä Hämeenlinna-Ilomantsi-Hämeenlinna meillä ei ole opaspalvelua ja kyseisillä osuuksilla kahvit sekä ruokailut ovat omakustanteisia.

Ilomantsissa oppaanamme toimii sotakamreeri Rauno Suhonen. Sotakamreeri on yksi Suomen vanhimmista arvonimistä. Vuonna 1897 sotakamreeri kuului Nikolai II:n vahvistamassa Suomen Suuriruhtinaanmaan arvojärjestyksessä yhdeksänteen luokkaan. Sotakamreeri on Suomessa tasavallan presidentin myöntämä arvonimi, joka on arvonimihierarkiassa sijoitettu 14. ryhmään. Sotakamreerin arvonimi on myönnetty Suomessa vain 61 henkilölle vuosien 1918-2018 välisenä aikana.

Mukaan lähtijöillä on oltava voimassa oleva matkavakuutus.

Sotahistoriallisiin kohteisiin pääsemme tutustumaan ilman pitkää vaellusta ja ilman vaellusvarusteita, joten huonokuntoisemmatkin pärjäävät tällä matkalla.

Vain Ilomantsissa on Suomen nykyisten rajojen sisällä paikkoja, joissa on käyty divisioonatason taisteluita niin talvi- kuin jatkosodassakin. Talvisodassa rajan yli hyökkäsi 155. Divisioona eli 17600 sotilasta ja aluksi sillä oli vastassa vain 800 sotilaan Erillinen Pataljoona 11. Talvisodassa hyökkäys pysäytettiin lopulta Oinassalmen ja Kallioniemen tasolle ja oli välttämätöntä, ettei vihollinen päässyt Ilomantsin kirkonkylään, sillä sen jälkeen vihollisen pysäyttäminen olisi ollut paljon vaikeampaa. Talvisodassa Ilomantsi menetti 1/3 osan alueestaan uuden rajan myötä.

Kaikkein kuuluisimpia paikkoja on vuoden 1944 taistelun maasto, jossa pääsee näkemään tyypillisen mottisodan tapahtumapaikkoja. Heinäkuussa 1944 Kenraalimajuri Erkki Raappana sai tehtäväksi torjua kaksi vihollisdivisioonaa Ilomantsissa. Raappanan operaatiosuunnitelma, kaksi kaksipuoleista saarrostusta rinnakkain onnistui hyvin. Mottitaistelu Ilomantsissa oli viimeinen suuri jatkosodan voitto. Taistelun lopputuloksella oli merkitystä myös rauhanehtoihin Neuvostoliiton ja Suomen välillä, mistä syystä Museovirasto on luokitellut siihen kuuluvan Kaatiolammen asemat ensimmäisen tärkeysluokan suojelukohteeksi.

Toivoisin ilmoittautumiset viimeistään 15.1.2020. Matkan toteutuminen varmistuu viimeistään 16.1.2020, mikäli saamme siihen mennessä riittävästi matkustajia. Matkan laskut lähtevät liikkeelle vasta myöhemmin keväällä. Ilmoittakaa samalla ruoka-allergiat, mistä tulette kyytiin ja haluatteko alkoholittoman vai alkoholillisen tervetuliaismaljan Hermannin viinitornissa. Informoin ilmoittautuneita osallistujamäärän kehittymisestä. Matkaa saa markkinoida myös omille tuttavilleen tai muille sotahistoriasta kiinnostuneille yhteisöille. Nopeimmat mahtuvat mukaan!

Pekka Lindgren

0408696574