IJSSELROUTE

Introductie

fietsvakantieroute

Op stap langs de IJssel

Leer een bijzondere stukje Nederland kennen. De IJsselroute bestaat uit 11 fietsdagtochten en 7 stadswandelingen. De IJsselroute voert je langs IJsselstadjes, die als fonkelende parels aan een zilveren snoer geregen zijn. Tussen deze stadjes ligt het fietsvriendelijke landschap. Volgens velen is de IJssel de mooiste rivier van Nederland. Ga maar kijken of het waar is…

IJsselgevoel

De fietstochten over de rivierdijken bieden steeds wisselende gezichten over de uiterwaarden en de glinsterende rivier. Het weidse landschap wordt afgewisseld door kleinschalige dorpen, bossen en landgoederen. Net als in de IJsselsteden is de IJsselcultuur in elke bocht te vinden. Langs de rivier is ‘vaderlandse geschiedenis’ geschreven, vooral in de middeleeuwen tot de Hanzehandel de IJsselsteden tot bloei bracht. Minstens zo boeiend is de kleine cultuur van koeien, dorpskerken, de meanderende stroom, watervogels, steenfabrieken en molens – aan alles zit een verhaal vast, het verhaal van de IJssel en de mensen die er woonden. Het IJsselgevoel beleef je het sterkst als je met een pontje naar de overkant vaart, wiegelend op het water.

IJsselstadjes

De IJsselstadjes liggen er mooi bij. Ze behoren tot de meest monumentale steden van Nederland en vormen samen een unieke IJsselcultuur. Eeuwenlang waren ze het economische en culturele hart van Nederland. De voormalige Hanzesteden laten je graag kennis maken met hun rijke geschiedenis. De middeleeuwse kerken en kloosters, de monumentale koopmanshuizen en stadswagen, stadspoorten, pleinen en verstilde hoekjes doen de glorietijd van weleer herleven. Bijzondere winkeltjes, musea, restaurants en terrasjes laten het verleden overlopen in het heden. De stadjes vormen een aantrekkelijk decor voor culturele evenementen, zoals de grootste boekenmarkt van Europa in Deventer en het Sonsbeekfestival in Arnhem.

De middeleeuwse straatjes laten zich het beste te voet verkennen. Op deze website vind je stadswandelingen voor de zeven belangrijkste IJsselsteden: Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen, Doesburg en Arnhem.

Veel plezier langs de IJssel!

Van stadswandeling tot fietsvakantie

11 fietsdagtochten

De fietsroute langs de IJssel is opgedeeld in 11 fietstochten en 7 stadswandelingen. Ze lenen zich goed voor op zichzelf staande dagtochten. De routes zijn kort gehouden zodat je alle tijd hebt om af te stappen bij wat er onderweg te zien is.

De fietsroutes zijn rondgaand. Dat is wel zo makkelijk als je b.v. een fiets huurt, of je eigen fiets met de trein of auto vervoert. De routes hebben een lengte van 20 tot 45 km (gemiddeld 30 km). Wie rustig fietst doet daar 2 tot 3 uur over, stops niet meegerekend. Deze afstanden zijn geschikt voor de minder geoefende fietser. De sportieve fietser kan ook 2 rondjes op een dag doen.

Meerdaagse fietstochten

De routestructuur biedt de mogelijkheid tot veel combinaties. De routes hebben samen de structuur van een ‘ladder’. De trajecten aan weerskanten van de IJssel vormen de ‘stijlen’. De pontjes en bruggen zijn de ‘sporten’ van de ladder; ze zitten gemiddeld op 12 km van elkaar. op basis van de ladder zijn korte rondjes uitgewerkt; langs de ene kant van de IJssel heen en langs de andere kant terug. Maar je kunt eenvoudig meerdaagse rondritten samenstellen. Je kunt ook doorgaande tochten maken, waarbij je ‘van A naar Z’ rijdt. De vele stations zijn even zo vele mogelijkheden om de tocht af te breken. De totale lengte is 342 km. Stel aan de hand van de modulen je ideale dagtochten, of fietsvakantie samen.

Fietsrondritten (totaal 342 km)

1. Kampen-Kampereiland-Kampen 23 km

2. Kampen-Zalk-Kampen 27 km

3. Zwolle-Zalk-Hattem-Zwolle 26 km

4. Wijhe-Hattem-Wijhe 31 km

5. Wijhe-Olst-Wijhe 24 km

6. Deventer-Olst-Deventer 27 km

7. Deventer-Zutphen-Deventer 42 km

8. Zutphen-Brummen-Zutphen 30 km

9. Brummen-Dieren-Brummen 32 km

10. Dieren-Doesburg-Rheden-Dieren 33 km

11. Arnhem-Rheden-Arnhem 47 km

7 stadswandelingen

In de IJsselstadjes is zoveel te zien dat het jammer zou zijn daar fietsend aan voorbij te gaan. Verken aan de hand van 7 stadswandelingen de monumentale steden: Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen, Doesburg en Arnhem. Ze zijn 3 tot 5 km lang. De 7 stadswandelingen zijn niet bewegwijzerd. Een routekaart en een uitgebreide beschrijving van de bezienswaardigheden vind je in de routegids. De stadswandelingen zijn ook beschikbaar als audiotour (op dit moment in onderhoud).

1. Kampen (bij fietsrondrit 1 + 2)

2. Zwolle (bij fietsrondrit 3)

3. Hattem (bij fietsrondrit 3 + 4)

4. Deventer (bij fietsrondrit 6 + 7)

5. Zuthpen (bij fietsrondrit 7 + 8)

6. Doesburg (bij fietsrondrit 10)

7. Arnhem (bij fietsrondrit 11)

Bewegwijzering fietsroute

IJsselroute via knooppunten

De IJsselroute is gebaseerd op de populaire Fietsroutenetwerken. De regionale netwerken bestaan uit een groot aantal genummerde knooppunten. Tussen de knooppunten zijn verbindingsroutes bewegwijzerd. Wit-groene richtingborden wijzen de weg. Deze netwerken bieden de mogelijkheid om je eigen rondjes te bedenken. In de IJsselroute zijn de beste rondjes al voor je geselecteerd. De routes zijn in beide richtingen bewegwijzerd. In combinatie met de bewegwijzering én de digitale kaart op deze site zal het volgen van de route weinig problemen opleveren.


Buiten de gebaande paden

Omwille van het verhaal en de aantrekkelijkheid wijkt de IJsselroute op sommige trajecten af van het fietsknooppuntennetwerk. Om welke trajecten dat gaat kun je zien in de Google Map. De afwijkende routedelen zijn herkenbaar aan de gele markeerlijn onder de groene routelijn.

Navigeren met je mobiel


Hou jezelf digitaal aan het lijntje

De IJsselroute is uitgebreid beschreven in de routegids van uitgeverij Buijten & Schipperheijn. Door de routeborden zal je niet gauw verdwalen. Deze website biedt de meest actuele routeinformatie. Met je smartphone heb je de digitale bij de hand. In een paar klikken regel je o.a. de reservering van een overnachting.

Google Maps

De IJsselroute is beschikbaar gemaakt via Google Maps. Deze digitale cartografie is een handig hulpmiddel bij het navigeren in het veld: zorg dat het blauwe bolletje dat je actuele locatie aangeeft samenvalt met de routelijn... Met Google Maps zijn ook de servicepunten gemakkelijk te vinden.

Google Maps zit barstensvol handige toepassingen. Op een aparte webpagina vind je een paar tips voor het gebruik van de digitale kaarten, ga naar de pagina.


Hou je handen vrij

Het is verboden om elektronische apparaten zoals mobiele telefoons en navigatiesystemen vast te houden tijdens het fietsen. Handsfree is wel toegestaan. Je mag je mobiel tijdens het fietsen bedienen als deze in een houder zit. Als je stilstaat mag je het apparaat vasthouden en gebruiken.

Routegids

IJsselroute

ISBN 9789058814074

Routeontwerp, teksten en fotografie: Diederik Mönch

Uitgever: Buijten en Schipperheijn

Spiraalband 128 pagina's

Winkelprijs € 14,30

bestellen bij de uitgever

In de gids vind je alles wat je nodig hebt voor 18 heerlijke fietsdagtochten en stadswandelingen langs de IJssel.

  • De 11 fietsroutes en 7 stadswandelingen zijn weergegeven op afzonderlijke kaarten die zich makkelijk laten lezen tijdens het fietsen.

  • Cultuur en natuur van de IJssel worden uitgebreid beschreven in elf thematische hoofdstukken.

  • Langs de route is veel te zien en te doen. De 'kijk- en doepunten' helpen je om van de tochten onvergetelijke uitstapjes te maken. Ga op bezoek bij de boer, neem een kijkje in een vogelkijkhut, beklim een molen.

  • De fotografie treft de sfeer van de IJssel goed. De gids is een plezierig kijkboek dat voor veel voor- en napret zorgt.

  • Het plezier van fietsen en wandelen is meer dan trappen en stappen. In de gids vind je een selectie van bijzondere koffie- en lunchadressen.

  • De logistiek is niet vergeten. Je vind in de gids praktische informatie over bereikbaarheid per trein, parkeergelegenheden, vaartijden van pontjes en fietsverhuuradressen.

  • Op deze website is alle routeinformatie geactualiseerd

Cultuur en natuur langs de IJssel in 11 hoofdstukken

1. In het spoor van Thijsse en Voerman

2. Alle IJsselsteden op een rij

3. HanzeIJssel & Hanze

4. Spiritualiteit aan de IJssel

5. De IJssel doet wat ie wil

6. Ooievaars en andere vogels

7. IJsselkoeien

8. Naar de overkant

9. De IJssellinie

10. Steenfabrieken en tichelgaten

11. Leven van de wind: windmolens langs de IJssel

Fietsen door een Verkade album

Over de IJssel maakte Jac. P. Thijsse in 1916 een van de beroemde Verkade-albums. In routegids kijk je geregeld door zijn bril naar de ‘IJsel’ om het heden met het verleden te vergelijken. De hedendaagse IJssel brengt het er niet slecht vanaf. Schilderachtig is het landschap nog steeds. Nieuwe Natuur in de uiterwaarden maakt van de rivier een spannend en betekenisvol natuurgebied. Thijsse kon geen bevers en ooievaars zien omdat ze er niet waren. Dat kan begin 21ste eeuw wel.

verkrijgbaarheid

Routewijzigingen

Meer ruimte voor de IJssel

Sinds de verschijning van de routegids voor de IJsselroute in 2010 is er veel veranderd in het IJssellandschap. Door klimaatverandering zijn er vaker periodes van meer regen- en smeltwater, waardoor de waterstanden in de Nederlandse rivieren stijgen. Vroeger was de strategie 'vechten tegen het water' met hogere dijken. Sinds de jaren 90 gaan we hier anders mee om. Rivieren krijgen meer de ruimte. Niet alleen de veiligheid is toegenomen. De IJssel is er voor de toerist en recreant ook aantrekkelijker op geworden. Tamme koeienweiden in de uiterwaarden zijn veranderd in woeste natuur.

Als gevolg van maatregelen, zoals het landinwaarts verleggen van dijken en het aanleggen van hoogwatergeulen, zijn de fietsroutes langs de IJssel op de schop gegaan.

De routewijzigingen zijn verwerkt op de Alles-in-1-kaart.

NederlandFietsland

Voor meer informatie over de bewegwijzerde routes en netwerken, zie nederlandfietsland.nl

Bordje weg?

De regionale knooppuntnetwerken worden beheerd door diverse instanties. Het Fietsplatform heeft een meldsysteem ontwikkeld: Meldpuntroute.nl. Je kunt hier een melding doen over de bewegwijzering van zowel een LF-route als een knooppuntroute. Het meldpunt stuurt een melding over de bewegwijzering door naar de juiste onderhoudsinstantie.