IJsselroute startpagina


Op stap langs de IJssel

Leer een bijzondere stukje Nederland kennen. In de routegids voor de IJsselroute staan 11 fietstochten en 7 stadswandelingen beschreven. De IJssel voert je langs IJsselstadjes, die als fonkelende parels aan een zilveren snoer geregen zijn. Tussen deze stadjes ligt het fietsvriendelijke landschap. Volgens velen is de IJssel de mooiste rivier van Nederland. Ga maar kijken of het waar is… 

IJsselgevoel 
De in de gids beschreven tochten over de rivierdijken bieden steeds wisselende zichten over de uiterwaarden en de glinsterende rivier. Het weidse landschap wordt afgewisseld door kleinschalige dorpen, bossen en landgoederen. Net als in de IJsselsteden is de IJsselcultuur in elke bocht te vinden. Langs de rivier is ‘vaderlandse geschiedenis’ geschreven, vooral in de middeleeuwen. Minstens zo boeiend is de kleine cultuur van koeien, dorpskerken, de meanderende stroom, watervogels, steenfabrieken en molens – aan alles zit een verhaal vast, het verhaal van de IJssel en de mensen die er woonden. Het IJsselgevoel beleef je het sterkst als je met een pontje naar de overkant vaart, wiegelend op het water. 

IJsselstadjes
De IJsselstadjes liggen er mooi bij. Ze behoren tot de meest monumentale steden van Nederland en vormen samen een, unieke IJsselcultuur. Eeuwenlang waren ze het economisch en cultureel hart van Nederland. De voormalige Hanzesteden laten je graag kennis maken met hun rijke geschiedenis. De middeleeuwse kerken en kloosters, de monumentale koopmanshuizen en stadswagen, stadspoorten, pleinen en verstilde hoekjes doen de glorietijd van weleer herleven. Bijzondere winkeltjes, musea, restaurants en terrasjes laten het verleden overlopen in het heden. De stadjes vormen een aantrekkelijk decor voor culturele evenementen, zoals de grootste boekenmarkt van Europa in Deventer en het Sonsbeekfestival in Arnhem. 
De middeleeuwse straatjes laten zich het beste te voet verkennen. Daarom zijn in deze gids stadswandelingen opgenomen in de zeven belangrijkste IJsselsteden: Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen, Doesburg en Arnhem. 

Veel plezier langs de IJssel!


Fietsen en wandelen door een Verkade album 

Over de IJssel maakte Jac. P. Thijsse in 1916 een van de beroemde Verkade-albums. In routegids kijk je geregeld door zijn bril naar de ‘IJsel’ om het heden met het verleden te vergelijken. De hedendaagse IJssel brengt het er niet slecht vanaf. Schilderachtig is het landschap nog steeds. Nieuwe Natuur in de uiterwaarden maakt van de rivier een spannend en betekenisvol natuurgebied. Thijsse kon geen bevers en ooievaars zien omdat ze er niet waren. Dat kan begin 21ste eeuw wel.