Maalipurkki

Maalipurkki-työkalun valinta avaa erilaisia pintarakenteita hallinnoivan selaimen. Voit selaimessa valita ja toimittaa väreja ja pintarakenteita malliasi varten.  
 Maalipurkki  Paint bucket  B  
Päällystäminen tapahtuu yksinkertaisesti poimimalla pintarakenteen tai värin, jonka jälkeen voimme klikata kaikkia maalattavia pintoja. Maalaaminen onnistuu myös toisinpäin, valitsemalla ensiksi kaikki kohteena olevat pinnat ja maalaamalla ne sitten yhdellä kertaa.
 
Huomaa, että pintarakenteiden selaimet poikkeavat jonkun verran toisistaan Windows- ja Mac-käyttäjien kohdalla. Esittelemme tässä Windows-työkalua. 
 

 
Windows-työasemalla selaimessa on kaksi välilehteä, joiden avulla voit valita ja toimittaa pintarakenteita sekä värejä. Select- eli valinta-välilehden avulla voit vierittämällä tutkiskella SketchUp-ohjelman eri pintarakenteita ja värejä sisältäviä kirjastoja. Valitse ensin kirjasto ja klikkaa sitten pintarakennetta tai väriä, jolla haluat maalata ja maalaa sen jälkeen malliasi. Klikkaamalla taloikonia voit tutkiskella kaikkia suunniteltavaan malliin sisältyviä pintarakenteita. 
 

Valitse jokin mallin väri ja siirry sen jälkeen edit- eli muokkaa-välilehdelle. Tässä voit helposti muuttaa väriä, läpinäkyvyyttä, pintarakenteen perustana olevaa kuvaa ja muita asetuksia. Huomaa, että samalla kun teet näitä muutoksia, niin ne näkyvät välittömästi myös mallissasi.

Maalaustöitä voi nopeuttaa käyttämällä näppäimistön lisänäppäimiä. Joskus samalla värillä tai pintarakenteella maalattuja pintoja on runsaasti, mutta ne sijaitsevat mallin eri osissa. Painamalla vaihto- eli Shift-näppäintä samalla kun maalaa uudella pintarakenteella, vaihtuu vanhan värityksen kaikki tapaukset mallissa - riippumatta siitä missä osassa mallia ne sijaitsevat.

Suoritamme saman toimenpiteen niin, että painamme tällä kertaa Ctrl-näppäintä. Tässä tilanteessa vaihtuu vain niiden osien pinta, jotka suoranaisesti koskettavat klikattua pintaa. Ne pinnat, jotka eivät ole yhteydessä klikattuun pintaan, säilyttävät alkuperäisen värinsä.

Mallissa voi olla myös osia jotka liittyvät toisiinsa, ilman että ne suoranaisesti koskettaa toisiaan. Jos painamme Shift- ja Ctrl-näppäimiä yhtaikaisesti niin tällöin maalaamme samanvärisiä pintoja jotka liittyvät toisiinsa.

Todettakoon siis yhteenvetona, että Shift eli vaihto-näppäin muuttaa kaikkia näkymän samanlaisia pintoja - rippumatta värityksen sijainnista. Ctrl-näppäin kohdistaa toimenpiteen vierekkäin sijaitseviin pintoihin, kun taas Shift yhdessä Ctrl-näppäimen kanssa suuntaa toimenpiteen saman muodon eri osiin.

Mainittakoon lopuksi vieltä, että Alt-näppäin antaa meille mahdollisuuden ottaa näyte olemassaolevasta pinnasta. Tämän jälkeen voimme toimittaa tai maalata mallin eri osia kyseisellä värillä tai pintarakenteella.
 
Lähde: Google SketchUp -opetusvideot
 
Comments