PRESENTACIÓ
 
Que és un campionat d’scrabble?
 
Quan el 1938 un jove arquitecte de Poughkeepsie anomenat Alfred Butts va crear l’Alph, un joc de tauler que consistia en combinar lletres i encreuar paraules, segur que no s’imaginava que a l’inici del segle següent se n’haurien venut més de 100 milions d’exemplars en 29 llengues diferents, amb un altre nom: Scrabble.
 
Aparentment civilitzat i cerebral, un campionat d’scrabble és en realitat un món de competició ferotge on el lèxic, la traça i la resistència dels jugadors arriben al límit. Més que un joc d’estratègia o de coneixement de la llengua, l’scrabble és una guerra de mots. Els escrabblistes omplen l’arsenal del seu lèxic a base de memoritzar totes les paraules de dues lletres o de buscar-ne que continguin la Ç, la L·L o la Z (fitxes de gran valor) que, per molt rares que siguin han d’estar al diccionari. Paraules com UR (un bòvid extingit), AL·LE (un hidrocarbur amb ellaços dobles) o ZOE (una larva dels crustacis malacrostacis) són habituals als taulers d’scrabble perquè algú les va incloure als diccionaris de català. Un bon jugador també ha de ser expert en l’art de combinar lletres, sobretot si són set, per construir diferents paraules, ha de saber veure que una AMIGA és pot convertir en MAGIA, que un FARISTOL pot amagar una FLORISTA o que si tens una SARDINA també DINARÀS, i tot en menys de dos minuts.
 
Un Campionat Mundial?
 
Actualment hi ha campionats d’scrabble en moltes llengües: anglès, espanyol, francès... i català. Moltes de les llengües transnacionals tenen el seu campionat mundial que reuneix els millors jugadors d’arreu dels territoris on són parlades. En català, des de l’any 1990 s’han organitzat diversos campionats. A Barcelona, la Lliga CUSCA, on quatre escrablistes juguen al mateix tauler i organitzada des de l’any 1992 és el de més solera, juntament amb la Copa de la UF, on els duels són d’un contra un, com en uns escacs amb paraules enlloc de peces i que ja ha arribat a la 5a edició. A Matadepera hi ha un campionat estable des de l’any 2002 i també s’han organitzat campionats al Masnou, Mataró, Capafonts, El Port de la Selva, Bellaterra, Castelldefelds, Terrassa o Vic. També cal afegir que el català és l’única llengua del món en la qual es publica diariament un problema d’scrabble, això ho fa el diari AVUI en la seva secció de passatemps).
 
Ara, la Unió Faristolaire, creu que ja ha arribat l’hora del 1r Campionat Mundial en Català, obert a tothom, on per primer cop es podrà jugar amb totes les paraules i modalitats pròpies dels diferents països i contrades on es parla la llengua catalana.
 
Qui hi participarà?
 
Des dels seus inicis, les competicions d’scrabble en català han atret una gran diversitat de jugadors: escriptors, informàtics, artistes, estudiants, periodistes, geòlegs, lingüístes, matemàtics, sociòlegs, tècnics, actors, historiadors, estudiants, jubilats... que s’han aplegat al voltant d’un tauler per a jugar amb l’idioma.
 
Molts han excel·lit en les seves habilitats, i els més il·lustres ja han confirmat la seva participació en aquest 1r Campionat Mundial en català de Viladecavalls; Joan R. Manchado (únic bicampió mundial en espanyol i campió de la Copa de la UF), Màrius Serra (mestre enigmista i campió de la Lliga CUSCA 2002), Miquel Sesé (autor del problema d’scrabble diari a l’AVUI i quatre cops campió de la Lliga CUSCA), Anna Genís (autora dels encreuats en català de El Periodico, quatre cops campiona de la Lliga CUSCA, dos de la Copa de la UF i un cop campiona d’Espanya en espanyol), Marc Vigo (tres cops campió de la Lliga CUSCA i un cop campió d’Espanya en espanyol), Jep Ferret (autor dels autodefinits en català de El Periodico i campió de Catalunya el 1998), als quals cal afegir la resta dels millors jugadors en català, entre els quals s’inclouen en Pau Vidal (autor dels encreuats en català de El PAIS) i el periodista Salvador Alsius.
 
Es preveuen importants premis per els primers classificats però el que més motiva els participants és la satisfacció de poder jugar amb les nostres paraules i la convocatòria és oberta a tothom que les vulgui compartir.
 
De ben segur el 1r Campionat Mundial en català de Viladecavalls serà un esdeveniment de primer ordre per als afeccionats a l’scrabble en català i representarà una oportunitat única per gaudir de la llengua en joc.