Neurofeedback

Neurofeedback:

Mi a neurofeedback (EEG-biofeedback)?

A biofeedback valamilyen emberi élettani jelenségre vonatkozó információ visszajelzése az illető embernek. Segítségével figyelemmel kísérhetjük azon fiziológiai folyamatainkat, melyek észlelése és akaratlagos befolyásolása normál élethelyzetben egyébként nem lehetséges.

A neurodfeedback az agy tevékenységéről küld visszajelzést a számítógép monitorára. Ennek célja, hogy képesek legyünk megtanulni az  agytevékenységünk befolyásolását, amire normál körülmények között nem lennénk képesek. Segítségével trenírozzuk agyunkat a lehető legoptimálisabb működésre.Hogyan zajlik a tréning?

A 20-30 perces tréning során a páciens fejének meghatározott pontjaira elektródát helyezünk, mely az agyban keletkező hullámokat a számítógép képernyőjén megjeleníti. Mérési pontok a fejbőrön.

 


A tréner megvizsgálja a különböző agyhullámok (alfa, béta, theta, gamma) nagyságát és egymáshoz viszonyított arányát.

Agyhullámok

Amennyiben eltérést tapasztal, következik a tréning. A páciens egy számítógépes animációt, játékot vagy filmet néz, illetve játszik. Pusztán agyhullámainak megváltoztatásával képessé válik a játék, film vagy animáció irányítására. A tréning során a gépből semmi parancs, vagy egyéb jel az agyhoz nem érkezik. A gép csak mér és visszajelez, az agyba nem nyúl bele semmilyen módon. A páciens önmaga találja meg agyának azt az állapotát, amikor a feladatot végre tudja hajtani. Ha az agyhullámokat nem megfelelően irányítja, a film és animáció élvezhetetlenné válik, leáll, hangokat ad, zavaró visszajelzést küld, a játék nem működik. A páciens ezért erős kényszert érez arra, hogy agyhullámait normál állapotba hozza. Néhány tréning során az agy megtanulja ezt az állapotot, és már a hétköznapi tevékenységek során is jól fog működni.

Az agy különböző területei más-más működésért felelősek. Vizsgálat során a tréner megállapítja, mely agyterület működik hibásan, és ott végzi a tréninget.


 

 

 

Milyen problémák esetén hatásos a neurofeedback?

Magyarországon 2004 óta használják. Alapja az agy plaszticitása, képlékenysége. Kutatások bebizonyították, hogy még a 70 év feletti emberek agyában is keletkeznek új neuronok, synapsysok, ha szükséges, a sérült agyterületek szerepét más területek képesek átvenni. Ha az agyat tréningezzük, az segíti az új kapcsolatok kialakulását.

 

 Ez azonban nem megy egyetlen alkalommal, ehhez hosszabb tanulási folyamat szükséges. Általában 10 alkalom után kezdenek jelentkezni az eredmények, egy páciens 30-40 alkalom után kerül megfelelő állapotba (Hiperaktivitás. 40-60 alkalom).Meg kell jegyezni, hogy az emberek 10%-a nem alkalmas a neurofeedback-tréning által az agyhullámainak befolyásolására.

- Hiperaktivitás és figyelemzavar csökkentése, hiperaktív gyerekeknél kimagasló eredményeket értek el, itt használják a legyakrabban

- Születéskori oxigénhiányos állapot következtében kialakuló rendellenességek (pl. tanulási zavarok, "disz-es" gyerekek)

- Viselkedészavarok korrigálása, dühroham előfordulásának csökkentése - az iskolában gyakori probléma...

- Autisztikus viselkedészavaroknál a tünetek gyakran lényegesen csökkenthetőek, és az osztályba való beilleszkedést jelentősen megkönnyítik.

- Beszédindítás

- Sok esetben - nem mindig - lényegesen csökkenthetőek vele a kényszerek, a tic, a dadogás, a tinnitus (fülzúgás).

- Relaxáció fokozása, szorongás, alvászavar csökkentése, alvás elmélyítése, stressz-csökkentés  

- Teljesítmény fokozása (iskolában, sportban)

- Kreativitás növelése (művészetben)

- Rehabilitáció agysérülések esetén

- Alkoholról - drogról való leszokás elősegítése

- Terápiarezisztens epilepszia kezelése

Comments