Ajankohtaista


Kesän 2020 opastuskausi pikkuhiljaa alkamassa
Toukokuun lopulla hallitus ilmoitti kotimaan matkailun olevan sallittua ja kesäkuun alussa avautuivat viimein kirjastot, monet museot sekä ravintolat ja kahvilat, ja astuimme taas askeleen kohti ehkä hieman tavanomaisempaa kesäkautta.

Suomen kesä on matkailuoppaiden huippusesonki, ainakin suurimmassa osassa maata. Toki talvikaudella riittää esimerkiksi Lapin oppaille töitä, mutta kesä on sitä aikaa, kun Suomeen tavallisesti virtaa turisteja ja suomalaisetkin liikkuvat ahkerasti. Nyt elämme hieman erilaista tilannetta. Pääsemmeköhän tänä kesänä opastamaan, on moni opas pohtinut kuluneiden parin kuukauden aikana.

Matkailuoppaat ovat kuitenkin käyttäneet tätä kevättä hyväkseen opiskelemalla uutta, suunnittelemalla uusia kierroksia ja ottamalla myös digimaailmaa laajemmin haltuun. Verkkoon on tuotettu matkailuoppaiden etäopastuksia, some-tarinoita sekä webinaareja. Oppaat ovat myös kehittäneet mm. virtuaaliopastamista.

Monet Suomen opasyhdistyksistä tai niiden sidosryhmät järjestävät kesäopastuksia paikkakunnallaan. Toisaalla on nyt aloitettu kautta heti kesäkuun alusta, monella paikkakunnalla on aloitusta siirretty juhannuksen jälkeiseen aikaan tai jopa elokuulle. Koko kesän opastukset on joillain paikkakunnilla myös päädytty perumaan.

Suomen Opasliitto on jakanut jäsenistölleen ohjeistusta turvalliseen opastamiseen koronatartuntojen ehkäisemiseksi, ja missä opastettuja kierroksia ja retkiä toteutetaan, ne tehdään totta kai sekä matkailijoiden että oppaiden terveyttä suojellen.

Hyvinkäällä Hyvinkään Matkailuoppaat ry on perunut kaikki perinteiset yleisopastukset heinäkuun loppuun asti. Yksittäisistä opastustilauksistakin ainakin suurin osa on peruttu tai myöhennetty vähintään syksylle asti. Järjestimme helmikuussa 21.2. kansainvälisenä matkailuoppaan päivänä keskustelutilaisuuden Hyvinkään pääkirjastossa. Hyvinkää-Seuran Vaiveron myllytilan kesäpäivät peruttiin, joten emme opastaneet tai keskustelleet matkailusta siellä jo perinteisesti pitämällämme kahvilateltalla. Heinäkuiset jo perinteiset Villatehtaan sisäpihakävelykierrokset Ossianin päivänä ja Hyvinkään syntymäpäivänä pitävät nekin tänä vuonna taukoa. Ossianin päivänä sisäpiha olikin jo aluksi muuhun varattu, ja meillä oli suunnitelmissa kertoa Ossian Donnerista hänen kunniakseen pystytetyllä obeliskilla Donnerinpuistossa. Ja Hyvinkään syntymäpäivänä oli ajatus ulottaa perinteistä Villatehtaan sisäpihakävelyä joihin tehtaan sisäosiin – sellaista kun on aiempien vuosien kävelyillä vähän toivottu. 

Kuitenkin – 25.8. Pärskepyrstöllä musiikin ryhdittämänä tarinoita Parantolan kylpyläajalta
Jo perinteistä: tarinoitamme Hyvinkään Parantolan kylpyläajalta tahditetaan kepeällä musiikilla Parantolanpuistossa Pärskepyrstö-suihkulähteellä tiistaina 25.8.2020 klo 18-19.30. Hyvinkään Rautatien Soittajat Hyvinkää antaa tahdit ja me matkailuoppaat juttelemme. Kahvimamselli myy jälleen pullaa ja kahvia. Tilaisuus on maksuton. Ei ennakkoilmoittautumista. Muistetaan turvavälit ja noudatetaan voimassa olevia covid-19/koronavirusohjeita!  Säävaraus: sateella ei ole musiikkia.

Suomen Opasliiton matkailuoppaat ovat olleet ja ovat tänä kesänä paljon esillä aivan perinteisissä medioissa – televisiossa, radiossa ja paikallislehdissä. Kannattaa seurata ja katsella tai kuunnella, mitä paikallismatkailusta nyt kerrotaan. Kaakonkulman ja Pohjois-Karjalan mediat, Lahden alue ja Porvoon seutu – nämä ainakin voi mainita. Ja oma puheenjohtajamme Riitta Malmberg kertoi kesän tilanteesta paikallislehdessämme Aamupostissa 11.7.2020!

Auktorisoidun matkailuoppaan tunnistat joko hopean tai kullan värisestä opasmerkistä, jossa lukee GUIDE ja johon on kuvattu sininen Suomi maapallon kartalle. Suomen Opasliitto ry:n auktorisoinnin saa henkilö, joka on suorittanut liiton vaatimusten mukaan järjestetyn opaskoulutuksen hyväksytysti. Auktorisoinnin säilyttämiseksi opas osoittaa määräajoin tietojensa ja taitojensa ajantasaisuuden. Tämä takaa Opasliiton auktorisoimien oppaiden laadun ja laatu puolestaan asiakkaan tyytyväisyyden.

Suomen Opasliitto ry on valtakunnallinen matkailuoppaiden, eräoppaiden ja erikoisalojen oppaiden liitto. Liitolla on 82 jäsenyhdistystä ja niiden kautta opasliittoon kuuluu noin 1200 jäsentä. Toiminnan kannalta liitto on jaettu maantieteellisiin alueisiin. Alueiden ja liiton välisinä yhteyshenkilöinä toimivat alue-edustajat. 

Lisätietoja:
Suomen Opasliitto ry
Hanna-Leena Laihonen, puheenjohtaja
puh. 050 5515 183, puheenjohtaja@suomenopasliitto.fi

Annamari Laine, toimistosihteeri
puh. 045 2577 411, toimisto@suomenopasliitto.fi


Matkailuoppaat ovat luoneet uudenlaisia moniaistillisia kierroksia

Hyvinkään Matkailuoppaat ovat tuotteistaneet uusia eri aisteja kirvoittavia kierroksia. Parantolakierroksella kuulet tarinoita sen historiasta, asiakkaista ja hoidoista. Kierrokseen on otettu musiikki mukaan Hyvinkään Rautatien Soittajien sävelin ja makunystyrätkin saavat aktivointia, kun Pullaneitty kiertää korinsa kanssa kuulijoiden keskuudessa.

Vaiveron Myllytilalla voit kiertää piian kanssa ja tutustua näin vanhaan tilaan ja sen elämään. Tila sijaitsee Vantaanjoen varrella ja koski solisee talon vieressä. Makuja tuo Matkailuoppaiden puutarhakahvila. Villatehtaan opastuksilla kerrotaan, kuinka pienestä kehräämöstä syntyi Suomen suurin villatehdas. Koe tehtaan tunnelma ja näe, kuinka upeita luomuksia tehtaalla syntyi.

Matkailuoppailta on kysytty usein Hyvinkää -aiheisia kortteja, niinpä oppaat julkaisivat muutaman kortin kaupungin kanssa yhteistyössä. Aiheina ovat Hyvinkään kirkko, Kytäjä-Usmin luonto, Villatehdas ja rautatie. Kortteja myydään Suomalaisessa kirjakaupassa, kahvila Donnerissa ja museoissa. Kortteja voi kysyä myyntiin Riitta Malmbergilta, p. 0400 47352.

Lisätietoja tulevista tapahtumista: www.hyvinkaaoppaat.fi ja Facebookissa Hyvinkään matkailuoppaat.

HUOM! Otamme tapahtumissamme kuvia ja käytämme niitä omissa julkaisuissamme eli kotisivulla, Facebookissa, tapahtumailmoituksissa, mahdollisesti lehtiartikkeleissa jne. Jos otamme tapahtumissamme kuvia, ilmoitamme siitä jo tapahtumailmoituksissa. Ottaessamme tapahtumissa lähikuvia, kysymme kohteilta, miten kuvaa saa käyttää.
Alisivut (1): Menneet tapahtumat
Comments