https://sites.google.com/site/hypotheekbondpersberichten/Persbericht Nationale Hypotheekbond

UPDATE 
Minister Dijsselbloem vraagt geldverstrekkers om rentemiddeling aan te bieden, lees meer>>

Nederlandse overheid laat jaarlijks € 8,6 miljard liggen
Hypotheekrentemiddeling levert overheid jaarlijks miljarden op

Amsterdam, 15 juni 2015 – Met het kunstmatig hooghouden van de hypotheekrentetarieven verliest de Nederlandse overheid ruim 8,6 miljard euro per jaar. Door rentemiddeling verplicht te stellen aan hypotheekverstrekkers bespaart de overheid miljarden en krijgt de economie een stevige impuls. Dat blijkt uit een analyse van de Nationale Hypotheekbond.

De totale hypotheekschuld van de Nederlandse consumenten bedraagt 650 miljard euro. Over dit bedrag wordt jaarlijks 35 miljard euro aan hypotheekrente betaald. “Momenteel staat de hypotheekrente historisch laag. Door hypotheekverstrekkers te verplichten rentemiddeling aan te bieden, bespaart de overheid miljarden, ontvangt het miljarden aan nieuwe inkomsten en geeft het de economie een enorme impuls”, verklaart Jeroen Oversteegen, directeur bij de Nationale Hypotheekbond. “Tevens biedt het hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om te tonen dat ze oog hebben voor hun bestaande klanten. Nu bieden slechts enkele hypotheekverstrekkers hun bestaande klanten deze mogelijkheid.”  

Rentemiddeling 
Bij rentemiddeling wordt de hypotheekrente die consumenten nu betalen, gemiddeld met de actuele marktrente. Nederlandse huizenbezitters betalen op het moment gemiddeld 5,4 procent aan rente inclusief overige kosten. Wanneer nu rentemiddeling wordt toegepast, betalen zij slechts 3,5 procent aan hypotheekrente. Voor de overheid leidt dit tot een directe kostenbesparing van 5,2 miljard aan hypotheekrenteaftrek. Daarnaast groeit de bestedingsruimte van hypotheekbezitters met 6,8 miljard euro. Over de extra bestedingsruimte wordt 50 procent belasting betaald (BTW, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting). Dit levert de overheid dus 3,4 miljard euro aan extra belastinginkomsten op. Wanneer je deze besparing met de extra inkomsten optelt, betekent dit een voordeel van 8,6 miljard euro voor de Nederlandse overheid. Dit effect wordt alleen maar groter als de hypotheekrente de aankomende jaren zal stijgen. “Het is ongelofelijk dat alleen banken van de lage rentestand profiteren en consumenten met veel te hoge maandlasten blijven zitten”, aldus Oversteegen. 

Stijging consumentenvertrouwen
Niet alleen behaalt de overheid enorme winst door rentemiddeling, ook de huishoudens besparen honderden euro’s per maand wanneer men rentemiddeling toepast. Hierdoor stijgt de bestedingsruimte van de consument waardoor er meer wordt uitgegeven en het consumentenvertrouwen verder stijgt. “De overheid moet de hypotheekverstrekkers verplichten om rentemiddeling aan te bieden aan hun klanten”, zegt Oversteegen. “Een beter mechanisme om de huidige klant centraal te stellen is er niet. Het is spijtig dat niet alle hypotheekverstrekkers deze kans pakken.”

Over de Nationale Hypotheekbond
De Nationale Hypotheekbond vergelijkt en controleert hypotheken. Niet alleen op rente, maar ook op alle overige kosten. Het doel van de Nationale Hypotheekbond is het zo volledig en onafhankelijk mogelijk informeren van consumenten en het ondersteunen van de adviseur hierin. Zij ondersteunen de consument met gerichte en helder geschreven basisinformatie over het vinden, het afsluiten en het beheer en onderhouden van een hypotheek.