Hírek

 

Kedves Sporttársak!

 

A 2007. év lassan lendületbe jön, azonban néhány fontos tájékoztatást szükségesnek tartunk közzéadni. 

Klubbkiállításunkat május 28.-án (Pünkösd hétfő) a Kincsem Parkban rendezzük meg. Olyan bírókat hívtunk meg, akik nálunk még soha nem bíráltak, de kimondottan agár specialisták. Ők maguk Irish Wolfhound tenyésztők. A nevezési felhívást és a nevezési lapot megtalálhatjátok a letölthető dokumentumok között. Kérünk Benneteket, minél nagyobb számban nevezzétek agaraitokat. Nagyon szép, egyedi díjak kerülnek majd kiosztásra, Orosz Mónika alkotásai.

A Klubkiállítás napján és helyén a Magyaragár Klub egy nagyon érdekes rendezvényt is rendez. Az agarak egyenes pályán futnak egyesével, és a sebességüket rendőrségi radarral fogják mérni. A verseny befejezése után lehetőség lesz arra is, hogy más, nem agár fajtájú kutyák is kipróbálják a futást.

Más: Évek óta, többen kritizálják kiállítási pontrendszerünket, de eddig mindig csak odáig jutottak el, hogy ami van, az nem jó, de egyetlen használható javaslatot sem küldött be senki. Szintén a Letölthető dokumentumok között találtok egy táblázatot, mint egy lehetséges alternatívát. Érkezett olyan javaslat is, hogy  ne minden eredmény számítson be, hanem pl. a 10 legjobb. Szintén egy javaslat, hogy csak olyan kutya lehessen Szépség Győztes, amelyik legalább két osztálygyőzelemmel rendelkezik. Akit érdekel a téma, gondolja jól át, esetleg készítsen más javaslatot. A téma megtárgyalása és eldöntése érdekében a Klubkiállítás ebédszünetében, 2007. május 28.-án megbeszélést tartunk.


Az AVB szervezésében pálya verseny kanyar bírói vizsgát szervezünk. Aki kedvet érez ezen tevékenységhez, és úgy érzi, van elég tapasztalata, részt vehet a vizsgán. A sikeres vizsga a magyar versenyeken kanyar bíróként való közreműködésre jogosít. A vizsga időpontja 2007. május 11. (péntek), 16:00 óra. A vizsga tárgya a magyar agárverseny-szabályzat. A vizsgáztatás teszt kitöltéséből, írásbeli és szóbeli vizsgából áll. Jelentkezni a klubvezetésnél, vagy a vizsga napján, a helyszínen lehet.


A coursing versenyek időpontjai:

április 29.

augusztus 5.

október 14.

A tréningek időpontjáról a kutya.hu agaras fórumán, és itt tájékoztatunk Benneteket!


A tenyésszemlék időpontját az Egyesületi Életben fogjuk közölni.


Klubunk javaslatára a MEOE elnöksége bevezette a hazai kiállításokon az agarak részére a "munka" osztályt. Ezen osztályba történő nevezés feltételei:

Kizárólag a MEOE központ által kiállított öt nyelvű igazolás birtokában, melynek másolatát a nevezési laphoz kell mellékelni.

Magyar tulajdonban lévő agarak részére az igazolás kiadásának feltételei:

  •  FCI által elismert származási lap
  •  Érvényes coursing, vagy pályaverseny liszensz
  •  Legalább 4, nemzetközi  - CACIL - versenyen, coursingen való részvétel igazolása, az első és az  utolsó között több, mint egy évnek kell eltelnie
  •  Igazolni kell, hogy a fenti 4 versenyből kettőben az agár a mezőny első 50 %-ban volt  helyezve. Ha a helyezés egy nemzetközi coursingen történt, akkor még szükséges, hogy az agár az elérhető legmagasabb pontszám 2/3-át megszerezze a nemzetközi versenyszabályzat 3.7. pontjában leírt értékelési módszer szerint.

    VAGY
  • Az agár rendelkezik a "Magyar Verseny/Coursing Champion" címmel.

Az FCI elnökségének döntése értelmében a jövőben csak azok az agarak nevezhetők az FCI címversenyekbe - Világ-, és Európa Bajnokság - amelyek rendelkeznek két, nemzetközi CACIB kiállításon, 15 hónapos kor után kapott "nagyon jó" minősítéssel.

Nemzetközi versenyeken csak azok az agarak kaphatják meg a CACIL címet, melyek már rendelkeznek legalább egy, nemzetközi - CACIB - kiállításon, 15 hónapos kor után kapott "nagyon jó" minősítéssel. Az első "nagyon jó"-val már CACIL cím megszerzése előtt kell rendelkeznie.

Az FCI címversenyeken csak azok az agarak vehetnek részt, melyek rendelkeznek egy, az FCI által elismert 3 generációs, tele pedigrével. Kivételt csak az azawak, sloughi, saluki fajták képeznek.

Az FCI Agárverseny Bizottság állásfoglalása értelmében, ha egy coursing versenyen 2, vagy több agár egyenlő pontszámmal végez az első helyen, az kapja meg a CACIL címet, amelyik a második futamban több pontot szerez. Ha ez is egyenlő, akkor a részértékelésben kapott magasabb pontszám dönt, az alábbi sorrend szerint: kondíció, intelligencia, nyulasság, fordulékonyság, gyorsaság.

Az FCI. V. fajtacsoport agár jellegű fajtái részt vehetnek az FCI bajnokságokon, de nem szerezhetnek CACIL címet. Ezek: Cirneco dell  Etna, Pharao hound, Podenco Canario és Podenco Ibicenco.

FCI bajnokságok:

  • Világbajnokság -  Sachsenheim (D) - június 9.-10. 
  •  Európa Bajnokság - St. Gillis Waas (B) - szeptember 1.-2.

Coursing:

  • Európa Bajnokság -  Lotzwil (CH) - szeptember 22.-23.

Mindenkinek eredményes kiállítási és verseny szezont kívánunk!

Találkozunk a Klubkiállításon!

HAK Vezetőség 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Az idei első coursing-edzésnap április 7.-én,  szombaton, 15.00.-tól lesz a sóskúti lovarda területén!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2007. évre tervezett versenynapok

Coursing időpontok

Három időpontot terveztünk a 2007-es évre. Ezek:

április 29. - vasárnap
augusztus  05. - vasárnap
október 14. - vasárnap 

Versenyekre, edzésekre nevezni Orosz Mónikánál lehet a monika.orosz@t-online.hu címen.

Klubkiállítás

Időpontja: május 28. - Pünkösd hétfő 
Helyszín: Kincsem Park

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2006 december - Békés Karácsonyi Ünnepet, és kiállításokban, versenyekben és sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt kívánunk mindenkinek!

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2006 október 8.- Coursing eredmények:

Magyar agár:

1. Rókatekergető Egyke, Borkuti Béla
2. Kucorgó-Dombi Csiperke "Cserke", Pető Adrienn
3. Dog-Chown Szellő, Rédly Szilvia
4. Rókatekergető Gyöngyszem, Borkuti Béla
5. Norbi Agár, Bakos Bábor

RT. Fiú, visszavonva


Afgán agár:

1. Abu-Daby el Benhazy, Bencze Fanni
2. Ashalan el Benhazy, Bencze Krisztina
3. Faricka Cak Carakh, Bakos Csilla
4. Celestian Love is on the Air "Darko", Bakos Csilla


Whippet:

1. Dévaj Nívó "Bella", Gyarmati Zsuzsa
2. Tiszaparti Szélvész Hírnök, Varró László
3. Tizsaparti Szélvész Manyi, Máté Pálma
4. Vakvágta Gallala, Gyarmati Zsuzsa

TSz. Hanna megállt


Kis olasz agár:


1. Gyalogkakukk Dallam "Csínó", Bogdán Róbert
2. Gyalogkakukk Dömdödöm, Bakonyi Frigyes

Valamint!
Gratulálunk minden győztesnek és résztvevőnek,
különös tekintettel Bakos Csilla show afgánjainak,
mert nagyon szépen és tisztességesen
helytálltak a megmérettetésen..

Képek a galériában....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2006 október 8. - Coursing verseny!!!!
                               Helyszín: Sóskút, Lovarda területe
                               Időpont: Vasárnap Délelőtt 9 órától folyamatosan...
                               Nevezési díj: 3000 Ft/kutya, amit a helyszínen kell befizetni.
                               Jelentkezni: dongo1@axelero.hu vagy monika.orosz@t-online.hu címen 
                               A futamok után liszenszszerzésre is lehetőség lesz! 
                               Várunk mindenkit szeretettel!                           
                            
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Üdvözöljük honlapunkon!

Oldalunk jelenleg fejlesztés alatt áll, türelmüket kérjük! 

A későbbiekben a Hírek alatt megtalálja az éppen aktuális, coursinggel és kiállításokkal kapcsolatos tudnivalókat, nevezési felhívásokat, illetve eredményeket.

A kiállítások link alatt fajtasztenderdeket olvashat, míg a coursing linken belül a hivatalos, coursing versenyszabályzat lesz olvasható.

Továbbá információkat kaphat a HAK vezetőségéről, elérhetőségeinkről, illetve letölthet formanyomtatványt, és később képeket is nézegethet oldalunkon.

2006. október 6.