Начална страница

Уважаеми Госпожи и Господа,

В процес на изграждане е православен храм „Св. Архангел Михаил” на площад „Зелено дърво” в гр.Асеновград.На 10.06.1996г.е направена първата копка и освещаване от тогавашния пловдивски митрополит Арсений.През 2000 г. е излята първата плоча.

Строителството на Храма все още не е завършено,поради липса на необходимите финансови средства.

Още със започване на строежа,активно се включват дарители от страната и чужбина.Много гръцки християнски семейства  подкрепят финансово начинанието.Българи от  Англия  изпращат 1000 паунда.

Много фирми от региона започват активно участие в строителните работи.От „Димет” ЕООД-гр.Асеновград е дарено желязо и е направен парапета на криптата, „Запрянови-03” ООД осигуряват бетон за купола на камбанарията, пясък и строителни работници, а „Калцит” АД – хоросан. Фирма „Bravis & Co” изработват безвъзмездно цялата алуминиева дограма (24 прозореца) на купола на храма, а ЕТ „Костадин Попов” – алуминиевата дограма на камбанарията. Строителната фирма „ВИП Билдинг” прави дарение на  фибран, лепило и цимент за направата на пода на криптата и нейни работници измазазват и боядисват камбанарията. Със собствени сили и средства В и К – Асеновград, прокарва безвъзмездно канализацията и поставя чешмите.

Неоценима финансова помощ оказват и фирмите „Дина Комерс”, „Maniac”, „Маронов”, транжорна „Калканов”,сладкарница „Ники”,както и пловдивските фирми-„Мисота”,”Камко” и „Ганг”.

 Голямата камбана на Храма е дарена от Димитър Гунов, а трите по-малки – от Атанас Карагьозов от гр.София.Съпричастни са български и турски фирми и от Кърджали. Лично кметът на община Кърджали изпраща парична помощ за Храма,българско-турска фирма дарява 1200 лв.

Съпричастен е и областния управител на Пловдив,който дарява свои лични средства за заплащане на дължимия ДДС за освобождаване от митница на внесения от чужбина материал за обшивката на купола/неръждавейка с титаново покритие/.Като дарение от фирма „Хелиос” – Пловдив са доставени 15 т желязо.”Хъс”ООД предоставя желязо за изграждане на подпорната стена.

Физически лица даряват  21 000 тухли единички, дървен материал, орехов материал за иконостаса.Стълбището на камбанарията е изработено бъзвъзмездно от фирма „ВХВ”ООД. Пловдивска фирма изработва и монтира блиндираните врати на църквата. Фирма „Сани” дарява арматурата и бетона на купола на храма, а фирма „Пени” заплаща бетона за стълбището. „Сити строй” ЕООД и ЕТ „Шипков” непрекъснато помагат с материали и труд, а фирма „Камко” осигурява транспортирането на материали за храма от цяла България.Двама братя даряват кръстовете за камбанарията и купола.Стотици граждани и фирми от цялата страна помагат със средства. Варненска фирма  в момента е готова безвъзмедно да предостави материалите за втория етаж на храма със собствен транспорт.

Архитект Емил Жечев и инж.Емил Бойчев/конструктор/-двата  от Пловдив в момента проектират бевъзмездно прицърковната сграда в двора на църквата/социален блок,който включва  социална кухня, лекарски и зъболекарски кабинет за социално слаби хора, изложбена зала, зала за неделно училище, жилище за свещеника, осем стаи за гости и др./.

Благодарение на последните дарители – „Маджаров”ООД, ‘Винпром Пещера”АД ,”Розаимпекс”  се завършва хидроизолирането и облицовката на купола на храма, за да се спрат течовете по време на дъжд. Това е и най-спешната задача пред Църковното настоятелство.

Изграждането на Храма е благословено от Патриарха на Българската православна църква.

В момента поради липса на средства за окончателно завършване на Храма,функционира само Криптата му/Криптата на всички български светии/,където свещеник от Пловдивска митрополия редовно отслужва Литургии.

От 2005г. се установява,че иконата на четиримата светии-св.Атанасий,св.Стилиан,св.Спиридон и св.княз Борис-Михаил е чудотворна.Регистрирани са десетки случаи на чудодейни изцеления на нелечимо болни хора след помазването им с елей от кандилото пред тази икона,поставена в Криптата на Храма.Ето някои случаи :

Величка Гочева от гр.Асеновград,ул.Комитска №5,която  след тежка операция в Александровска болница-ІІ хирургия изпада в кома.На петия ден от това състояние болната е помазана с елей от кандилото на чудотворната икона и  веднага излиза от кома.Сега жената участвува най-активно и подпомага строежа на Храма.

На 07.01.2009г. на инж.Георги Асенов Йочев от гр.Вършец,ул.Васил Левски 42 е поставена диагноза  рак на простатата.На 28.01.2009г.болният е помазан с елей от чудотворната икона и получава пълно изцеление,което за лекарите няма рационално обяснение.

Йовко Куманов Шипков от гр.София,ул.Кочани №3 постъпва в болнично заведение в София с диагноза-белодробна емболия и сърдечна недостатъчност,като в резултат на влошеното състояние на бъбречната му дейност 4 дни е бил в невъзможност да уринира и цялото му тяло е било в отоци.Лекарите са прогнозирали летален изход.След помазване с елей от чудотворната икона,дейността на всички органи и системи на болния се нормализира и той оздравява.Започва да помага с труд и средства в строежа на Храма.

Слава на Бога за тези и всички други неописани тук изцеления,които поради краткост на изложението,не сме в състояние да изложим.

Благодарим на Бога за този прекрасен Храм,белязан с Неговата любов и Великото му присъствие!

Отправяме към Вас своя зов за помощ/със средства,труд или материали/ за завършване строителството на Храма!

Свято нещо е дарът за Храма и благословен-всеки,който гради Църква!

И Бог да благослови всички дарители,които със своята лепта съзиждат този Храм!   

           

От Църковното Настоятелство при Храм „Св.Архангел Михаил”-Н.Игнатова