Povijest društva

Prvo planinarsko društvo za područje cijele južne Moslavine osnovano je u Kutini 07.03.1924. godine pod nazivom Hrvatsko planinarsko društvo-podružnica "Moslavina" Kutina. Društvo je u to vrijeme, ubrzo nakon osnivanja, brojilo 98 članova. Većina je bila iz Kutine, a bilo je članova iz Popovače, Ludine i većeg broja sela iz ovog kraja. To društvo prestaje s radom oko 1934. godine.

HPD Jelengrad osnovano je 12. siječnja 1953. sa 43 člana na poticaj nastavnika Tomislava Jagačića koji je bio i prvi predsjednik. Nakon osnivanja ostvaruju se prvi izleti na Moslavačku goru, Kalnik, Ličku Plješivicu i na Triglav. Godine 1955. društvo ima 123 člana. Organizira se ljetovanje u Brelima i planinarenje na Biokovo.  1957. društvo organizira orijentacijsko natjecanje u kojem su sudjelovale 23 ekipe iz Zagreba, Slavonskog Broda i drugih gradova.
Društvo prestaje s radom 1974. godine i briše se iz registra.

Nakon poduže stanke društvo je na poticaj profesora Josipa Mucka, Borisa Jambrešića i Đurđe Košković obnovilo svoj  rad 26.04.1990. u Srednjoškolskom centru Tin Ujević u Kutini. U toj godini društvo broji 78 članova i organizira izlete u Sloveniju.
U rujnu 1994. društvo dobiva na korištenje staru osnovnu školu u Moslavačkoj Slatini, koja je bila u zapuštenom i vrlo trošnom stanju. Održane su mnoge radne akcije da bi se pretvorila u planinarski dom. U radnim akcijama dobili smo veliku pomoć od planinarskog društva HPD „Sisak“ iz Siska. Od tada dom se svake godine pomalo obnavlja. Markiran je put od Popovače do planinarskog doma te dalje prema Jelengradu, Košuta gradu i Pletercu. U zadnjih 15-tak godina organizirani su izleti po gotovo svim dijelovima Hrvatske, zatim u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Slovačku i BiH. Organiziraju se tradicionalno zabave za Martinje i Valentinovo te Moslavački maraton u proljeće.

Počasnim članovima društva do sada su proglašeni Tomislav Jagačić (pokojni), Željko Poljak i Josip Mucko.

Comments