Houtsoorten
 

Eiken 

Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Het spinthout is lichter hetgeen een mooie tekening geeft.  Eiken laat zich in het algemeen, zowel met de hand als machinaal,  makkelijk bewerken. Eikenhout wordt veel toegepast in de meubel-, speelgoed-, vloeren- en wijnbranche. Maar waar wordt het niet voor gebruikt, zou ik bijna zeggen. Eiken is een dankbare houtsoort binnen het draaiwerk en zorgt voor prachtige sier- en gebruiksvoorwerpen.

Berk

Bij berkenhout is het onderscheid in kleur tussen het spint- en kernhout meestal minder dan bij eiken. Dit geeft in z'n algemeenheid minder contrast in de houttekening. Maar goed speuren levert soms ook bij het inlandse berken hele mooie kleurschakeringen op.  De basiskleur is licht. Het moet zorgvuldig worden gedroogd want bij snelle droging heeft het de neiging tot vervorming. Laat zich zowel met de hand als machinaal goed bewerken. Berkenhout geeft  prachtige,  satijnachtige sier- en gebruiksvoorwerpen. Kortom, juweeltjes uit berken komen aan de draaibank tot stand. 

Notenhout  

Notenhout heeft een brede schakering van grijsachtig bruin tot warm donkerbruin. Vaak met een fraaie zwartachtige tekening. Notenhout is met de hand en machinaal bijzonder goed te bewerken en is daarbij bijzonder glad af te werken. Leent zich dan ook uitstekend voor het werken met de draaibank waarbij prachtige sier- en gebruiksartikelen ontstaan. Het is een gewilde houtsoort in de kunstwereld. Droogt langzaam. Om scheuren te voorkomen is voorzichtigheid bij het drogen dus geboden. Staat bekend als een luxe houtsoort.