Brit rövid szőrű kiscicák

Brit rövid szőrű kiscicák a Mogyoródi Bársonyos Holdfény kennelből.

2146 Mogyoród, Körtefa utca 14. 

 horvathbetty859@gmail.com Telefon: +36 20 414 4719; (28) 441 366

 
 
 
 


A brit rövid szőrű nagyon hűséges, nyugodt macska, nem félénk, szelíd, nem tolakodó, figyelmes, felismeri, ha a gazdijának rossz kedve van. Minden állattartó, macskabarát kedvence lehet.

A legrégibb brit macskafajta. Higgadt természete és különleges, gömbölyű, "teddy bear"-szerű kinézete teszi népszerű házi kedvenccé.

Állítólag az ókori római házimacskától származik. Azt hiszik, hogy az ókori rómaiak vitték Britanniába kétezer évvel ezelőtt. Az évek során ezek a macskák egymás között szaporodtak a viszonylag elzárt szigeten, az sincs kizárva, hogy kereszteződtek az ott élő vadmacskákkal.

A XIX. században megnövekedett az érdeklődés a pedigrés macskafajták iránt a viktoriánus Britanniában. Ahogy egyre több egzotikus macska érkezett közel- és távolkeletről, néhány tenyésztő elhatározta, hogy elismerteti a brit rövid szőrű fajtát saját jogán. A brit rövid szőrűt 1871-ben mutatták be a Crystal Palace-ban mint önálló tenyészetet. 

A brit rövid szőrűnek erőteljes teste van, erős lábakkal, kerek mancsokkal, vastag, kerek végű farokkal. Feje gömbölyű, hangsúlyozottan tömör bajusszal. Szeme kerek és tágranyíló, fülei lekerekítettek és szétállóak. Az összbenyomás: egy gömbölyű, erőteljes, mosolygó "teddy bear" macska.

Bundája rövid, de igen dús. Nem kimondottan puha, de lágy, szőnyeg-szerű. Heti egyszeri fésülést igényel, a kihullott szőrszálak  eltávolításásra.