Hoitovaihtoehdot‎ > ‎Itsehoidot‎ > ‎

Yhteenveto itsehoitomuodoista

Tässä pieni tiivistelmä erilaisista itsehoitomuodoista joilla potilaat itse hoitavat Hortonin oireyhtymää. 

Horton on sairaus jota ei voi parantaa. Sen kanssa eletään koko elämä. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää että hoitokeinoksi valitaan sellainen joka poistaa kivut eikä vahingoita kehoa koko loppuelämän kestävässä käytössä. Itsehoidoissa tärkeää on suunnittelu ja etukäteen varautuminen; että ei jättäisi hoitoja pelkästään ajatuksen tasolle. Lisäohjeita ja osoitteita joista itsehoitotuotteita yleisimmin hankitaan saa facebook-ryhmästämme.

Happi eli O2

Happea käytetään kohtauksen katkaisemiseen. Jotkut potilaat saavat hapen helposti, toisilla tuntuu olevan vaikeaa. Pitää olla sinnikäs. Hapen avulla voi esim. purkaa lääkityksen ja siirtyä toiseen hoitokeinoon kuten esimerkiksi lakritsijuureen tai psilosybiini/LSA:han. Happea voi myös käyttää näiden hoitomuotojen rinnalla. Muilla hoidoilla on tarkoitus päästä eroon kohtauksista jolloin happihoitoa ei enää tarvitse käyttää.

D3 vitamiiniterapia

D3-vitamiiniterapialla voi saada apua kohtausjaksoon sekä sillä voi mahdollisesti lopettaa tai estää kohtausjakson. D3-vitamiinia käytetään ja tarkkaillaan veren d-vitamiinipitoisuutta verikokein. Kun optimaalinen pitoisuus saavutetaan on potilaalla mahdollisuus saada merkittävää apua kohtauksiin sekä osalla estää kohtauksen kokonaan. Tätä hoitokeinoa voi käyttää tukena kaikissa muissa hoitokeinoissa ja näin yleensä tehdäänkin. Yleinen annos tuntuu potilaiden keskuudessa olevan 5000 IU (125 mcg) kieppeillä. D3 vitamiiniterapian tavoite on saada veren 25-hydroksivitamiini D arvo (25(OH)D) tasolle 150-275 nmol/L (60-110 ng/mL). Lisää D3-vitamiiniterapiasta tiedostossa VitaminD3.pdf sekä virallisessa ketjussa osoitteessa

http://www.clusterheadaches.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1324046404

Kannattaa huomioida myös terapian sisältämät muut vitamiinit. Moni saa vastetta vasta henkilökohtaisesti terapiaa säätämällä. Aika yleinen muutos näyttää olevan kalsiumin jättäminen ja magnesiumin lisääminen.

Hortonin hoitaminen luonnonyrtein; Lakritsijuuri ja Skullcap (Vuohennokka)

Lakritsijuuren käyttö on kehitetty sekä katkaisuun, estoon että aavistuksiin. Hoitokeino ei sovi yhteen perinteisten lääkärien tähän tautiin määräämien lääkitysten kanssa. Lääkitykset tulee purkaa esim. hapen avulla ennen hoidon aloittamista. Hoitoon tulee tutustua huolella ennen sen aloittamista. Hoito on kuvattuna artikkelissa “An Herbal Protocol for the Treatment of Cluster Headache” joka löytyy tiedostoista. Lakritsijuuri ja scullcap nautitaan tinktuuran muodossa.

Herbalisti joka valmistaa esim. tinktuuran tuoreesta yrtistä on paras
Toiseksi paras on teollinen tinktuura jota saa esim. briteistä: https://www.organic-herbal-remedies.co.uk/liquorice-tincture-100ml-56-p.asp
(Suomessa viimeisimmän tiedon mukaan yrttejä ei saa säilöä alkoholiin joka esim. lakritsijuuren kohdalla on välttämätöntä)

Potilasyhteisössä on laajalti käytössä myös raakalakritsijauhe jota saa päivittäistavarakaupoistakin, yleensä leivontaosastolta (esim. Urtekramin tuote on ollut hyvä).

Psilosybiini, LSA ja LSD

Tätä hoitokeinoa käytetään sarjan katkaisuun ja estoon. Hoitokeino ei sovi yhteen perinteisten lääkärien tähän tautiin määräämien lääkitysten kanssa. Lääkitykset tulee purkaa esim. hapen avulla ennen hoidon aloittamista. Hoitoon tulee tutustua huolella ennen sen aloittamista. Hoitoon käytetään joko psilosybiiniä tai LSA:ta. Aineet ovat psykedeelisiä aineita mutta annostus pyritään pitämään niin pienenä ettei psykedeelisiä haittavaikutuksia tule. Psilosybiini, LSA ja LSD ovat tehokkaita aineita estämään tai terminoimaan Horton kipujakso. LSD:n "lääkkeellinen johdos" 2-Bromo-LSD voisi hyvinkin olla tehokkain hoitomuoto Hortonin syndroomaan, mutta sitä on käytännössä mahdoton hankkia mistään.

Psilosybiini nautitaan sieninä jotka sisältävät psilosybiiniä. Kyseiset sienet ovat laittomia Suomessa. Sienet hoitokeinona vaatii vaivannäköä mutta on todennäköisesti tehokkain tällä hetkellä oleva hoitomuoto jakson katkaisemiseen. Suomenkielellä keskustelua verkosta löytyy mm. psilosybiini.info foorumilta. Vuonna 2018 käynnistyi psilosybiinitutkimus Yhdysvalloissa.

Hyvin yleinen kysymys ja yleiset vastaukset sienten toimivuudesta englanninkielisessä Cluster Headaches ryhmässä: https://www.facebook.com/groups/17789934480/permalink/10156925161489481/

LSA:ta saadaan RC-siemenistä. Siementen tilaaminen EU:n ulkopuolelta Suomeen ei ole laillista koska siemenet löytyvät Suomen Tullin lääkeainelistasta. Suurin osa potilaista kuitenkin tilaa siemenet Kanadasta ilman ongelmia. Siemeniä voi tilata myös Iso-Britanniasta ja Suomesta jolloin se ilmeisesti on laillista. Niiden murskaaminen ja nauttiminen huumamistarkoituksessa on Suomen laissa kielletty. Siementen käyttö on kohtuullisen helppoa ja tehokasta. Siemenistä ei tule psykedeelisiä vaikutuksia kuin vasta suuremmilla annoksilla, jotka aikuisten kohdalla tuntuvat olevan yli 150 siementä, silloinkin vaikutukset ovat hyvin mietoja. Normaali annos on 60-120 siementä, riippuen henkilöstä.

LSD ja 2-Bromo-LSD ovat käytännössä potilaiden saavuttamattomissa.

Melatoniini

Melatoniinilisästä saatu hyöty on hyvin yksilöllistä. Yksi arvaus on se, että eniten hyötyvät he, joiden oma melatoniinituotanto on eniten häiriintynyt viallisen hypotalamuksen seurauksena. Joka tapauksessa Hortonissa melatoniini voi auttaa nimenomaan yökohtausten jäämisessä pois. Tehokkaita hoitoannoksia tuntuu Suomessa olevan hyvin vaikea, ellei mahdoton saada. Mm. Todd Rozenin tutkimukset rajaavat hoitomääriksi noin 9-12 mg estohoitona, 15-21mg sarjan katkaisuhoitona. Monet nukahtamislääkkeet ja unilääkkeet ovat bentsodiatsepiini tyyppisiä, jotka taas vähentävät luonnollista melatoniinin eritystä. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja hyvin turvallinen (luonnollinen) vaihtoehto jos onnistuu löytämään lääkärin joka oikeita annoskokoja kirjoittaa.

Pitkäaikaisessa käytössä ilmeisesti voi olla ongelmia.

Energiajuomat, tauriini

Energiajuomat joissa on tauriinia (käytännössä kaikissa melkein on) voivat olla suureksi avuksi. Tärkeää on että energiajuomasta löytyy tauriinin "apuriksi" myös B-vitamiineja ja pantoteenihappo. Moni käyttää näitä torjumaan saapuvan kohtauksen kiskaisten koko energiajuoman "yhdellä huikalla" heti ensimmäisiin aavistukseen, osa käyttää happihoidon tukena nauttien ensin energiajuoman ja happea päälle ja osa saa jopa kohtauksia abortoitua näillä. Isoissa käyttömäärissä alkaa luonnollisesti olemaan myös terveyshaittoja ja usein luonnollinen progressio onkin lakritsijuuren uutteeseen, joka tekee saman tehtävän, vain tehokkaammin ja terveellisemmin.

Tauriinia osa potilaista nauttii myös kapselimuodossa, näiden tehosta on kuitenkin hyvinkin erilaisia raportteja. Energiajuoma tuntuu olevan pakettina optimaalinen.

Magnesium

Monet hyötyvät magnesiumlisästä. Jopa siinä määrin että osa potilaista on saanut magnesiuminfuusion sairaalan osastolla. Magnesiumilla on iso rooli myös D-vitamiiniterapiassa. Hortoniin magnesium aina sitraattina, ei koskaan oksidina.
http://kaisajaakkola.com/2013/09/magnesium/

Hieronta, akupunktio ym.

Horton potilasyhteisöissä on aina ollut raportteja miten yksittäiset potilaat ovat saaneet apua hieronnasta, akupunktiosta jne. Näiden hoitomuotojen vaste on hyvin yksilöllistä - tämäntyyppinen käsittely voi myös laukaista kohtauksia ja kipusarjoja. Kuten kaikkiin itsehoitoihin ryhtyessä, näitäkin kannattaa kokeilla maltillisesti omaa kehoaan kuunnellen. Potilasyhteisö on hyvä paikka kysyä muiden kokemuksia ja hoitopaikkojen suosituksia omalla paikkakunnallaan.

Fysioterapiana saatu hieronta usein määrätään poistamaan erilaisia lihaslukkoja, trigger-pisteiden herkkyyksien hoitoa ym. tiloja jotka ovat enemmänkin syntyneet pitkän kipusarjan seurauksena kuin ollen itse syy sairauteen. Fysioterapiaan kannattaa lähteä varovasti ja kertoa fysioterapeutille Hortonin oireyhtymästä. Englanninkielisiltä foorumeilta löytyy todella paljon kokemustietoa aiheesta, aika paljon myös suomenkielisistä facebook-ryhmistä.

Osalla potilaista takaraivon okkipitaalihermot, yleensä kipupuolella, aktivoituvat kipusarjan ja eniten kohtausten aikana. Heillä tämän hermon haarojen painelu voi auttaa hetkellisesti, samalla lailla kuin kolmoishermon käsittely naaman puolella. Näille alueille lähdetään varovasti, ellei potilas itse ole niitä jo löytänyt.

Manipulaatiohoitojen (nikamien "niksautukset" ym.) kanssa kannattaa olla todella varovainen ja harkita mieluummin asiantuntijoiden kanssa lähteäkö sellaisiin lainkaan.

Osalla potilaista löytyy (usein kehittyen vuosikymmenten aikana) "cluster headache lump" josta on nolostuttavan vähän kirjallisuutta. Se on yleensä niskassa tai takaraivolla, harvemmin hartiaseudulla tai yläselässä. Heillä joilta tämä löytyy sen käsittely lähes poikkeuksetta auttaa - varsinkin tämän raportoitiin ennen kun siitä keskusteltiin enemmän jopa lopettavan kipukohtauksen kokonaan. Ja tähänkin sitä varovaisuutta, myös tilanteen paheneminen on mahdollista.

Iäkäs ketju aiheesta: http://www.clusterheadaches.com/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?board=chspecific;action=display;num=1160235186

Ruokavalio

Joissain tapauksissa ruokavalion muutoksilla on saatu hyvä vaikutus hortonin hoitoon. Tämä voi olla yksilöllistä riippuen henkilön triggeröivistä mekanismeista. Muutamat henkilöt ovat raportoineet että esim. ketogeeninen, vähähiilihydraattinen, viljaton tai vegaaninen ruokavalio on auttanut heitä.

Lääkärin määräämät lääkkeet

Lääkehoidoista saa lisää informaatiota terveyskeskuksesta yleislääkäriltä, neurologilta tai vaikka päivystyksessä olevalta lääkäriltä. Vertaistukea lääkehoitoon saa mm. Facebook-ryhmästä "Hortoilijat".

Linkkejä

Psychoactive substances as a last resort—a qualitative study of self-treatment of migraine and cluster headaches
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5584001/

Comments