Hoitovaihtoehdot‎ > ‎

Lääkityksistä

Valitettavasti Hortonin syndrooman olleessa kyseessä, usein voidaan kuulla lääkärien tai potilaiden toimesta mantraa "se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella" - miten kaikki olisimme jotenkin yksilötapauksia. Näinhän ei missään tapauksessa ole ja tämän mantran toistelu ei palvele kenenkään etua, päinvastoin.

Vaikka sairauteen ei ole olemassa omaa lääkitystä, valtaosa potilaista reagoi samalla lailla samoihin hoitoihin; juuri tästä syystä käyttöön ovat valikoituneet valtavasta määrästä erilaisia reseptilääkkeitä juuri tietyt lääkkeet. Jopa näitä muiden sairauksien hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä on kuitenkin tutkittu ennen Hortonin hoitokäyttöön ottamista suhteellisen vähän, pitkien ajanjaksojen vaikutuksia sairauteen ei käytännössä lainkaan.

Ja juuri tästä rakentuu kokemustieto; miten yleisimmät lääkitykset joita Hortoniin käytetään toimivat pitkällä aikavälillä tai mitä haittavaikutuksia ne mahdollisesti tuovat myöhemmin elämässä.

Täytyy muistaa että tämä tieto on tarkkaa silloin, kun potilaalla on diagnoosina pelkkä Hortonin syndrooma. Heti kun mukana on jokin toinen päänsäryn muoto, yleisemmin migreeni, potilaan vaste lääkityksiin muuttuu ja hän voi myös hyötyä lääkityksistä joita ei tavallisesti olisi pelkkään Hortoniin järkevää tai turvallista käyttää. Tämä on valitettavasti jo käytännössä muuttanut lääkkeiden määräämisen kulttuuria, ohittaen esimerkiksi tutkimisen joka ehkä yleisemmässä tai näkyvämmässä sairaudessa edeltäisi ennen off-label lääkinnän laajempaa käyttöä.

Pyrimme tälle sivulle hiljalleen keskittämään kokemustietoa Hortoniin yleensä määrätyistä ja käytetyistä lääkityksistä.
Comments