Hoitovaihtoehdot‎ > ‎

Happi eli O2

Kipujakson ollessa päällä lääkkeellisen happihoidon tulee olla potilaan ensisijainen kohtaushoito. Happi on tehokkain kohtaushoito Hortonin neuralgiaan eikä tuo mukanaan riskejä potilaan terveydelle sekä sairauden kehittymiselle epäsuotuisaan suuntaan kuten useat kohtauslääkkeet, esimerkiksi triptaanit.

Pelkällä lääkehoidolla olleilla potilailla yleensä sekä koko vointi että elämänlaatu paranevat happihoidon saamisen myötä, osaksi lääkkeistä irtaantuessa.

Kaikesta tästä on olemassa kattavasti tutkimustyötä joka on jokaisen asiansa osaavan lääkärin saatavilla.

Happireseptin voi kirjoittaa minkä alan lääkäri tahansa, yleensä sen kuitenkin tekee potilasta hoitava neurologi. Lääkäri, joka ei halua Hortonia sairastavalle potilaalle kirjoittaa happea kohtaushoidoksi, on vaarallinen potilaan terveydelle ja tulee vaihtaa ensi tilassa.

Happihoito on tehokas, käytännössä haitaton ja ehkäisee sairauden kehittymistä huonompaan suuntaan - ei ole olemassa mitään perustetta evätä se potilaalta. Yleensä syynä onkin lääkärin tietämättömyys, osaamattomuus kirjoittaa reseptiä jota ei halua paljastaa tai epävarmuus itse tekemästään diagnoosista. Toisaalta, myös diagnoosi vahvistuu jos/kun happihoito auttaa.

Jopa Hortonin neuralgian diagnoosin omaavan potilaan on nykyaikanakin joskus ylivoimaisen vaikeata saada happireseptiä, reseptin saamisessa voi auttaa myös happea toimittava yritys. Jos happireseptin saamisessa on vaikeuksia, ota yhteyttä hapen toimittajaan ja kerro tilanne - näin toimimalla potilaat viimeistään ovat happihoidon saaneet ja valmis resepti myös menee sähköisesti suoraan toimittajalle.

Joskus potilaita kehoitetaan ensin käymään kokeilemassa happea ensiavussa. Tämä on sama kuin yrittäisi hoitaa esim. jalkaan syntynyttä avohaavaa pitämällä jalkaa ylhäällä josko verenvuoto loppuisi ennen kuin verenvuotoa lähdetään tyrehdyttämään. Kivun määrä voi pahimmillaan vastata amputaatiota ilman puudutusta ja on järjetöntä kehoittaa ketään hankkiutumaan ensiapuasemalla siinä tilassa, ottaen huomioon että ensiapuaseman happihoito ei välttämättä ole edes riittävä.

Kaiken taustalla on kuvio jossa suuri osa lääkäreistä ei koskaan ole kirjoittanut reseptiä lääkkeellisen hapen kotikäyttöön ja asioiden selvittämisen sijaan tätä tehokasta kohtaushoitoa "pantataan" potilaalta viimeiseen asti koska on ylivoimaista sanoa "en tiedä" ja ottaa tietoa vastaan tai kysyä neuvoa. Ei kannata haaskata voimia väittelyyn lääkärin kanssa joka ei halua Sinua tehokkaasti ja terveyttäsi varjellen hoitaa. Potilaan tulee siis vain käydä läpi niin monta lääkäriä että happiresepti on tehty.

Happireseptin teossa auttavat tarvittaessa happea toimittavat yritykset. 

Ennen jossain päin Suomea sai pullon hakea veloituksetta kotikäyttöön sairaalasta tai terveyskeskuksesta, vain täytöt maksoivat nimellisen korvauksen (muutamia euroja). Toisaalla taas potilaat eivät ole saaneet happihoitoa osana perusterveydenhuoltoa edes neurologien kirjallisten lausuntojen perusteella. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jäävät lääkehappea toimittavat yritykset, joista pullo vuokrataan ja täytetään kun se tyhjenee. Tällä hetkellä selvityksessä on esim. sukellus/hitsauspullojen käytön mahdollisuus.

Kannattaa tutkia hintoja, niissä on isoja eroja. Yrityksilläkin voi olla eri hintoja esim. määräaikaisen ja kestosopimuksen välillä. Kela korvaa hapesta 35%.

Monilla on sekä iso kotipullo että pieni matkapullo. Etenkin kroonikot monesti varautuvat useilla pulloilla yhtä aikaa, koska hapen loputtua kesken ollaan ensiapujen ja sairaaloiden armoilla, joiden happihoitolaitteistot ovat joskus riittämättömiä. Kroonikoilla myös lääkekatto tulee yleensä hyvin nopeasti täyteen. Kun tietää happihoidon suureksi avuksi, voi olla hyvä ajatus myös varautua ennen jakson alkua tilaamalla pullon kotiin jos tietää koska jakso käynnistyy.

Kun resepti on saatu:

Suomessa happihoitolaitteita on kahta mallia;

1. Säädettävällä virtauksella ja maskilla
Virtaus on lpm eli litraa minuutissa, usein ohjeistetaan 7-12 lpm virtauksia ja hyvä jos ne riittävät mutta sekä nopeaan kohtausten terminoimiseen että sen varmistamiseen ettei sama kohtaus palaa myöhemmin tarvitaan yleensä suurempia virtauksia, 15-25 lpm. Enempää ei Suomen laitteilla saa. Maski on yksilöllinen asia, käytetyin kuitenkin varaajapussillinen maksi (non-rebreather mask) sekä nimenomaan Hortoniin tehdyt erityismaskit (linkit alla). Jotkut käyttävät itse muokkaamiaan (lähinnä tiivistys) perusensiapumaskeja.

2. Demand virtauksella ja demand maskilla
Suomessa on nykyään joissain pulloissa käytössä ns. demand-venttiili, johon tulee omaa demand-maski. Demandin idea on se että se antaa 100% happea vain sisäänhengitettynä, jolloin sitä ei mene hukkaan. Ongelma on se, että osa potilaista tarvitsee suurta virtausta ja demand venttiilin virtaus on todella pieni, eikä sitä voimakkaasti sisäänhengittämällä saa suurien virtausten tasolle ellei omaa kuumailmapallon kokoisia keuhkoja. Osa potilaista ohjaa myös suurta virtausta esim. kipupuolen sieraimeen joka on demandilla ainakin kovin haastavaa.

Erilaisia maskeja saat veloituksetta oman kunnan hoitotarvikejakelusta. Horton-potilas voi joutua hoitotarvikejakelua perehdyttämään pitkällekin mitä haetaan. Alkuun pääsee hyvin tavallisilla ensiapumaskeilla ja varaajapussillisilla maskeilla, kunhan teippaa ne mahdollisimman tiiviiksi. Myös letkuja ym. osia saat hoitotarvikejakelusta. Myös Horton-maskin voi saada hoitotarvikejakelun kautta, ohessa yhden potilaan kuvaus miten hän toimi: “ Mä sain myös ohjeet odottaa soittoa Agalta, ja soitin itse viikon päästä kun mitään kuulunut. Resepti oli siellä. Pullo tuli pian ja laskua odottelen vielä. Nyt ehkä puolitoista viikkoa siitä kun pullo tuli. Maskin kävin vaatimassa hoidonjakelusta. Heillä ei ollut tietoa mistään tilausnumeroista tms. niin soitin agalle ja kysyin numerot ja toimitin ne hoidonjakeluun. He myös kysyivät miksi en tilaa itse Agalta ja sanoin, että lääkäri suositteli tilaamaan tätä kautta koska maski on niin kallis (vaikka ei lääkäri tälläistä sanonut, mutta halusin säästää maskin hinnan). Mulle tilattiin siis horton maski. Sain sieltä maskin neljässä päivässä. Mulla on myös ne maskin numerot jos niistä on jotain hyötyä jollekkin. Se tulee osissa ja Agalla kasaavat sen valmiiksi. ” Luultavasti demand-maski on siis ainoa jonka joutuu omalla kustannuksella ostamaan lääkehapen toimittajalta, mutta nämä muut kannattaa kokeilla ensin koska toimivat luultavasti paremmin.

Happihoitopullossa on nykyään usein molemmat venttiilit. Ihanneratkaisu olisi pullo, joka antaa suoraan tai virtaussäätimen kautta säädettävän virtauksen (10-60lpm) josta happea voisi ottaa demand-maskilla jolloin yhtään ei menisi hukkaan. Käsittääksemme tällä hetkellä tämä ei ole mahdollista. Molemmat venttiilit on sitten toiseksi paras ratkaisu.

Niin korkeita virtauksia mitä me tarvitsemme, ei tietääksemme maailmalla tarvita missään muussa, onnettomuustilanteet, leikkaussalit jne. mukaan lukien. Tämän vuoksi sairaaloissa, ensiavuissa, ambulansseissa jne. maksimivirtaus on yleensä 15 lpm joka on joillekin potilaille täysin riittämätön. Myös käytetyissä maskeissa on eroja, joiden osat (esim. nenäkapsyylit) voivat laskea virtauksen todellista määrää entisestään.

Potilaat ovat yksilöitä, toista auttaa virtaukset, toista demand. Kehottaisimme kokeilemaan suuret virtaukset ensin koska valtaosa saa niistä suurimman avun. Kun happihoito on jokaisen omalla kohdalla räätälöity täydelliseksi, noin 95% kohtauksista pitäisi pystyä terminoimaan 5-20 minuutissa niin etteivät ne palaa.

Jos happihoidon saamisessa on vaikeuksia, lue myös Lisäapua Happihoidon saamiseen.


Happea toimittavia yrityksiä:
http://www.woikoski.fi
AGA

Maailman täydellisin happihoitosivu, yläosasta löytyy 3 tutkimusta happihoidosta
http://www.clusterheadaches.com/O2/index.html

Cluster Headache mask
http://headachemasters.com/

ClusterO2 Kit (Maskia sekä aikuisten että nuorten kokona)
http://www.clusterheadaches.com/ccp8/index.php?app=ecom&ns=prodshow&ref=clustero2kit

Vara- ja lisäosia löytyy mm. Amazonista (myös ebay ym.)
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=ambu%20cpr%20mask&rh=i%3Aaps%2Ck%3Aambu%20cpr%20mask

Suomessa 610 euroa on maksimi mitä happeen menee per vuosi, siitäkin saa Kelalta 35% takaisin. Lääkekatto täyttyy 610 euron kohdalla, sen jälkeen Kela maksaa hapen loppuvuoden.
http://www.kela.fi/laakkeet_laakekatto

Esimerkki happireseptin sisällöstä
Lisätietoa Happihoidosta

happipulloreppu

Happihoidon toteuttamiseen tarvitaan nykyään vain happipullo ja tiivis happimaski, koska uusissa malleissa virtaussäädin on integroitu pulloon. Usein kipu loppuu jo 5 – 7 minuutin happihengityksen aikana. Happihoitoon ei liity sivuvaikutuksia eikä hoidolla ole vuorokautista annosylärajaa. Hoito toteutetaan yleensä kotona, mutta kevyempiä pieniä happipulloja voi kuljettaa repussa mm. työpaikalle.

Kuinka happihoitoa saa?

Happihoidon ja sen annostelun määrää aina lääkäri reseptillä tai A-todistuksella. Happireseptin voi tehdä minkä alan lääkäri tahansa. Lääkemääräys on voimassa vuoden. Happipullon ja siihen liittyvät lisälaitteet voi saada omasta terveyskeskuksesta tai keskussairaalasta (KTL 3. luku 4§) tai hoitava yksikkö täyttää hapen tilauslomakkeen yhdessä potilaan kanssa ja pyytää potilaalta luvan henkilötietojen ylläpitämiseen. Tilauslomake ja resepti- tai A-todistuskopio postitetaan tai lähetetään esimerkiksi sähköpostin liitetiedostona hapen toimittajalle.

Woikoski Medical, kotihappihoito
http://www.woikoski.fi/fi/yksityisille/happihoito-kotona

Tilausohjeet
http://www.woikoski.fi/fi/yksityisille/kotihappihoito/tilausohjeet

Woikoski Medical
Kotihappihoidon laitteiden tilaukset ja opastus.
Palvelee ma–pe klo 8.00–16.00
kotihappihoito@woikoski.fi
Asiakaspalvelu: 040 166 2004
Asiakaspalvelu (faksi): 020 605 1812
Käyntiosoite: Puurtajankatu 22, 04440 Järvenpää
Postiosoite: PL 1, 04020 Woikoski


Lääkkeellinen happi ja laitteiden vuokra ovat sairausvakuutuslain mukaisesti korvattavia (SVL 5. luku 9§ 3 mom). KELA:n korvauksen saamiseksi sinne tulee toimittaa resepti tai A-todistus sekä kuitit maksetusta happilaskusta ja niihin liittyvistä vuokralaskuista. Korvaus maksetaan kolmen kuukauden jaksolta.Maailman kattavin ja informatiivisin sarjoittaisen happihoitosivu löytyy tästä linkistä (englanniksi).
Comments