CH‎ > ‎

Loppuva päänsärky

eli Hortonin oireyhtymän onnistunut hoito


Suomalaisen potilasyhteisön perustanut pieni potilasryhmä oli ja on hyvin ratkaisukeskeinen. Siksi tällä sivustolla ja esim. Facebook-ryhmissä jaettu tieto keskittyy sairauden täydelliseen hallintaan jolloin kipusarjoja ja sitä myötä kohtauksia ei enää tule, koskaan, koko loppuelämän aikana. Tämä on mahdollista, mutta ei länsimaisen lääketieteen eli reseptilääkitysten avulla.

Hortoniin ei ole olemassa lääkettä. Siksi horton-potilaille on läpi maailman sivu kirjoitettu off label-lääkintänä sitä ja tätä. Kaikkiin lääkityksiin joita Hortoniin voidaan kirjoittaa liittyy erilaisia riskejä (paitsi lääkkeellinen happi) koska niitä käytetään off label-käyttönä hyvin monimutkaiseen sairauteen. Potilaat jotka hyötyvät yksittäisistä lääkkeistä ovat aina vähemmistössä. Horton potilaiden peruslääkitykset muuntavat itse sairautta monilla vaikeammaksi vuosien saatossa. Lääkärin kirjoittama lääkitys voi saada potilaan kivuttomaksi hetkeksi, mutta mikään ei pidä potilasta pysyvästi kohtaus- ja kipuvapaana. Yhden arvion mukaan lääkitys pysyy ongelmattomana ja yhtä tehokkaana esim 5 vuoden ajan n. 10-30% potilaista (tästä on äärettömän vaikea saada dataa) - ja lähes aina myös tähän aikaan sisältyy kohtauksia ja kohtaussarjoja eli käytetty lääkitys ei toimi tehtäväänsä (esim. estolääkkeet).

Kyseessä on joko traaginen sattuma tai hyvin suunniteltu rakennelma, riippuen katsantokannasta.

Tästä johtuen osa potilaista, eri puolilla maailmaa, ovat kehittäneet, testanneet ja valinneet käyttöön  itsehoitomuodot. Niistä tehokkain on tryptamiinien (psykedeelien) käyttö sarjojen lopetuksessa ja tulevien sarjojen alkamisessa, näillä moni elää pysyvästi kohtausvapaata elämää. Tryptamiini otetaan vain n. 1-2 kertaa per vuosi estämään sarjan käynnistyminen, niitä ei käytetä jatkuvasti. Tryptamiinit ovat laittomia. Tämä toimii arviolta n. 95% potilaista koko loppuelämän ajan. Masennukseen voi tulevaisuudessa saada luvallisesti psilosybiiniä, joka on tryptamiini eli Hortonin ohessa mahdollisesti saatu masennus ei mene hukkaan.

Helpompi vaihtoehto on D-vitamiiniterapia, joka sisältää useita vitamiineja. Veriarvo tarkistetaan d-vitamiinin suhteen ja sitä lähdetään kohottamaan kunnes kohtauksia ei enää tule. Tämä toimii vähintään n. 80% potilaista - isommissakin kartoituksissa potilailla on ollut reseptilääkityksiä heikentämässä vastetta.

Sitten löytyy vielä esim lakritsijuuri yrteistä, josta on kattava protokolla olemassa (englanniksi). Yksin sillä voi elää kohtausvapaata elämää kun kipusairautta ylläpitäviä reseptilääkkeitä ei enää ole, mutta monilla se on tukihoito / lisä.

Näiden itsehoitojen selkärankojen tueksi on erilaisia lisähoitoja jotka ovat turvallisia verratessa reseptilääkkeisiin.

Hortonin onnistunut hoito on hyvin kokonaisvaltaista ja siihen liittyy eri asioiden kokeilua ja huomioimista. Vuonna 2019 suomalaisesta potilasyhteisöstä löydät potilaita jotka ovat saaneet sairautensa täysin oireettomaksi ja hallintaan, omilla valinnoillaan. Mukana ei ole vielä yhtään potilasta jolla tämä olisi tapahtunut lääkärin kirjoittamilla reseptilääkkeillä.

Jos off-label lääkkeitä ottaa vastaan, tällä hetkellä käytettävien reseptilääkkeiden (paitsi lääkkeellinen happi) kanssa potilaan täytyy tietää todella tietää mitä lääkkeistä valita pienimpien haittojen ja tehon suhteen, koska lääkäri ei tätä tietoa tunne ja joudu puntaroimaan.

Tutki lisää sivustolta löytyvää tietoa, liity potilasyhteisöön ja aloita matka kohta kipuvapaata elämää Horton pysyvästi hiljaa päässä.
Comments