Hovedside‎ > ‎Arkiv‎ > ‎Nyheter‎ > ‎

Lars Johan og Nora i KielerWoche 2014

lagt inn 17. jul. 2014, 14:23 av Horten SF

For første gang på mange år kolliderte ikke KielerWoche med Stor-NM, og det var derfor en god mulighet for å bruke denne regattaen som trening før sommerens mesterskap. Uken er delt i to hvor de olympiske klassene seiler de første 4 dagene og de internasjonale klassene de siste fire dagene. Familien Brodtkorb var på plass allerede fra starten siden Lars Johan skulle stille begge periodene. Han seilte Finnjolle under de olympiske dagene mens Nora og Lars Johan seilte Europajolle i de internasjonale dagene. Overnattingen skjedde på KielWoche sin egen camping i nyombygget minibuss. Bussen har 4 senger, 10 seter og plass til piano :-)

2014-06-30_KielerwocheFinnjolleregattaen ble en styrkeøkt for Lars Johan siden det blåste mye det meste av tiden. De fleste som seiler Finnjolle veier rundt 100 kg mens Lars Johan bare er 85 kg så han er en lettvekter i denne klassen. Anders Pedersen (Drøbak) og Lars Johan stilte fra Norge i det 40 manns store feltet. Det skulle bli fem dager preget av veldig mye vind. Når man bedriver seiling er jo dette stort sett en god ting, men i Kiel ble det faktisk for mye en dag også. Det blåste fra 8-15 m/s alle dager unntatt den siste hvor det blåste 3-4 m/s.


Første regattadag i Kiel gikk ikke så bra for noen av de norske gutta. Forholdene var i følge Lars Johan spesielle og i tillegg seilte begge gutta mot feil merke i første race fordi det lå en stor båt foran kryssmerket og dekket dette. Anders seilte inn til 13. og 14. plass og Lars Johan fikk 24. og 22. plass. Andre ragattadag var det fortsatt litt i meste laget med vind for Lars Johan, men han fikk likevel et av sine beste race denne dagen. Første race ble 28. plass og hans stryk regatta, mens dagens andre race seilte han inn til 18. plass. Anders hadde en god dag på vannet og seilte seg inn til topp ti på listen etter to dager. Tredje dag i Kiel ble det aldri noe seiling for Finnjollene. Det blåste for mye på banen og seilerne slapp aldri ut av havna. Finnjollene var under KielerWoche i år "forvist" til en av de aller ytterste banene. Selv i 10 m/s var det nesten 30 min seiling ut til seilingsområdet.


Fjerde dag var det slutt på de kraftige vindene og nå gjaldt det å komme raskt på vannet for å rekke ut til banen i tide for de det var så lite vind og den var løyende. Anders rakk første startforsøk, men Lars Johan var litt for sent ute til den ordinære starten. Men siden det ble to generelle tilbakekallinger før de kom avgårde var han med når feltet gikk. Anders klarte seg veldig bra i de lette vindene denne dagen og seilte seg inn på 2. plass og sin beste plassering i regattaen. Lars Johan fikk og sitt beste race og seilte inn til 17. plass. Etter et race var det slutt på vinden og dermed slutt for dagen. I de olympiske klassene er det medalje race siste dagen og der får bare de ti beste delta. Anders klarte å holde en tiende plass etter de fem innledende seilasene og var klar for finaleseiling tirsdagen. Lars Johan ble til slutt nr 21. av de 37 seilerne som startet denne uken. Siden det ikke ble finaleseiling på Lars Johan fikk vi en fridag til å pakke Finnjolla på hengeren og pakke ut og rigge Europajollene.


I den internasjonale uken stilte det 8 seilere fra Norge i Europajolle i et felt med 55 stykker totalt. Det var Henrik Andersen, Sander Raggan, Kristine Gustavsen, Kristoffer Rosmo, Lars Johan Brodtkorb, Nora Brodtkorb, Jacob Lepperød og Håvard Aker. De beste seilerne fra Norge, Tyskland, Danmark, Sverige og Spania skulle dermed måle krefter for første gang i sesongen. 


De norske seilerne viste fra første start at de er til å regne med uansett vind og vær og blandet seg i øvre del av feltet. Første seiledag ble en skikkelig lettvindsdag med veldig mye skift. Lars Johan og Kristoffer var de som markerte seg helt øverst i feltet. Lars Johan hadde gode starter og holdt toppsjiktet begge de første racene. I det første endte han på en 6. og i det andre på en 3. plass. Kristoffer så fra land til å komme litt dårligere ut fra start, men i vindforholdene i Kiel denne dagen bare kom han høyere og høyere i feltet for hver leg han seilte uansett hvor han lå fra starten. Kristoffer seilte inn til to strålende førsteplasser, og var uslåelig. Gjennom begge racene for øvrig var det veldig mye norske seil å se rundt 10-20 plassene. Det ble ikke startet noe race tre pga et tordenvær som kom inn over området. Etter dagens to race lå Kristoffer på en klar førsteplass med 2 poeng foran Anna Munch fra Danmark med 5 poeng og Lars Johan på tredje med 9 poeng. Det betød at Kristoffer seilte dag to med gul ledertrøye og Lars Johan med rosa bronsetrøye. Nora var ikke helt fornøyd med første dagen, men hun lå midt på listen etter første dag.


Dag 2 av KielerWoche var en ufrivillig hviledag. Det kom ikke noe vind på de ytre banene, og det regnet lett innimellom. Men vi koste oss på land med sjakk og pianospill.

Dag 3 var litt mer lovende fra morgenen av. Planen til arrangørene var at de skulle avvikle to race før kl. 14.00. Sende seilerne på land i påvente av et 2-3 timers langt tordenvær skulle passere og så ta to race igjen på ettermiddagen. Det ble med et forsøk på et race. Halvveis ble det annullering av racet etter at all vinden forsvant. Tordenværet slo inn over Kiel allerede kl. 12 og seilerne ble sittende på land å vente på bedre tider som ikke kom. Klokken 15.30 ble det avholdt et rormannsmøte der vi fikk beskjed om å holde oss seilklare til kl. 20.00 på kvelden. Litt etter kl. 18.00 ga arrangørene opp mer seiling.


Dag 4 startet bra med hele 4 m/s, men den var raskt dalende. Det ble en spennende dag i forhold til fordelingen av de øverste plassene. Etter 2 race denne dagen holdt Lars Johan fortsatt 3 plassen med to-poengsmargin til nummer 4. Det skulle bli en skikkelig triller på siste regattaen. Dersom arrangørene klarte å gjennomføre et 5 race ville det bli en stryk på listene også. Starten på 5 racet gikk godt for alle de norske på venstre siden og det så veldig bra ut et stykke oppover på kryssen før hele høyresiden nesten suste fra resten av feltet. På sløremerket var Jacob beste norske på ca. 22. fulgt av Kristoffer på 25. plass og Nora på 27. Kristine rundet 30 og Lars Johan 40. Dette så litt skummelt ut siden de nærmeste konkurrentene til toppen lå i første rekke på motsatt side.  Kristoffer kom seg seilende opp til 21. plass i mål, Lars Johan ble til slutt 27 i racet mens Anna Munch vant 5. og siste race av årets KielerWoche. For de fleste norske ble dermed siste race også regattaens stryk.


Anna Munch ble etter fem spennende race første kvinnelige vinner av KielerWoche i Europajolle. Kristoffer tok sølv etter å ha vunnet 3 av fem race og Gustav Wantzin gikk opp på bronseplass. Lars Johan ble tilslutt 4 noe han var veldig fornøyd med i så lite vind. I Europajolle er han nemlig en tungvekter og veier mye mer enn sine konkurrenter. De øvrige norske plasserte seg slik: Kristine 18, Henrik 20, Sander 21, Håvard 22, Jacob 24 og Nora 29. En flott norsk gjeng hvor de fleste nok ikke var helt fornøyd med været eller resultatene, men alt i alt ble det en flott norsk KielerWoche 2014. Nora og Lars Johan pakket for å dra videre til VM i Finnjolle før VM og EM i Europajolle.


Comments