Hovedside‎ > ‎Arkiv‎ > ‎Nyheter‎ > ‎

JrVM i Finnjolle 2014

lagt inn 23. jul. 2014, 09:51 av Per Andreas Brodtkorb   [ oppdatert 23. jul. 2014, 10:21 av Horten SF ]
Lars Johan Brodtkorb deltok sammen med Anders Pedersen fra Drøbak i junior VM for Finnjoller i Hoorn i Nederland. Mesterskapet ble avholdt i tidsrommet 4. - 11. juli. 

Lars Johan dro direkte fra KielerWoche med Finnjolle til Hoorn i Nederland. JuniorVM for Finnjoller startet her søndag 6. juli, men før mesterskapet starter arrangerte den internasjonale Finnjolleklubben gratis treningssamling for alle som ønsket å delta. Treningen startet 1. juli kl. 14 med 10 seilere fra 7 nasjoner. Det har vært fire flotte dager. Første dagen seilte de i ca 3 timer før de hadde briefing på land. Dag to og tre har startet med en halvtimes briefing kl 10.30 som bl.a. har inneholdt video fra seilingen dagen før. Etter en lang økt på vannet fikk de en enkel bevertning på land før debrief. Treneren brukte den ene ettermiddagen til å gå detaljert gjennom båten og hvilke spesialiteter som ligger i å rigge og seile en Finnjolle. Den andre dagen ble det gjennomgått mer seiltekniske ting etter dagen på vannet. Det var lange men innholdsrike dager. Lars Johan var tilbake i bilen (vi sover i en ombygd minibuss) rundt kl. 18 hver dag ganske sliten for det blåste godt under treningsdagene. Siste treningsdag startet kl. 09.00. Det sier litt for de som kjenner Lars Johan hvor bra treningene var når han hiver seg på sykkelen i god tid så tidlig på morgenen for å rekke treningen. Samlingen ble avsluttet kl 14 den 5. juli samtidig som registrering og innmåling til JrVM startet. Lars Johan uttalte at uansett hvordan det går i mesterskapet var treningssamlingen verdt hele turen.

Første dag av Jr VM var fylt av vind. Det var en varm men overskyet seiledag i Hoorn. Det blåste 6-8 m/s gjennom begge racene som ble avholdt. Begge gutta hadde en grei start i første race, og Anders lå raskt blant de beste i toppen. Til første kryssmerke kom Anders som nummer 2 etter RUS 6. For lettvekteren Lars Johan blåste det i meste laget i dag, men han kom opp til første kryss på 19. plass. Det var 31 seilere som startet i dette mesterskapet. Rett etter å ha rundet merket røk Lars Johan kicken og måtte fortsette første race uten kick. Lars Johan tapte litt plasser underveis i hele racet og rundet andre kryss som 23, og gikk i mål som 28. I andre race kom Lars Johan til første kryss som nummer 22. Anders seilte nok et suverent løp og lenset seg opp til 2. plass på gaten. Han holdt 2. plassen helt til mål. Fra land så det ut som at Anders kanskje smatt forbi rett før mål, men han rakk ikke helt opp. Lars Johan rundet andre kryss som nummer 26, og klarte å lense seg opp til 24 i mål. Vel på land viste det seg at Lars Johan sitt seil hadde revnet i toppen nesten ned til første spile. For en uflaks dag i tillegg til litt mye vind for Finnjolleferskingen. 

Andre dag i Hoorn var det veldig lite vind. Lars Johan hadde en knallstart på le-merke og slo rett etter start og sto over hele feltet. Anders hadde en helt grei start nærmere startbåten. Lars Johan ville helst gått venstre, men valgte å gå på en lifter mot høyre. Nesten hele feltet gikk mot høyre ut fra start. Kun 4-5 båter gikk mot venstre og det så til å begynne med ut som de var litt ute å "kjørte", men vinden valgte venstresiden. Lars Johan mistet med dette store skiftet ledelsen sin og lå ca 15. Fordelen på venstresiden var så stor at Lars Johan valgte å seile på en header for å komme over, og tjente med dette mange seilere igjen. Han kom til 1. kryss som nummer 10. Når seilerne var på første lens var vinden nede i 2 m/s. Lars Johan fortsatte den gode seilingen nedover lensen og kom til gate som nummer 7. RUS 6 fikk gult flagg på lensen og rundet som nummer 5. Nå var det blitt veldig store avstander i feltet og de første rundet på gaten bare minutter før sistemann rundet første kryss - og det var en veldig lang leg. På andre kryss var vinden veldig venstre og Lars Johan gikk på høyresiden. Andre kryss i 2 m/s gikk bedre enn første og Lars Johan rundet som nummer 4. Anders forserte ikke noe særlig i de lette vindene og kom til 2. kryss som nummer 20. Det var en stor overraskelse for seilerne at mens de hadde lenset ned var kryssmerket dratt betydelig mot venstre på banen. Dette glemte arrangørene å varsle om på gaten og mange var rimelig irriterte når de gikk lengre mot høyre enn nødvendig før de oppdaget at merket var flyttet. Når banen er så lang er det vanskelig å oppdage med en gang og det er jo ikke noe du tenker på når det ikke har blitt varslet. Konsekvensene ble nok størst for de som lå bakerst i feltet og trykket i den fortsatt løyende vinden. Men seilerne i toppen "suste" avgårde ned på siste lens mot mål. Lars Johan seilte forbi RUS 27 ned mot mål og gikk over mål som nummer 3. Andremann fra i går RUS 6 gikk over målstreken som nummer 4. Fra de fem første var gått i mål til nummer 6 gikk i mål gikk det nesten 10 minutter. Feltet kom sakte men sikkert mot mål, og Anders gikk over målstreken som nummer 22 skikkelig sinna. De åtte siste seilerne, inkl Anders, kom ikke i mål innenfor maksimaltiden og fikk DNF. Etter protester ble maksimaltiden økt med 6 min slik at alle fikk tellende resultater fordi det var gjort en feil med å flytte et merke uten å varsle. Dette ble dagens eneste race fordi vinden forsvant helt.

Tredje dag blåste det veldig mye igjen. Anders og Lars Johan gikk klare og fornøyde på vannet for å gjøre det beste ut av dagen. Anders hadde en bra første start og Lars Johan var passe fornøyd med starten. Lars Johan strammet cunningham rett før start og seilte 15 flotte sekunder før seilet revnet igjen skikkelig i toppen. Han valgte derfor å avbryte og seile inn for evt å bytte seil. Anders seilte super godt i første. Lars Johan så Anders runde først på gaten mens han seilte inn og ledelsen holdt til mål. Arkadiy (RUS 6) ble nummer to i første race. Vel i havn var det ingen der til å hjelpe Lars Johan så han brukte veldig lang tid på å prøve å få opp båten. En mann oppdaget ham fra en av seilbåtene i havna og kom til unnsetning. Pga den lange seiletiden til og fra banen, og den lange tiden det hadde tatt på land seilte ikke Lars Johan ut igjen siden han hadde veldig små sjanser til å rekke tredje starten uansett. To av tre dager med uhell var ikke så bra. For Anders har det gått mye bedre han var en av favorittene før VM startet, og ledet så langt i mesterskapet.

Fjerde dagen gikk seilerne på vannet i rekord mye vind for dette mesterskapet. Seilerne fikk en røff seilas ut, og mange kullseilte. Lars Johan fikk tillatelse til å seile med et seil uten norsk flagg og var klar igjen etter uhell med det forrige seilet. Det ble bare et startforsøk før alle seilerne ble sendt på land. Det blåste fra 15-18 m/s på banen og det ble i meste laget både for seilere og arrangører. Lars Johan fikk en heftig seilas inn fordi han klarte å henge seg på hekkbølgen til en av RiBene. Det kan rapporteres fra Lars Johan at det var super kult. Han kom inn i havna som en av de første.

Femte dag gikk seilerne på vannet ca kl 10 og da blåste det mellom 2-4 m/s. Det var stabil fin vind når første start gikk. Lars Johan startet i le og gikk oppover på venstre siden. Anders startet også i le, men han gikk over til motsatt side og krysset oppover på midten/høyre.Fra land var det lett å se at Lars Johan lå først av de på venstresiden fordi han gikk foran alle sammen når de møttes oppover kryssen. Siden det var klart at Lars Johan lå først på venstre siden var det spennende å se om han også var foran høyre siden - det var han Lars Johan rundet første kryssmerket klart først med god margin til nummer to. Nedover lensen økte avstanden. Først når de tre første hadde lenset ca 1/3 av leg'en kom hovedfeltet til toppmerket. Dessverre ble dette slutten på Lars Johan sin flotte ledelse. "Plutselig" løyet det helt og racet ble annullert. En som kanskje var godt fornøyd med avblåsingen var nok Anders. Han hadde enda ikke kommet til toppmerket når racet ble avsluttet.


Siste dag gikk seilerne på vannet i nok en lettvindsdag, rundt 3m/s. Hadde arrangørene hatt nok race frem til i dag spørs det om de hadde gått på vannet, men med flere dager uten seiling var de litt desperate. Første start gikk kl. 11.00 som var litt tidlig for noen av deltakerne, da de ikke trodde det ville bli start, og lot seile være nede etter å ha blitt slept ut til banen. Det ble ingen tilbakekalling, startlinjen var klar. Lars Johan startet 4. båt fra le, mens Anders lå ca. 7 båter fra le. Begge hadde gode starter, og lå i første rekke etter ett seilt minutt. De fleste seilte styrbord halser lenge etter start, og det ble derfor viktig med god fart, da vinden ikke skiftet like mye som tidligere når det var lett vind. Likevel gikk vinden litt venstre mot slutten av første kryss og Lars Johan rundet først på 1. kryssmerket. Anders rundet på 7. plass, men hadde kanskje rundet litt høyere siden russeren som lå på andre plass begynte å slå og bremse Anders så fort han fikk mulighet halvveis opp på kryssen. Dette gjorde russeren fordi Anders hadde en dårlig regatta fra lettvindsracet tidligere, mens han ikke hadde noen dårlige regattaer, og han kunne derfor stryke det siste løpet. Nedover lensen beholdt Lars Johan ledelsen sin, mens Anders og russeren hadde et taktisk løp med mange jibber på lensen, dette tjente man på i de lette forholdene, men ned mot første gate var feltet nesten helt samlet. De som kom bakfra hadde mer vind, og det ble en stor klynge som rundet gaten,et stort kaos, da det så vidt var plass til alle båtene inn i gaten. Polen 22 rundet gaten rett foran Lars Johan, og de hadde skaffet seg en liten luke til klyngen med båter. Tretti sekunder senere kom resten av feltet helt samlet, og like etter gaten annullerte regattakomitéen racet litt fordi det ble kaos, men også fordi vinden hadde løyet til rundt 2 m/s. Det var dog seilbart, men 30 minutter etter annulleringen døde vinden helt. Da ble det AP på vannet og seilerne måtte vente med iskrem og vann i ca. 2 timer. Da kom det ca. 3 m/s igjen, og det så ut til å bli race, men rett før AP-en skulle ned døde vinden helt, like etterpå var det klart at det ikke ble flere race. Seilerne ble sendt på land og Anders ble verdensmester.

2014-07-11_JrVM_Finnjolle

Linker:
Hjemmesiden til Finnjolleklubben
Rapporter Robert Deaves før mesterskapet, nest siste dagsiste dag 
Resultater
Comments