Ansu


Olen Mettälän Ansu Valkealasta, Anttilan kylästä. Laumassani on avomies Janne, kultaiset noutajat Senta ja tyttärensä Santtu. 20-kymppiset pojat Mikko Ja Ville perustelevat jo omia laumojaan.

Lapsuuteeni kuuluivat metsästyskoirat metsästävän isän myötävaikutuksesta, suomen pystykorva, useita suomen ajokoiria ja kettuterrieri.

Kultainen noutaja meille otettiin lähinnä seurakoiraksi täyttämään koirankokoista aukkoa elämässä, eli v. -98 saapui Senta, "Sepe", Luckyflame´s Hot Chocolate. Käytiin näyttelyissä, saatiin sertit ja pikkuhiljaa paikallisissa noutajakoiraharjoituksissa tajusin, että mullahan ois hihnan päässä noutava lintukoira. Vaan melko itsenäinen sellainen, paras "etsikkoaika" oli jo menetetty ja pomo en ollutkaan minä vaan Senta. Senta oli reipasliikkeinen, etsi ja otti linnut, mutta yhteistyömme oli niin puutteellista, että apua tarvittiin. Apu saapui erään kouluttajan , Kolkan Tarjan, hahmossa. Tarja luotsasi  Sentan taippareista, katsoin kateellisena sivusta kun "jästipäinen" koirani teki iloisesti työnsä, käskyjä odottaen, ohjaajaansa luottaen. KIITOKSET TARJALLE! Tapahtuma oli niin opettavainen, että päätin pyhästi, että seuraava koira opetetaan asiaan pienestä pitäen ja toisilla periaatteilla.

Pikestar´s Chelsea, Sofia, asui meillä viitisen vuotta. Kaikenlaisten elämänmyllerrysten keskellä saatiin taipparit kunnialla läpi. Sofia on reipas pikkukoira, joka olisi ansainnut enemmän omistajansa aikaa. Tätänykyä "Sopo" asustelee Luumäellä, Kivijärven rannalla, Arjan ja Pekon hellässä huomassa.

Sentan pennuista kotiin jäi Santtu, Hopewell´s Taste of Honey. Santtu toimittaa meillä metsästyskoiran virkaa, harvakseltaan käymme myös NOME-kokeissa. Hienosti on Santtu toiminut metsällä ja hämmästyttänyt toimintakyvyllään.

Tulevaisuudessa lauma kasvanee myös hirvikoiralla, tulossa kesällä harmaa norjanhirvikoiranpentu.

-Ansu-