Over de Hooge Nesse

Bij de ontwikkeling van het gebied werkt gebiedseigenaar Natuur en Recreatieschap IJsselmonde nauw samen met de gemeente Zwijndrecht en de stichting Hooge Nesse/ Veerplaat. De gemeente stelt geld beschikbaar voor het ontwikkelen van nieuwe recreatieve activiteiten. De stichting Hooge Nesse vertegenwoordigd de bewoners van Zwijndrecht, staat o.a. voor de duurzame ontwikkeling van de Hooge Nesse en voor meer bewegen in het groen. De drie partijen hebben de handen ineen geslagen en subsidie ontvangen van de provincie Zuid-Holland.

Hooge Nesse - Veerplaat

Duurzame gebiedsontwikkeling Hooge Nesse

De polder Hooge Nesse heeft zich de afgelopen jaren omgevormd van een slib- en gronddepot tot een aantrekkelijk natuurgebied. Het Project Gebiedsontwikkeling Hooge Nesse is er om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor spelen, bewegen, duurzaamheid en educatie. 

Polder de Hooge Nesse

De Hooge Nesse was eerst landbouwpolder en daarna slib- en gronddepot. Het terrein van 72 hectare ligt tussen de Oude Maas en de Lindtsedijk bij Zwijndrecht. In september 2012 is het eigendom van de Hooge Nesse overgedragen van de gemeente Rotterdam aan het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde. De gemeente Zwijndrecht is hierdoor mede-eigenaar van de polder geworden. G.Z-H beheert de Hooge Nesse, dat zich heeft ontwikkeld tot een aantrekkelijk natuurgebied.

“Groen doet goed” en “Bewegen in het Groen”

De gemeente Zwijndrecht en het schap willen duurzaamheid en een gezonde leefstijl bevorderen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat meer kinderen de natuur opzoeken en meer mensen gaan bewegen in het groen. Daarom zijn twee werkprogramma’s ontwikkeld: “Groen doet Goed” en “Bewegen in het Groen”, waarbij natuurorganisaties als het IVN, provincie Zuid-Holland, Sportservice Zuid-Holland, JSO en anderen betrokken zijn.

Krachtig netwerk

Het schap en de gemeente Zwijndrecht zochten de samenwerking met (lokale) partijen uit onderwijs, sport, recreatie, natuur, openbare inrichting, zorg en welzijn, media en het bedrijfsleven om tot een breed gedragen plan voor de gebiedsontwikkeling te komen. Dit heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Hooge Nesse / Veerplaat waarin vele maatschappelijke partijen zich hebben verenigd.

Samenwerking

In september 2012 is het eigendom van de Hooge Nesse overgedragen van de gemeente Rotterdam aan het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde. Het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde werkt in de uitvoering van het project gebiedsontwikkeling Hooge Nesse nauw samen met de gemeente Zwijndrecht en de Stichting Hooge Nesse. De drie partijen hebben de handen ineen geslagen en subsidie ontvangen van de provincie Zuid-Holland.

Gebiedsontwikkeling Hooge Nesse / Veerplaat

https://sites.google.com/site/hoogenesse/about-us/bijlage%200%20kaartbeeld.JPG
Het project gebiedsontwikkeling Hooge Nesse / Veerplaat heeft als doel het voormalig slibdepot Hooge Nesse en de gebieden Veerplaat en Buitenland om te vormen tot één samenhangend en met elkaar verbonden gebied. Duurzaamheid, bewegen en natuureducatie voor alle leeftijdsgroepen zijn de drie leidende thema’s binnen het project ‘Gebiedsontwikkeling Hooge Nesse’. De struinpaden op de Hooge Nesse en op de Veerplaat de beweegtuin en de discgolf course waren de eerste zichtbare resultaten van het project. Snel volgden de bootcamp elementen in het gebied en het beach sportveld. Op 6 juli 2016 is de speelpolder geopend en de wandelroutes zijn op de informatiepanelen aangegeven. Volg de gele paaltjes voor de korte 1,5 km, de rode paaltjes voor middellange 3,5 km en de paarse paaltjes voor de lange 5,5 kilometer wandeling.Disc Golf Course

discgolfcoursezwijndrecht
De discgolfcourse bestaat uit 18 holes. Hole 1 begint naast de parkeerplaats aan de Lindtsedijk naast het spartelbad op de Veerplaat. Frisbeeën heeft als sport recent een olympische status gekregen van het IOC en van af nu kunt u ook één van de frisbeesporten in Zwijndrecht beoefenen: disc golfen. 

Discgolf is een variant op het voor iedereen wel bekende (midget)golf. Net als bij (midget)golf is het de bedoeling om in zo min mogelijk worpen een frisbee van het beginpunt (de Tee) in de mand (de polehole) te werpen. Het is een leuke activiteit voor alle leeftijdscategorieën van 5 tot 105.

Hier vindt u meer informatie over de discgolfcourse op de Veerplaat

Ook nieuwsgierig geworden naar de sport discgolf? Bekijk dan eens de website van de Nederlandse Frisbee Bond (NFB) http://www.frisbeesport.nl/cms/discgolf of kijk op de site van de Discgolf Vereniging Randstad (DVR), de grootste discgolfclub van Nederland: http://www.discgolfrandstad.nl     

https://sites.google.com/site/hoogenesse/about-us/Impressie%20van%20Stichting%20Hattrick.jpg


https://sites.google.com/site/hoogenesse/about-us/Beweegtuin-01.jpgBeweegtuin

De beweegtuin, ook wel outdoor fitness genoemd, bestaat uit 10 fitness-toestellen, speciaal ontworpen voor gebruik buiten. Op een bord staat een toelichting op de verschillende toestellen en oefeningen. De beweegtuin is vrij toegankelijk en openbaar. Regelmatig zal er een buurtsportcoördinator aanwezig zijn om groepen te begeleiden. Meer informatie over de inzet van de buurtsportcoördinator kunt u krijgen via ons contactformulier. De Stichting Hooge Nesse verzorgt met maatschappelijke partners het dagelijks beheer (schoonhouden ondergrond en toestellen, kleine reparaties).

Meer informatie over de beweegtuin op de Hooge Nesse Veerplaat vind u hier.
Evenementen op de Hooge Nesse Veerplaat

Via de Facebook pagina https://www.facebook.com/hoogenesse/events is een evenementenkalender met de planning zichtbaar en kan informatie over een te organiseren evenement worden ingewonnen en kunnen evenementen worden aangemeld bij onze coördinator Patricia van der Vliet bij voorkeur digitaal via patricia@hattricksport.nl waarna er contact wordt opgenomen.

Er is op aanvraag een buurtsportcoach Hooge Nesse beschikbaar om sportevenementen te begeleiden.


Beachveld


Bij het beachveld zijn sportmaterialen opgeslagen en die zijn tegen een vergoeding te leen, ook hierover kunt u op bovenstaande wijze contact opnemen. Daarbij wordt wel een stevige borg gevraagd omdat materiaal dat in ongerede raakt moet worden vergoed. Er is materiaal om te discgolven op de discgolfbaan en om op/bij het beachveld te volleyballen, basketballen, korfballen, voetballen, handballen, tennissen.


Speelpolder Hooge Nesse

Slootje springen - vies worden - in plassen stampen - hutten bouwen – ontdekken - zandtaartjes maken - insecten bestuderen - klauter over het touwparcours - speel verstoppertje in een hobbitdorp - ga op zoek naar de boomhut in het wilgenbos - bewaar je evenwicht op de zwerfkeien en boomstammen! 

Welkom in de speelpolder Hooge Nesse: de allernieuwste speelpolder! Aangelegd in een aantrekkelijk natuurgebied. Je kunt hier struinen over paden en zoeken naar bijzondere planten en vogels. En nog veel belangrijker, je kunt hier natuurlijk naar hartenlust komen spelen! Roets naar beneden met de kabelbaan en bekijk alle boten die voorbij komen op de Oude Maas. We zien je graag komen met vriendjes, vriendinnetjes, pappa's, mama's, opa's en oma's.


Oeverzwaluwenwand en vleermuisverblijf