Persberichten‎ > ‎

Bouw van bezoekerscentrum van start

Geplaatst 6 sep. 2018 00:10 door Hooge Nesse   [ 23 sep. 2018 21:36 bijgewerkt ]


Deze week wordt gestart met de bouw van het nieuwe natuureducatiecentrum in de Hooge Nesse in Zwijndrecht. Over een jaar moet het bezoekerscentrum, dat een toegankelijke rustplaats moet worden voor bezoekers en recreanten, klaar zijn.

Door Eline Lohman.

ZWIJNDRECHT – Het natuurpark Hooge Nesse is ontstaan op een oud slib-depot waarop vijf meter schone grond is aangebracht. Nadat de natuur weer was ingetrokken in het gebied, is er een uniek gebied ontstaan waarbij vele diersoorten zijn teruggekomen.

  • Verbinden staat centraal in het ontwerp van de studenten van het SUS Atelier 
  • het verbinden van de mens met de natuur,
  • verbinden van de elementen binnen het gebouw,
  • verbinden van de gebruikers met het natuurpark om hen heen.

Het park zal de connectie tussen de mens en de natuur versterken.  Het gebouw moet een sterke band met de natuur aangaan, ook omdat het een heel duurzaam gebouw wordt. Op het dak kunnen mensen straks lopen. De verwachting is dat het park bezocht zal worden door verschillende gebruikers. Zoals onderwijsinstellingen met leerlingen, bedrijven, recreanten, sporters, ouders, verzorgers, grootouders, kinderen. Het gebouw zal toegankelijk zijn voor alle doelgroepen, voor elke bezoeker wordt het een beleving of een ervaring, vertellen Jan Huisman en Hans Bakker van Stichting De Hooge Nesse/Veerplaat.

“Het is een uniek project, waarbij veel partijen samenwerken. Het is echt een waardevolle coalitie van partijen geworden, die blijft bestaan als het gebouw af is  Omdat het gaat om een natuureducatiecentrum, is het sterk gericht op onderwijs in de regio. En het moet een pleisterplaats worden voor ouders met kinderen. Een plek om elkaar te ontmoeten, met beperkte horeca.”   

De heren vinden het geweldig dat de bouw deze week start.

“Een grondwerker gaat aan de slag. Vervolgens is het de bedoeling dat eind september de stelconplaten gelegd worden. Er mag namelijk niet geheid worden. Het hele gebouw komt op platen te staan. Normaal gesproken hebben we bij het slaan van de eerste paal een feestje, maar nu doen we dat gewoon bij het leggen van de eerste plaat. Mooi dat we nu kunnen beginnen met de bouw. Het heeft een tijd geduurd, maar als je ziet hoe bijzonder dit project is, dan valt dat ook wel weer mee. Want het kost nu eenmaal tijd om zo’n project, waarbij meerdere partijen samen werken vorm te geven. Wanneer het gebouw helemaal klaar moet zijn? De bedoeling is in september 2019. Dat moet wel lukken, want momenteel wordt er veel prefab werk gedaan. Dan hoef je die materialen straks alleen naar het centrum toe te brengen en erin te verwerken. Dit scheelt veel tijd.”

Ċ
Hooge Nesse,
23 sep. 2018 21:35
Comments