Persberichten‎ > ‎

Basis voor NEC op de Hooge Nesse is gelegd!

Geplaatst 25 sep. 2018 08:45 door Hooge Nesse   [ 25 sep. 2018 08:53 bijgewerkt ]


‘Zwijndrechts gebouw wordt voorbeeld voor heel Nederland’

Een bouwvergunning bemachtigen voor een gebouw van gebruikt materiaal, dat is knap ­lastig. De Zwijndrechtse stichting De Hooge Nesse kreeg het voor ­elkaar.

AD Peter Koster 25-09-18,

De stichting, die de nieuwe natuur in polder De Hooge Nesse beheert, droomde al jaren van een natuurbezoekerscentrum. Een plek waar scholieren op excursie kunnen schuilen en les kunnen krijgen, een plek waar vrijwilligers naar het toilet kunnen. Die plek moest alleen wel zo duurzaam mogelijk opgezet worden. Niet alleen moet het in de eigen energie voorzien, het moet ook opgebouwd worden uit gebruikte materialen. Vervolgens kwam er ook nog een ontwerp waarbij over het dak gewandeld moest kunnen worden.

Het heeft de gemeente Zwijndrecht hoofdbrekens gekost, erkende wethouder Jacqueline van Dongen gisteren bij de start van de bouw: ,,Het was erg complex.’’ Voornaamste probleem: de stichting wist vooraf niet welke materialen ze zou kunnen bemachtigen. Afmetingen waren nog niet bekend, laat staan hoe sterk die materialen zouden zijn: ,,Maar als er mensen over het dak moeten kunnen lopen, willen we als gemeente dat het veilig is.’’

Aanvulling

Nu het gelukt is, is ze trots: ,,We hebben straks een geheel circulair gebouw, een voorbeeld voor heel Nederland.’’ Mooi meegenomen bovendien: haar medewerkers hebben flink wat ervaring opgedaan met deze manier van werken.

Overigens wordt het centrum ook sociaal duurzaam, vertelt stichtingsvoorzitter Hans Bakker. Het wordt compleet met kleinschalige horeca geëxploiteerd door het naburige Ara-hotel, dat via Zwijndrecht Werkt mensen aan het werk zet die geen zelfstandige baan aankunnen.

Het wordt het zesde centrum in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht waar aan natuur-educatie gedaan wordt, naast bezoekerscentrum ’t Weetpunt, de Frelustal en twee kinderboerderijen.

Niet dat de Zwijndrechtse Waard een nationaal park is, erkent Bakker: ,,Maar we vullen elkaar aan en zijn niet altijd op dezelfde tijden open.’’ Van Dongen: ,,Hier heb je natuurgebied. ’t Weetpunt is heel anders, daar heb je een prachtig gecultiveerd landschap.’’

Comments