Persberichten

Stichting Hooge Nesse/ Veerplaat opgeheven

Geplaatst 8 apr. 2021 10:10 door Hooge Nesse

Op de Hooge Nesse/ Veerplaat heeft een kwaliteitsimpuls plaatsgevonden vanuit de grondeigenaar het Natuur en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ). Teneinde sturing te geven aan deze kwaliteitsimpuls en het beheer daarna is de Stichting Hooge Nesse/ Veerplaat (SHNV) opgericht.

De kwaliteitsimpuls Hooge Nesse is afgerond en het gebied gaat een nieuwe fase in. Het bestuur van de stichting Hooge Nesse/ Veerplaat werkt al geruime tijd zeer nauw samen met het bestuur van de stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard en besloten is om niet met twee stichtingen met nagenoeg dezelfde doelstellingen naast elkaar te blijven werken. Het bestuur van de stichting Hooge Nesse/ Veerplaat heeft besloten om de stichting Hooge Nesse/ Veerplaat te ontbinden met ingang van 1 april 2021.

Rabobank clubsupport 2020

Geplaatst 10 nov. 2020 07:50 door Hooge Nesse

Alle stemmers bedankt!

Artikel Thuis in Zwijndrecht sep 2020

Geplaatst 10 sep. 2020 04:28 door Hooge Nesse
ING NL fonds

Geplaatst 23 mrt. 2020 11:41 door Hooge Nesse


AD artikel

Geplaatst 17 jul. 2019 05:19 door Hooge Nesse

https://www.ad.nl/dordrecht/van-hondsdraf-en-berenklauw-tot-de-fluitenkruid-hans-speurt-naar-wilde-en-eetbare-plantjes~a41fcbc4/

ABRI vernieuwd

Geplaatst 4 feb. 2019 12:19 door Hooge Nesse   [ 4 feb. 2019 12:40 bijgewerkt ]

Er was eens een ABRI bij het voetveer aan de Oude Maas…….

Enige maanden terug kreeg de Stichting Hooge Nesse/ Veerplaat de melding van de groenvrijwilligers van leerwerkbedrijf Zwijndrecht Werkt dat de ABRI bij het voetveer nabij het ARA-hotel ernstig begon door te roesten en door hen als onveilig werd beoordeeld en was afgezet met een rood/wit lint.

Deze melding is doorgezet naar de gemeente Zwijndrecht, Staatsbosbeheer en Natuur en Recreatieschap IJsselmonde omdat het onduidelijk was wie eigenaar/beheerder was van deze ABRI. Het NRIJ is namelijk eigenaar van de grond, maar het beheer en onderhoud van de groenvoorzieningen liggen bij Staatsbosbeheer maar het beheer van de oude schuilgelegenheid was niet duidelijk belegd, waardoor niemand ernaar omkeek. De gemeente heeft uiteindelijk de handschoen opgepakt en de onveilige ABRI laten afvoeren.

Daarna hebben de partijen die belang hebben bij een ABRI de koppen bij elkaar gestoken en heeft de gemeente Zwijndrecht besloten om een tweede hands ABRI her te gebruiken en te laten onderhouden door stichting Hooge Nesse/ Veerplaat en de groenvrijwilligers van leerwerkbedrijf Zwijndrecht werkt.

Wethouder Jacqueline van Dongen is trots op hoe de gemeente haar verantwoordelijkheid heeft genomen voor de gebruikers van het voetveer, er een ABRI wordt hergebruikt én dat voor het onderhoud wordt samengewerkt met Zwijndrecht Werkt.

 

Basis voor NEC op de Hooge Nesse is gelegd!

Geplaatst 25 sep. 2018 08:45 door Hooge Nesse   [ 25 sep. 2018 08:53 bijgewerkt ]‘Zwijndrechts gebouw wordt voorbeeld voor heel Nederland’

Een bouwvergunning bemachtigen voor een gebouw van gebruikt materiaal, dat is knap ­lastig. De Zwijndrechtse stichting De Hooge Nesse kreeg het voor ­elkaar.

AD Peter Koster 25-09-18,

De stichting, die de nieuwe natuur in polder De Hooge Nesse beheert, droomde al jaren van een natuurbezoekerscentrum. Een plek waar scholieren op excursie kunnen schuilen en les kunnen krijgen, een plek waar vrijwilligers naar het toilet kunnen. Die plek moest alleen wel zo duurzaam mogelijk opgezet worden. Niet alleen moet het in de eigen energie voorzien, het moet ook opgebouwd worden uit gebruikte materialen. Vervolgens kwam er ook nog een ontwerp waarbij over het dak gewandeld moest kunnen worden.

Het heeft de gemeente Zwijndrecht hoofdbrekens gekost, erkende wethouder Jacqueline van Dongen gisteren bij de start van de bouw: ,,Het was erg complex.’’ Voornaamste probleem: de stichting wist vooraf niet welke materialen ze zou kunnen bemachtigen. Afmetingen waren nog niet bekend, laat staan hoe sterk die materialen zouden zijn: ,,Maar als er mensen over het dak moeten kunnen lopen, willen we als gemeente dat het veilig is.’’

Aanvulling

Nu het gelukt is, is ze trots: ,,We hebben straks een geheel circulair gebouw, een voorbeeld voor heel Nederland.’’ Mooi meegenomen bovendien: haar medewerkers hebben flink wat ervaring opgedaan met deze manier van werken.

Overigens wordt het centrum ook sociaal duurzaam, vertelt stichtingsvoorzitter Hans Bakker. Het wordt compleet met kleinschalige horeca geëxploiteerd door het naburige Ara-hotel, dat via Zwijndrecht Werkt mensen aan het werk zet die geen zelfstandige baan aankunnen.

Het wordt het zesde centrum in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht waar aan natuur-educatie gedaan wordt, naast bezoekerscentrum ’t Weetpunt, de Frelustal en twee kinderboerderijen.

Niet dat de Zwijndrechtse Waard een nationaal park is, erkent Bakker: ,,Maar we vullen elkaar aan en zijn niet altijd op dezelfde tijden open.’’ Van Dongen: ,,Hier heb je natuurgebied. ’t Weetpunt is heel anders, daar heb je een prachtig gecultiveerd landschap.’’

De BUS!!!

Geplaatst 11 sep. 2018 04:34 door Hooge Nesse

Met de Verkerkloop en de Rabo Clubkas Campagne hebben de Stichting Natuur & Landschap Zwijndrechtse Waard en de Stichting Hooge Nesse Veerplaat
met steun van de Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel geld opgehaald voor de Schoolbus Natuureducatie.Samen met de Stichting bus voor een dag is dit nu werkelijkheid geworden.
Vandaag heeft de school uit Ambacht Kind centrum de Tweestroom een school uit Zwijndrecht KC De Notenbalk en OBS De Dolfijn er gebruik van gemaakt.Een natuur activiteit op de Hooge Nesse, Op het eiland Sophiapolder en de Wevershoeve in Rijsoord.Overal stonden IVN  schoolgidsen klaar om de jeugd te laten genieten in de natuur.

Het project is nu al geslaagd en in elk geval tot de herfst vakantie brengt deze bus de leerlingen en hun begeleiders naar de natuurgebieden.
Kinderen ervoeren het als een schoolreis, juf blij, ouders blij, natuurgidsen blij. Wat wil je nog meer!!!!!

Super bedankt!


Namens alle IVN Schoolgidsen

IVN Schoolgids natuureducatie

L.M. van der Lans-Exler

Bouw van bezoekerscentrum van start

Geplaatst 6 sep. 2018 00:10 door Hooge Nesse   [ 23 sep. 2018 21:36 bijgewerkt ]


Deze week wordt gestart met de bouw van het nieuwe natuureducatiecentrum in de Hooge Nesse in Zwijndrecht. Over een jaar moet het bezoekerscentrum, dat een toegankelijke rustplaats moet worden voor bezoekers en recreanten, klaar zijn.

Door Eline Lohman.

ZWIJNDRECHT – Het natuurpark Hooge Nesse is ontstaan op een oud slib-depot waarop vijf meter schone grond is aangebracht. Nadat de natuur weer was ingetrokken in het gebied, is er een uniek gebied ontstaan waarbij vele diersoorten zijn teruggekomen.

  • Verbinden staat centraal in het ontwerp van de studenten van het SUS Atelier 
  • het verbinden van de mens met de natuur,
  • verbinden van de elementen binnen het gebouw,
  • verbinden van de gebruikers met het natuurpark om hen heen.

Het park zal de connectie tussen de mens en de natuur versterken.  Het gebouw moet een sterke band met de natuur aangaan, ook omdat het een heel duurzaam gebouw wordt. Op het dak kunnen mensen straks lopen. De verwachting is dat het park bezocht zal worden door verschillende gebruikers. Zoals onderwijsinstellingen met leerlingen, bedrijven, recreanten, sporters, ouders, verzorgers, grootouders, kinderen. Het gebouw zal toegankelijk zijn voor alle doelgroepen, voor elke bezoeker wordt het een beleving of een ervaring, vertellen Jan Huisman en Hans Bakker van Stichting De Hooge Nesse/Veerplaat.

“Het is een uniek project, waarbij veel partijen samenwerken. Het is echt een waardevolle coalitie van partijen geworden, die blijft bestaan als het gebouw af is  Omdat het gaat om een natuureducatiecentrum, is het sterk gericht op onderwijs in de regio. En het moet een pleisterplaats worden voor ouders met kinderen. Een plek om elkaar te ontmoeten, met beperkte horeca.”   

De heren vinden het geweldig dat de bouw deze week start.

“Een grondwerker gaat aan de slag. Vervolgens is het de bedoeling dat eind september de stelconplaten gelegd worden. Er mag namelijk niet geheid worden. Het hele gebouw komt op platen te staan. Normaal gesproken hebben we bij het slaan van de eerste paal een feestje, maar nu doen we dat gewoon bij het leggen van de eerste plaat. Mooi dat we nu kunnen beginnen met de bouw. Het heeft een tijd geduurd, maar als je ziet hoe bijzonder dit project is, dan valt dat ook wel weer mee. Want het kost nu eenmaal tijd om zo’n project, waarbij meerdere partijen samen werken vorm te geven. Wanneer het gebouw helemaal klaar moet zijn? De bedoeling is in september 2019. Dat moet wel lukken, want momenteel wordt er veel prefab werk gedaan. Dan hoef je die materialen straks alleen naar het centrum toe te brengen en erin te verwerken. Dit scheelt veel tijd.”

Oeverzwaluwenwand en vleermuisruimte geopend

Geplaatst 19 jun. 2018 07:53 door Hooge Nesse   [ 26 jun. 2018 03:34 bijgewerkt ]

1-10 of 22