aquarel – olieverf – pastelkrijt – color pencil.

 

Frieda was niet meer piepjong toen ze haar studies aan de academie voor beeldende kunst in Herentals aanvatte en waar ze ook haar diploma behaalde.

Om zich verder te bekwamen volgde ze enkele jaren geleden een  8-daagse workshop bij de Russische Slava Korobynikov in “model aquarelleren”.

Sinds 1984 geeft ze les in alle technieken van tekenen en schilderen in het Westels Atelier. Regelmatig geeft ze workshops aquarel, o.a. in Frankrijk.

Ze stelt haar werken op regelmatige basis tentoon, individueel en in groepsverband en ze behaalde ook enkele prijzen met haar aquarellen.

 

"Contrast en kracht in een schilderij zijn voor mij belangrijk. Vooral aquarel ontleent die kracht aan een vlotte en zelfverzekerde toets, waardoor de verf, neergezet met stevige penseelstreken, min of meer de vrijheid krijgt om door elkaar te lopen en voor prachtige effecten te zorgen die zo kenmerkend zijn voor dit medium. Dit transparante medium geeft ons echter maar één kans om het goed te doen. De maker heeft niet de luxe dat er nog eens overheen kan gegaan worden, zoals bij olieverf of andere technieken.

De combinatie van zeer gedetailleerd werken, tot vrij en suggestief, ondersteunen elkaar om niet in een stramien van één stijl te vervallen, wat ik zeker niet wil.

Dikwijls kies ik voor attributen en spullen van rommelmarkten, waar iedereen overheen kijkt, maar die al wel een heel leven achter zich hebben en die een verhaal vertellen.

Ik hou ervan om van techniek te wisselen en daardoor zijn mijn onderwerpen zeer gevarieerd en zijn ze vooral een middel om het spel van licht en donker, kleur, ritme, contrast en ruimte zichtbaar te maken. Al deze elementen bepalen de kracht van mijn werk. In functie van mijn gekozen onderwerp, kies ik dan ook voor een welbepaalde techniek.

Schilderen is vooral genieten, zowel voor de maker, als voor de kijker!”


Tijdens het concert zal Frieda aquarelschetsen maken waarvan de opbrengst gaat naar het goede doel
Enkele werken zijn al te bewonderen op onze "galerij"pagina

ouderitsvanheuckelom@scarlet.be