Gedrag‎ > ‎

Gebruik van een bench

Een bench of kamerkennel is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Ze zijn in verschillende maten te koop bij de dierenspeciaalzaak. Er zijn ook winkels die ze verhuren. Alhoewel ze niet goedkoop zijn, loont het vaak wel de moeite om er één aan te schaffen. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij het zindelijk maken van de hond. Als de hond goed is aangeleerd om in een bench te verblijven is het voor hem een plek waar hij zich veilig voelt.

De voordelen van een bench.

 • Als de hond alleen thuis moet blijven zal de hond zich over het algemeen prettiger voelen in een bench, omdat hij het als een hol ziet waarin hij zich veilig voelt. De kans dat hij de hele buurt bij elkaar jankt en blaft is daarom een stuk kleiner.
 • De hond krijgt geen kans om verkeerd gedrag aan te leren zoals het kapot maken van meubels, vloerbedekking deurkozijnen enz.
 • Een hond die in de bench zit als u even niet in de buurt bent is over het algemeen sneller zindelijk omdat een hond alleen in het uiterste geval in zijn hol plast of poept. Zodoende leert een hond sneller dat het de bedoeling is dat hij zijn behoefte op een daarvoor bestemde plaats doet.
 • Als er kleine kinderen in huis zijn is de bench voor de hond een plek waar hij zich terug kan trekken. De kinderen kunnen dan niet op hem klauteren, aan oren en staart trekken enz. Ook is het ideaal als er b.v. vriendjes van de kinderen komen spelen. De hond leert dan meteen dat het niet de bedoeling is om achter de kinderen aan te rennen.
 • Als een hond van zichzelf erg druk is kan hij in de bench zijn broodnodige rust en slaap krijgen.

Waar zet je de bench neer.

Op een tochtvrije plek in de kamer niet vlak naast de verwarming. Een hond is een roedeldier die graag in de buurt van zijn huisgenoten is. Zet de bench zo neer dat hij zijn huisgenoten kan zien. Leg een wasbaar dekentje of b.v. een oude handdoek in de bench waar hij op kan liggen.

Het aanleren dat een bench leuk is

Vanaf het moment dat de bench in huis staat krijgt de hond zijn eten in de bench. Is de hond aan de bench gewend geeft u hem zijn eten gewoon weer op zijn normale vaste plek. Ook kunt u een paar keer per dag wat lekkers achter in de bench leggen. Dit stimuleert de hond om in de bench te gaan en hij wordt er ook nog voor beloond.In deze fase blijft het deurtje nog openstaan om de hond te leren uit vrije wil in de bench te gaan. Leg een pup die nog geen vaste plek heeft elke keer in de bench als hij ergens in slaap gevallen is. Niet boos worden als hij er weer uit stapt. Elke keer als hij op een andere plek gaat liggen slapen hem weer terug leggen in de bench.

De volgende stap is dat u een commando aan het in de bench gaan, gaat verbinden. U zoekt een woord wat voor de hond nog geen betekenis heeft b.v. “bench”. Dit woord gaat u gebruiken om de hond naar de bench te sturen.

Hier kunt u mee beginnen zodra de hond gemakkelijk in en uit de bench loopt. U legt wat lekkers achter in de bench en wacht tot de hond met alle vier zijn poten in de bench staat. Op dat moment geeft u het commando “bench”. Als u dit een aantal keren per dag oefent, zal de hond vrij snel leren om op dit commando in de bench te gaan.

Wacht met het deurtje dicht te doen tot de hond regelmatig in de bench gaat liggen slapen. Blijf hem op onregelmatige momenten iets lekkers geven als hij in de bench ligt. Op deze manier blijft het leuk.

De laatste stap is dat de hond in de bench gaat als u de kamer uit gaat. Hier kunt u pas mee beginnen als de hond rustig in de bench gaat slapen als u in de kamer bent. U begint met een kort moment uit de kamer te gaan b.v. even naar buiten lopen en direct weer terug naar de kamer.

Gaat dit goed dan kunt u de tijd dat u weg bent steeds langer maken. Omdat u moet voorkomen dat de hond gaat janken, blaffen, piepen enz. de tijd dat u weg bent langzaam opvoeren. Wordt de hond onrustig, dan bent u te snel geweest en moet u een stapje terug doen.

Aandachtspunten

 • Een hond mag nooit voor straf naar de bench gestuurd worden in plaats van een veilige plek wordt het een vervelende plek.
 • Kinderen mogen een hond die in de bench ligt nooit storen.
 • Als u thuis komt de hond niet onmiddellijk uit de bench halen. Begroet hem vriendelijk en ga b.v. eerst rustig de jas uitdoen, boodschappen opruimen en haal dan pas de hond uit zijn bench. Hiermee voorkomt u dat de hond leert dat het zien van zijn baas betekent, ik moet onmiddellijk uit de bench.
 • Een bench is ook heel geschikt om mee te nemen op vakantie. Ook daar is het voor de hond een veilige plaats en u loopt niet het risico dat vakantiewoning of tent vernield wordt.
 • Als de hond onrustig is in de bench mag u hem nooit troosten of geruststellen. Uw hond zal zich beloond voelen voor zijn gedrag en zal dit gedrag blijven herhalen.
 • Een bench altijd kopen in een maat die bij de grootte van de volwassen hond past. Als het hondje nog klein is kunt u de bench tijdelijk verkleinen met een stuk gaas wat u in de bench vastmaakt.
 • Hebt u al een bench voor de pup in huis komt is benchtraining niet altijd nodig. Vaak is een pup zo moe van alle nieuwe indrukken dat hij moeiteloos in de bench gaat liggen slapen. Eventueel geeft u hem de eerste tijd wat lekkers of een leuk speeltje voor de afleiding. Is hij wel onrustig gaat u als nog de benchtraining doen.
 • Na verloop van tijd is het wel de bedoeling dat de hond leert om gewoon in huis te zijn. Dat leert u door in het begin korte tijd de hond uit de bench te laten als u weggaat, even een korte boodschap of iets dergelijks. Dit gaat u steeds uitbreiden. Gaat dit goed laat u de hond ’s nachts in huis met het bench deurtje open. Zo gaat u steeds verder tot op een gegeven moment de bench opgeruimd kan worden. Valt de hond terug in verkeerd gedrag de hond gewoon weer in de bench doen en het na een aantal maanden gewoon weer proberen.
 • EEN BENCH IS IN PRINCIPE BEDOELD VOOR TIJDELIJK GEBRUIK EN NIET OM EEN HOND ZIJN HELE LEVEN IN OP TE SLUITEN ALS HIJ ALLEEN THUIS IS.