Verhalen‎ > ‎

Senta


Het verhaal van Senta is lang, bijna 17 jaar lang. Ik heb het voor nu samengevat in twee fotocollages: Voor en na DM (Degeneratieve Myelopathie)


Voor DM

In de eerste collage zie je Senta in haar jonge jaren en vrij gezonde oude dag.
Gevonden in Duitsland, aan een boom gebonden en achtergelaten, is ze via via bij mij gekomen. Op de foto linksboven zie je haar bij haar opvanggezin.
Rechtsboven: haar hobby, zwemmen en duiken als de beste. Natuurlijk moet je in die tijd ook op de foto met je "zusje" Gyeszi (midden) en je grote vriend tot het einde Max.
De laatste foto is op het Rozendaalse Veld gemaakt. Ze was toen net hersteld van de derde zware GVS (geriatrisch vestibulair syndroom), deze foto is kort voor het ontdekken van de eerste tekenen van DM

Na DM
In deze laatste collage kun je zien hoe ze door de achterhand gaat zakken, hoe de achterpoten kruisen en de voet niet meer goed gezet wordt. Dit laatste is een reflex dat oa. bij honden met DM voorkomt. Veel mensen zien op dat moment pas dat er iets met hun hond aan de hand is. De eerste tekenen zijn veel subtieler en geven pas een vaag vermoeden van DM. Het kan ook nog "iets anders" zijn.

Op de laatste, mij zeer dierbare foto, zie je bijna 34 jaar hond staan. Het was de laatste keer dat Senta nog kon blijven staan. De laatste 2 maanden ging ze heel snel achteruit.