Verhalen‎ > ‎

Brammetje de dove pup

Het verhaal van Brammetje, de dove pup is in de vorm van een interview met baasje Chelsy Smeets. De foto's zijn van Peter Jansen

Hoe voed je een dove hond op?
Nou een dove pup voed je net zo op als een gezonde pup. Alleen moet je er bewust van zijn dat de pup wel doof is dus veranderen er een aantal dingetjes. Zoals als Bram als puppy zijnde sliep kon hij heel erg schrikken van plotselinge aanrakingen, dus moesten we dit trainen dat we hem wakker konden maken zonder schrikreactie. Als pup zijnde merk je nog niet echt dat je een dove pup in huis hebt, je moet alleen op gebaren werken.

Wat voor handgebaren gebruik je?
Nou, een dove pup voed je net zo op als een gezonde pup. Alleen moet je er bewust van zijn dat de pup wel doof is dus veranderen er een aantal dingetjes. Zoals als Bram als puppy zijnde sliep kon hij heel erg schrikken van plotselinge aanrakingen, dus moesten we dit trainen dat we hem wakker konden maken zonder schrikreactie. Als pup zijnde merk je nog niet echt dat je een dove pup in huis hebt, je moet alleen op gebaren werken. 

Hoe is het om een dove hond te hebben na een aantal horende honden gehad te hebben, wat moet je aanpassen in de omgang met de hond?
In het begin moest ik heel erg schakelen, na jaren alleen horende honden te hebben gehad en op de hondenschool van mijn vader les moest geven aan horende honden. Toch praat ik heel veel met Bram, hij ziet aan mijn gezichtsuitdrukking hoe ik me voel en reageert daar op. Wat ik aan moest passen is natuurlijk met gebaren te werken, maar ook rekening mee te houden dat hij schrikachtig kan zijn, hij hoort je van achteren niet aankomen ook niet andere mensen, ik wil daarom ook niet dat ikzelf of anderen Bram van achteren benaderen. Bram slaapt natuurlijk overal doorheen, ook even wennen want schrok elke keer weer als mijn 2 dwergschnauzers al klaar stonden voor het ontbijt, en Brammetje doodstil en slapend in de bench bleef liggen.  

 Hoe roep je de hond van een afstand terug?
Het belangrijkste is dat de hond je in de gaten houd omdat je niet met je stem kan werken. Wat ik in het begin doe heel uitbundig gaan zwaaien naar bram. Zodra hij dat gezien heef doe ik mijn handen in de lucht en maak ik een halve maan tot tussen mijn benen, dat is het commando kom hie
ra
r! 

Welke specifieke problemen ben je tegen gekomen en hoe heb je die opgelost (bv. cursus, reacties van vreemden) Etc. Etc.?
Bram kan heel snel gaan blaffen in huis ( een echte herder ). Omdat hij plotseling iemand voorbij ziet lopen, dit hebben we opgelost met een trilband. Toen we uiteindelijk alles hebben geprobeerd om dit te minderen hebben we onder goede begeleiding van mijn vader die ook ged
gsdeskundige is de trilband aangeschaft, zodra hij teveel blaft gaat de band even trillen. Dit werkt mega goed en is dus zo goed als opgelost. Verder heb ik soms wel eens mensen die persee hun hond naar Bram willen laten, maar Bram is niet zo lief tegen andere honden. Dit komt omdat hij of ze niet aan hoort komen, of omdat hij niet kan horen of die hijgende hond nu gromt of hijgt. Dit is vaak lastig omdat ik het mensen niet uit kan leggen omdat ze altijd roepen JA MAAR MIJN HOND DOET NIKS! Op de hondencursus zijn mensen alleen maar onder de indruk en staan met open mond te kijken hoe Brammetje het doet. Brams pubertijd is wel wat extremer dan normaal, maar hier moeten we even doorheen bijten. Verder kan ik geen negatieve dingen bedenken van een dove hond. Ja 1 dingetje: hun neus werkt beter dan gezonde honden, dus alles wat op tafel staat heeft hij veel moeite mee er niet aan te komen, het ruikt voor hem natuurlijk veel sterker. Verder is het een geweldige hond.

Enkele foto's