Dementie bij Honden

Een hond met dementie, ja ook dat kan. Daar ben ik nu sinds kort ook achter. Ik wist wel dat het bestond, maar wat het inhield .....? Nee dat was mij niet duidelijk. Nu wel. Ik heb een hondje met dementie. Mijn 18 jarige Florrie vertoont veel tekenen van dementie: omgedraaid dag-/nachtritme, vastlopen in hoekjes, doelloos rondlopen.

Het wordt ook wel CCD = Canine Cognitive Dysfunction syndroom genoemd. In het artikel van Dr. Becker :  Pet Alzheimer's Disease- Is Your Dog or Cat Showing Sings?, wordt uitgelegd wat het is.
  


Florrie op een vreemde plek en manier in slaap gevallen

Florrie  "vastgelopen"in een hoekje

Op een andere site, dogside, lees ik het volgende: Uit onderzoek is gebleken dat 50 – 70 % van de honden van 8 jaar en ouder één van de volgende gedragsveranderingen laat zien: een afgenomen oriëntatievermogen, een ander slaappatroon, onzindelijkheid, veranderde sociale interacties en activiteiten of verlatingsangst.
Florrie laat inderdaad een aantal van deze gedragsveranderingen zien: 
  • Afgenomen oriëntatievermogen en 
  • ander slaappatroon. Het is bijna of ze het dag-/nachtritme heeft omgedraaid. 
Vaak gaat ze wandelen, ik noem het de vierdaagse lopen. Ze loopt dan in huis (woonkamer en tuin) steeds dezelfde rondjes, waarbij ze steeds in dezelfde hoekjes strandt of over dezelfde hindernissen probeert te komen.In bovengenoemd stukje staat dit als volgt:Tenslotte zijn er nog de ernstige gevallen waarbij de dementerende hond zich vastloopt in een hoek van de kamer en er niet meer uit kan komen: hij blijft zijn kop in de hoek duwen Bij Florrie resulteert dit in paniek, hijgen en andere vreemde geluiden maken. 's Nachts zo hard dat je er wakker van wordt. Zij gaat tegenwoordig 's nachts in een bench, zo'n fijne stoffen die lekker ruim is. Daar is ze veel rustiger. Toch duurt het vaak lang voor ze zo rustig is dat je zelf kunt gaan slapen. Update; Florrie gaat niet meer in de bench. Het lijkt wel of ze hier last heeft van claustrofobie. Bovendien zit ze in de hoekjes vaak zo hoog te reiken dat ze naar achter om valt en niet meer overeind kan komen. Dit resulteert in paniek. Ze verblijft nu gewoon in een mand. Hierdoor zijn er wel vaker ongelukjes als ik niet tijdig beneden ben om haar even uit te laten.
Van onzindelijkheid en verlatingsangst  heeft ze (nog) geen last.

Op de site van Dierenkliniek Wilhelminapark staat nog een waarschuwing: Het is van groot belang om bij honden met ouderdoms- of dementieverschijnselen eerst uit te sluiten of er niet sprake is van een lever- of nierprobleem. De verschijnselen zijn namelijk bij dit soort problemen identiek aan die van dementerende honden.
Advies is ook: ga naar je DA als je iets vreemds bij je hond opmerkt. Al moet ik hier heel eerlijk zeggen dat ik niet met Florrie naar de DA ga. Dat is voor haar veel te veel stress, zeker op haar leeftijd.

Vaak wordt ook geadviseerd om de leefomgeving van de dementerende hond niet te veel en te vaak te veranderen. Helaas is ook dat voor Florrie niet gebeurd de laatste tijd. In korte tijd 2 verhuizingen en vaak naar opa en oma wegens omstandigheden.

Weer een andere (Engelstalige) site die ik gevonden heb, beschrijft, nee niet mijn Florrie , maar het had gekund. Op deze site staat bijna alles over wat je als baasje van een hond met dementie kunt tegenkomen. Het is een bron van herkenning. De site heet:  Dog Dementia: Help and Support

Op deze site wordt ook nog verwezen naar een site die gaat over wanneer het tijd is om de hond te laten gaan. Ook het lezen waard.

Een hulpje om te zien of je hond mogelijk aan dementie lijdt is hier te vinden. In de lijst hier onder staat ook een pdf bestand waarop je een en ander kunt invullen.

4 items worden weergegeven
NaamLinkOmschrijvingAuteurBronsite
Sorteren 
 
Sorteren 
 
Sorteren 
 
Sorteren 
 
Sorteren 
 
NaamLinkOmschrijvingAuteurBronsite
Pet Alzheimer's Disease- Is Your Dog or Cat Showing Sings?  http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2013/09/18/cognitive-dysfunction-syndrome.aspx Beschrijving van dementie bij honden en katten.  Dr. Becker healthypets.mercola.com 
How Dementia In Dogs Hurts Everyone http://bobbamberg.hubpages.com/hub/Canine-Cognitive-Dysfunction-Robs-The-Owners-Too  Bab Bamberg http://bobbamberg.hubpages.com/ 
Dementie bij de hond http://www.dogside.nl/gedrag_oude_hond.html Wat is dementie, hoe herken je het en wat kun je doen   http://www.dogside.nl 
Canine Cognitive Dysfunction Dog Dementia http://dogdementia.com/ Uitgebreide site over dementie bij de hond  http://dogdementia.com/ 
4 items worden weergegeven
Ċ
Hanneke Bonekamp,
30 dec. 2016 05:41